Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індз Козак.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
57.42 Кб
Скачать

7.Аналіз розвитку персоналу на даному підприємстві.

На ТзОВ « СЕ Борднетце Україна» для розвитку персоналу і отримання кадрового резерву використовують навчальні курси, тренінги, закордонні відрядження на підприємства групи. Позитивним результатом розвитку персоналу є наявність значної кількості заявок у кадровий резерв. Це означає що після проходження навчальних курсів виокремлюється частина працівників які прагнуть спробувати себе на інших, більш високих посадах. При надходженні заявки на певну посаду першочергово беруться до уваги анкети із кадрового резерву підприємства. Таким чином зацікавлюються працівники для покращення своєї кваліфікації та рівня знань.

Для розвитку працівників середньої та управлінської ланки застосовуються тренінги, що проводяться у корпоративному навчальному центрі підприємства. Тематика навчання визначається керівниками відділу індивідуально для кожного працівника що проходить навчання. Обсяг годин тренінгу може коливатися від 8 до 24 годин. Обов’язковим є тестування у кінці тренінгу по результатах навчання. Це дає змогу об’єктивно оцінити кожного учасника, вдосконалити за необхідності певні пункти навчальної програми. Результати тестування висилається електронною поштою кожному з керівників відділів для подальшої оцінки у розвитку працівника.

Додатковим кроком у розвитку працівників є переймання досвіду закордонних колег. Для цього облашковуються закордонні відрядження на підприємства аналогічної групи у Європі. Плюсом для відрядження є знаннями працівниками іноземних мов. У більшості випадків відрядження пов’язанні із запуском нових проектів і впровадження новітніх технологій. Переважній більшості це підприємства у Польщі, Словаччині та Німеччині.

8.Аналіз соціального розвитку та соціальних гарантій колективу працівників досліджуваного підприємства

Враховуючи той факт, що на сьогоднішній день не існує єдиного підходу до оцінки рівня соціального розвитку підприємства, доцільно використовувати систему соціальних показників, запропоновану у першому розділі роботи.

Аналіз чисельності, складу та руху персоналу підприємства проводиться з метою оцінки наявного трудового потенціалу підприємства та його відповідності стратегії й тактиці діяльності підприємства.

Аналіз персоналу підприємства передбачає проведення наступних етапів аналітичної роботи:

- аналіз чисельності персоналу та динаміка її змінення;

- аналіз руху персоналу;

- аналіз складу персоналу.

Для оцінки чисельності працівників використано показник середньооблікової чисельності персоналу із зазначенням середньої кількості прийнятих та звільнених працівників за рік

Соціальна структура трудового колективу підприємства є важливою характеристикою його розвитку і являє собою співвідношення різних соціальних груп і шарів. Вона визначається різними чинниками, залежить від організаційно-правової форми підприємства, структури управління, рівня професійної кваліфікації та заробітної плати працівників, а також їх віково-статевого складу. Особливий вплив на соціальну структуру надає морально-психологічний клімат у колективі, який визначається наявністю людей, які мають різні темперамент і характер, різні цільову особистісну орієнтацію і мотивацію. У загальному вигляді соціальна структура колективу підприємства наведена в табл.8.1. Здоров'я працівників, рівень їх знань, культури, професіоналізму, досвід і здібності відображаються на результатах праці і належать до важливих характеристик соціального розвитку підприємства і соціальної активності трудового колективу.

Таблиця 8.1. Соціальна структура колективу підприємства

Класифікаційна ознака

Характеристика

Стать

Чоловіки, жінки

Вік

Молодь, середній вік, похилий вік

Соціальна приналежність

Робітник, службовець, селянин

Посаду

Керівник, менеджер, науковий співробітник, фахівець, робочий

Освіта

Середня, середня спеціальна, незакінчена вища, вища

Спеціальність

Інженер, економіст, технолог, товарознавець і т. д.

Кваліфікація

Низька, середня, висока

Стаж роботи

До 1 року, більше 1 року і т. д.

Рівень забезпечення

Малозабезпечений, яка середньозабезпечена, высокообеспеченный

Ставлення до власності підприємства

Власник, найманий працівник

Основними показниками оцінки соціального розвитку підприємства є наступні.