Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індз Козак.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
57.42 Кб
Скачать

Міністерство освіти І НАУКИ України

Тернопільський національний технічний університет

імені Івана Пулюя

Кафедра менеджменту

та адміністрування

Індивідуальна робота

з курсу:

«Управління персоналом»

на тему:

«Діяльність кадрової служби підприємства»

(на прикладі підприємства ТзОВ « СЕ Борднетце Україна»)

Виконала

студентка групи БА-31

Козак Світлана

Перевірив

к.е.н., доц. Гарматюк О.О

Тернопіль – 2019

План

Вступ

1.Коротка характеристика діяльності підприємства (опис основних видів діяльності підприємства, основних видів продукції чи наданих послуг, опис організаційної структури управління та структури персоналу).

2.Аналіз діяльності кадрової служби: мети, завдань, положення про кадрову службу (відділ кадрів) досліджуваного підприємства.

3.Аналіз функціональних обов’язків працівників кадрової служби, посадової інструкції менеджера по кадрах (інженера по кадрах).

4.Аналіз методів і підходів, за якими здійснюється розрахунок чисельності працівників підприємства.

5.Аналіз процесів набору, відбору та адаптації працівників на досліджуваному підприємстві

6.Аналіз методів та технік оцінки діяльності працівників.

7.Аналіз розвитку персоналу на даному підприємстві.

8.Аналіз соціального розвитку та соціальних гарантій колективу працівників досліджуваного підприємства

9.Аналіз показників ефективності управління персоналом даного підприємства.

10.Пропозиції по вдосконаленню роботи кадрової служби досліджуваного підприємства. Висновки Список використаних джерел

Вступ

Управлінська діяльність - один із найважливіших факторів функціонування і розвитку підприємств в умовах ринкової економіки. Ця діяльність постійно удосконалюється у відповідності до об´єктивних вимог виробництва і реалізації товарів, складності господарських зв´язків, підвищення ролі споживача у формуванні техніко-економічних та інших параметрів продукції.

Менеджмент як наукова система організації виробництва є однією з найважливіших умов ефективної та прибуткової діяльності підприємств. Він дістав загальне визнання в усьому світі. Тому сучасна теорія і практика менеджменту набуває особливого значення. Перехід економіки України на ринкові відносини вимагає вивчення форм і методів управління на рівні основної ланки – підприємства. Практичне використання такого досвіду – одне з першочергових завдань. Широкий вихід вітчизняних підприємств на світові ринки обумовлює необхідність глибокого вивчення теорії і практики менеджменту.

Ринкова економіка більш вимоглива до керівників, ніж планова. У зв´язку з цим необхідна цілковито нова концепція розвитку організації, яка була б життєздатна в нових господарських умовах.

Зміна умов виробничої діяльності, необхідність адекватного пристосування до неї системи управління впливають не тільки на удосконалення її організації, але й на перерозподіл функцій управління рівнями відповідальності.

1.Коротка характеристика діяльності підприємства (опис основних видів діяльності підприємства, основних видів продукції чи наданих послуг, опис організаційної структури управління та структури персоналу).

Концерн SEBN утворився в результаті злиття двох компаній — Sumitomo Electric Industries та Volkswagen Bordnetze GmbH і тому має дві вітки історії:

Перша гілка — Sumitomo, заснування якої припадає на 1897 рік. Сьогодні Sumitomo Electric Industries є одним з передових інтернаціональних постачальників автоіндустрії.

Друга гілка — Bordnetze, заснування якої відбулося в 1986 році як об’єднаня Volkswagen AG і Siemens AG, названа Volkswagen Bordnetze GmbH. У 2006 році — Sumitomo Electric Industries взяв на себе управління компанією, яка з того часу називається Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN). За 20 років роботи концерн зміцнив свої позиції на світовому ринку і поступово збільшує обсяги виробництва. Сьогодні персонал SEBN налічує понад 12 тисяч працівників у 18 містах в різних куточках світу.

Sumitomo Electric Bordnetze GmbH – підприємство групи Sumitomo Electric Industries.

Ця група охоплює близько 300 філіалів та дочірніх підприємств в більше як 30 країнах світу, в основному в Азії, Північній Америці та Європі.

Автомобілебудівний сектор Sumitomo Electric Industries включає в себе 4 провідних підприємства:

- Sumitomo Wiring Systems

- AutoNetwoks Technologies

- Tokkai Rubber Industries

- Sumiden Electronics

Успішний розвиток Sumitomo Electric Bordnetze – від заснування до сьогодення – відображається в таких економічних даних, як оборот коштів та кількість працівників.

1 липня 2006 року відбулося відкриття заводу «СЕ Борднетце – Україна» в Тернополі. В статусі пілотного виробництво розпочало свою роботу в одному з приміщень заводу «Оріон». У 2008 році виробничі потужності перемістились у будівлю власного новозбудованого заводу. Дане підприємство є товариством з обмеженою відповідальністю.

Товариством з обмеженою відповідальністю є господарське товариство, що має статутний фонд, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами, і несе відповідальність за своїми зобов'язаннями лише власним майном. Учасники товариства, які повністю сплатили свої вклади, несуть ризик збитків, пов'язаних із діяльністю товариства, у межах своїх вкладів. Згідно зі ст. 52 Закону України "Про господарські товариства", мінімальний розмір статутного фонду товариства з обмеженою відповідальністю становить не менше за суму, еквівалентну 100 мінімальним заробітним платням.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 Цивільного кодексу України, законом встановлюється максимальна кількість учасників товариства з обмеженою відповідальністю. При перевищенні цієї кількості товариство з обмеженою відповідальністю підлягає перетворенню на акціонерне товариство протягом одного року, а зі спливом цього терміну — ліквідації у судовому порядку, якщо кількість його учасників не зменшиться до встановленої межі.

Кількість працюючих працівників на підприємстві коливається в загальній кількості біля 3800 працівників. Вони поділяються на категорії продуктивних працівників, непродуктивних працівників, управлінців.

По виду діяльності – це виробниче підприємство.

Дане підприємство є відповідальним за виготовлення кабельних в’язок для моделей концерну WV – Golf A7 (з наступним переходом на модель А8), Audi B9, Audi C8, Porsche J1, високовольтної частини для різних моделей (проект Hi-Voltage).

Життєвий цикл даного підприємства знаходиться на рівні зрілості. Це той момент коли розвиток організації спрямований на користь збалансованого зростання на основі стійкої структури та чіткого управління. По стадії зрілості організації – проміжна.

По типу організаційної культури підприємство знаходиться на сьогоднішньому типі, який базується на такому наборі управлінських дій , які забезпечують сьогоднішнє відтворення всіх елементів внутрішнього середовища, відтворює сам тип організації, сприяє її виживанню і збереженню. На даний момент часу можна сказати що це є сильна сторона організації.

2.Аналіз діяльності кадрової служби: мети, завдань, положення про кадрову службу (відділ кадрів) досліджуваного підприємства.

Основна мета кадрової політики – це своєчасне забезпечення оптимального балансу процесів комплектування, збереження персоналу, його розвитку відповідно до потреб організації, вимог діючого законодавства та стану ринку праці

Реалізація цілей і завдань управління персоналом здійснюється через кадрову політику. Кадрова політика – це сукупність принципів, методів, форм організаційного механізму з формування, відтворення, розвитку та використання персоналу, створення оптимальних умов праці, її мотивація та стимулювання.

Кадрова політика визначає генеральну лінію і принципові настанови в роботі з персоналом на довготривалу перспективу. Розвиток суспільства, організації значною мірою визначається його кадровою політикою.

На будь-якому, особливо переломному етапі функціонування суспільства одним із найважливіших факторів його розвитку та прогресивного поступу була і залишається кадрова політика, яка визначає основний зміст і характер усіх видів соціального управління в державі і на підприємстві.

Ефективне управління персоналом на підприємстві можливе лише за умови безперервного вдосконалення самої системи управління персоналом, використання сучасних управлінських технологій.

Наведемо перелік основних завдань кадрових служб і короткий їх опис.

Завдання кадрових служб:

  • планування та облік кадрів;

  • пошук кадрів;

  • відбір кадрів;

  • визначення заробітної плати і пільг;

  • професійна адаптація;

  • навчання персоналу;

  • атестація кадрів;

  • перестановка кадрів за результатами атестації;

  • підготовка керівних кадрів;

  • соціальний захист персоналу;

  • юридичні та дисциплінарні аспекти.

Планування та облік кадрів. Одне з основних завдань кадрових служб - визначення потреби організації в кадрах. Нижче більш детально зупинимося на проблемах кадрового планування. У число завдань кадрових служб входить також облік надійшли на роботу, аж до вибуття, облік службових переміщень, відпусток, хвороб, результати атестацій і т.д.

Пошук кадрів. При розширенні кадрового складу організації кадрові служби здійснюють пошук фахівців для заміщення вакантних робочих місць. Щоб пошук фахівців був ефективним, необхідно добре знання ринку праці. Своєчасному та ефективному вирішенню проблеми пошуку кадрів служить створення резерву але найбільш "критичним" посад і робочих місць.

Відбір кадрів. Щоб вакантні місця на підприємстві зайняли працівники, дійсно відповідні пред'являються підприємством вимогам, необхідна спеціальна робота з відбору кадрів: проведення співбесід, тестування, оцінка кадрів за професійними і особистісним якостям. Якщо є декілька претендентів на одне робоче місце, доцільно зробити серед них відбір найбільш підходящих. У ряді випадків проблема може бути вирішена за рахунок підбору кандидата на заняття вакантної посади із заздалегідь сформованого кадрового резерву.

Визначення заробітної плати і пільг. Продуктивна робота персоналу на підприємстві багато в чому залежить від проведеної керівництвом політики мотивації та стимулювання працівників. Велике значення має при цьому формування структури заробітної плати, що дозволяє враховувати реальний внесок працівника у виробничий процес, в забезпечення ефективного функціонування підприємства. Спеціально встановлювані грошові премії та пільги за гарну якість роботи сприяють підвищенню зацікавленості працівників у досягнення стратегічних цілей підприємства.

Професійна адаптація. Серед завдань, що стоять перед кадровою службою, не останнє місце займає створення сприятливої робочої обстановки, зручного робочого місця, доброзичливого психологічного клімату в колективі. Успішна адаптація, а значить, і продуктивність праці новоприйнятих працівників до нових умов роботи і колективу багато в чому залежить від якості роботи на цьому важливому напрямку кадрової служби підприємства.

Навчання і просування персоналу. У зв'язку з посиленням конкуренції, підвищенням вимог, що пред'являються до якості продукції та послуг, збільшенням складності характеру роботи, ускладненням технологій виробництва продукції або надання послуг підвищуються і вимоги до рівня професійної підготовки працівників.

Тому на кожному підприємстві, яка прагне виробляти конкурентоспроможну продукцію або послуги, постійна увага повинна приділятися підвищенню кваліфікації працівників, їх підготовці та перепідготовці, навчанню нових фахівців.

Кадровими службами готуються також рекомендації по службовому просуванню працівників.

Атестація кадрів. Атестація - основний інструмент оцінки професійного рівня фахівця, його відповідності вимогам, запропонованим керівництвом підприємства.

Для проведення атестації необхідна розробка або використання спеціальних методик. До складу таких методик повинна входити розробка критеріїв, шкал для оцінки відповідності працівника робочому місцю, результативності його роботи, визначення рівня кваліфікації. Результатом проведення атестації має стати аналіз оцінки працівників, їх узагальнення та підготовка рекомендацій про доцільність кадрових змін відповідно з кадровою політикою підприємства.

Перестановка кадрів за результатами атестації. Підготовлені за результатами атестації співробітників підприємства рекомендації, як правило, містять пропозиції про підвищення, зниженні, переведення, звільнення працівників, пропозиції про додаткове стимулювання, доцільності їх професійної перепідготовки і т.д.

На основі представлених атестаційною комісією пропозицій кадрова служба підприємства здійснює переміщення працівників усередині підприємства, а також готує пропозиції керівництву про доцільність пониження в посаді чи звільнення співробітників, які не відповідають пропонованим до них вимогам.

Підготовка керівних кадрів. Однією з найбільш важливих завдань, що стоять перед кадровою службою підприємства, залишається проведення робіт із забезпечення ефективності праці керівного складу за рахунок зміцнення його професійними управлінськими кадрами. Природно, що рішення щодо укріплення керівного складу управлінськими кадрами приймаються керівництвом підприємства, проте підготовка своєчасних пропозицій за кадровою службою.

Щоб ця задача вирішувалася своєчасно і ефективно, повинна існувати система підготовки резерву управлінських кадрів, у тому числі з контингенту молодих фахівців, що в значній мірі забезпечує спадкоємність в системі управління підприємством.

Соціальний захист персоналу. Предметом постійної уваги керівництва підприємства повинні бути соціальні умови, створені для його співробітників, так як продуктивність праці та їх ставлення до праці багато в чому визначаються саме соціальними умовами.

Кадрова служба повинна відстежувати умови праці та побуту працівників і членів їх сімей, мати чітке уявлення про середній рівень соціальних умов, про соціальні умови, створених для працівників підприємствами-конкурентами. Кадрова служба повинна готувати рекомендації щодо поліпшення умов праці та побуту працівників, з розвитку соціальної інфраструктури. Вона в міру можливість повинна сприяти забезпеченню працівників та членів їх сімей нормальними умовами проживання, вирішення проблем, пов'язаних зі здоров'ям, відпочинком, харчуванням.

Юридичні та дисциплінарні аспекти. В обов'язки кадрової служби підприємства входить розробка форм та укладення трудових договорів, контрактів з знову прийнятими працівниками або переведення працівників підприємства на нові договірні умови, якщо рішення про це приймає керівництво підприємства. У разі необхідності готуються пропозиції про заходи заохочення або дисциплінарного впливу по відношенню до окремим працівникам.

До обов'язків кадрової служби відносяться також розробка посадових інструкцій, розгляд трудових спорів і конфліктів, заяв і скарг працівників.

На підприємстві ТзОВ «СЕ Борднетце Україна» робота служби персоналу поділена на менеджмент персоналу, кадрову службу, навчальну кімнату, медичний пункт.

Робота менеджменту по персоналу включає в себе:

  • забезпечення персоналом відповідно до загальних цілей розвитку підприємства: визначення джерел рекрутингу, формування бази даних кандидатів, проведення співбесід, тестування кандидатів

  • участь в визначенні критеріїв відбору персоналу на певну посаду з урахуванням посадових вимог, економічних можливостей підприємства задовольнити матеріальні запити майбутніх працівників;

  • інформування та консультація керівників різних рівнів з питань організації управління персоналом;

  • розробка та впровадження заходів щодо удосконалення управління персоналом на основі соціально-економічних та соціально-психологічних методів

  • планування соціального розвитку колективу, проведення соціальних заходів, вирішення та запобігання конфліктів

  • налагодження співпраці з навчальними закладами ;

  • участь в розробці мотиваційної системи підприємства.

Робота кадрової служби включає:

  • облік особового складу підприємства;

  • ведення кадрової документації;

  • оформлення приймання, переведення, надання відпусток, листків непрацездатності, звільнення працівників відповідно до чинного законодавства;

  • формування і ведення особових справ працівників, заповнення особових карток;

  • заповнення, ведення обліку, збереження та видача трудових книжок;

  • ведення обліку надання відпусток, здійснення контролю за додержанням графіків чергових відпусток;

  • здійснення контролю за дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку, обліком робочого часу на підприємстві;

  • звітність підприємства з кадрів перед державними органами;

  • звітність перед керівництвом про роботу з обліку особового складу та робочого часу.

Робота навчальної кімнати включає в себе:

  • визначення потреби в навчанні персоналу, складання планів навчання, їх реалізація;

  • організаційне оформлення проведення навчальних програм, в т.ч. і за кордоном;

  • проведення інформативних внутрішніх тренінгів, або семінарів для персоналу підприємства;

  • контроль за систематичністю і якістю занять з підготовки кадрів для підприємства;

  • оцінка результатів та рівня ефективності тренінгів;

  • організація адаптаційних співбесід для нових працівників;

  • формування і управління кадровим резервом на підприємстві;

  • організація проведення щорічної співбесіди працівників з їх керівниками;

  • організація проведення оцінки діяльності та особистісної ефективності персоналу;

  • участь у розробці мотиваційної системи підприємства;

  • здійснення соціальних заходів, зокрема організація харчування для працівників, транспортування

Також робота медичного пункту включає в себе:

  • надання першої медичної допомоги у випадку захворювання працівника, видача, у разі необхідності, ліків;

  • проведення первинного медичного огляду;

  • ведення медичних карток працівників, слідкування за регулярністю проходження медичного огляду працівниками;

  • проведення профілактичних бесід з працівниками щодо ведення здорового способу життя, профілактики захворювань і т.п.