Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТАБІР.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
360.96 Кб
Скачать

Конкурс інсценованих казок

Цей конкурс можна проводити наприкінці табірної зміни або після кількаденного походу, в якому в години відпочинку легко зібратися і обдумати свої вислови. Мета цього заходу - допомогти дітям розкритися, позбутися скутості в руках і міміці, зробити свято доброти і тепла. Отже, переможених в цьому конкурсі бути не може. Кожна команда, кожна група, що бере участь в інсценізації казок, повинна бути відзначеною.

Відзначити колективи можна, наприклад, таким чином:

1) за найкращий музичний спектакль року;

2) за найкраще втілення класичного сюжету на театральній сцені;

3) за найкращий філософський спектакль;

4) за найкращу режисерську роботу;

5) за найкращу народну казку в театральному оформленні;

6) за найкращу колективну акторську майстерність;

7) за найкраще втілення ідей гуманізму та доброти;

8) за найкраще театралізоване шоу;

9) за найкраще пов'язання туристської тематики з сюжетом казок та ін.

Одним словом, відзначеним має бути кожний колектив-учасник. Тому про призи необхідно подбати заздалегідь. Цими призами можуть бути просто великі банки фруктового або овочевого соку, коробки з печивом тощо. Якщо кошти дозволяють, можна встановити спеціальні призи кращим акторам.

Місцем проведення конкурсу може бути актовий зал або майданчик, заздалегідь підготовлений для глядачів і "акторів", обладнаний мікрофонами та підсилюючою апаратурою.

В глядацькому залі розташовується публіка. Ведучий пред­ставляє журі конкурсу. Журі конкурсу, при умові, що команда-учасниця отримає свій приз, повинно бути елементом театра­лізованого свята. Кожний з членів журі може на час проведення конкурсу взяти собі ім'я відомого актора або режисера і "зігра­ти" його. Про жеребкування треба теж подбати напередодні, аби кожна група знала, коли їй виходити на сцену. Це надасть конкурсу необхідну динаміку. Кожна група готує до показу казку.

ІГРИ В ЖИТТІ ОЗДОРОВЧОГО ТАБОРУ

Характерною особливістю дітей всіх вікових груп є емоційність і допитливість, прагнення перевірити, випробувати свою силу і спритність, бажання фантазувати, відкривати таєм­ниці і прагнути до чогось незвичайного, далекого і прекрасного.

Гру недарма називають королевою дитинства. Без неї дітям жити невесело, нецікаво. При вмілому використанні гра може стати незамінним помічником вихователя.

Гра — засіб багатогранний. Це і самостійна діяльність, яка сприяє всебічному розвитку особистості, і засіб формування та згуртування колективу, і метод організації інших видів діяльності, і емоційний стан, і засіб спілкування.

В залежності від змісту та структури ігри поділяються на пізна­вальні та інтелектуальні, творчі та рольові; рухливі та спортивні.

В оздоровчому таборі повинна скластись система ігрової діяльності. В організаційний період основною формою є колективні творчі справи (КТС), які сприяють створенню дружнього творчого колективу.

Використовуються різноманітні форми ігрової діяльності: народні ігри; ігри-вікторини; ігри на місцевості; веселий експрес; вечір ігор та сюрпризів, веселі старти.

Що треба пам'ятати, організовуючи гру з дітьми?

1. Перед початком гри треба зацікавити дітей її змістом, визначити умови проведення, познайомити з правилами, розподілити завдання.

2. Кожна гра повинна бути забезпечена необхідним для її проведення обладнанням та інвентарем.

3. Необхідно привчати дітей контролювати і регулювати свої дії та сили в грі. Тому доцільним є аналіз успіхів і помилок

її учасників.

4. Необхідно широко залучити самих дітей при проведенні різних ігор до складу суддів, членів журі. Треба пам'ятати, що дітей середнього та старшого віку в більшості приваблюють ігри з поділом на команди.

5. Треба прагнути вносити в гру елементи романтики, загадковості, використовуючи для цього розвідку справ, пакети

з завданнями тощо.

6. Кілька хвилин вільного часу, які з'явилися між справами, повинні бути використані для рухливих ігор, ігор-забав, ігор-тренувань.

7. Самоконтроль, стриманість, впевненість в своїх діях, спокійний і зацікавлений стан - ці якості допоможуть вихова­телю вчасно вирішити конфліктну ситуацію, яка виникла, встановити психологічну рівновагу.

Видатні педагоги,  філософи,  психологи минулого та сучасного високо цінували гру як вид діяльності дитини.

Тому, готуючись до роботи з дітьми, слід пам'ятати, що добра гра - добра робота. В грі дитина не повинна бути пасивною.

Завжди згадуй заповіді витівника:

1. Посмішка і хороший настрій - основа успіху.

2. Говори чітко, коротко, голосно.

3. Витівника повинні бачити всі.

4. Заздалегідь знайди собі помічників.

5. Підбираючи ігри, думай про вік учасників, місце

проведення, реквізити.

6. Гра не повинна принижувати людської гідності.

7. Будь готовий запропонувати іншу гру, якщо перша не вдалася.

8. Витівник вболіває за всіх.

9. Підбадьорюй і підхвалюй гравців та болільників.

10. Вмій подякувати всім за участь у грі. Запрошуємо до гри-конкурсу інсценованих казок, турніру Домбайського боксу, гри "Знайди скарб".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]