Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Уроки Хімії / Малахова Н. М. Пізнавальні завдання з хімії. 7-9 класи

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.09.2023
Размер:
835.97 Кб
Скачать

Книга скачана с сайта http://e kniga.in.ua

Издательская группа «Основа» — «Электронные книги»

Харків Видавнича група «Основа»

2011

УДК 37.016 ББК 74.262.4 П47

Малахова Н. М.

П47 Пізнавальні завдання з хімії. 7–9 класи. — Х.: Вид.

група «Основа», 2011. — 111, [1] с. — (Б-ка журн. «Хімія»; Вип. 2 (98)).

ISBN 978-617-00-0808-4.

Посібник містить ретельно розроблену систему пізнавальних завдань з хімії. Завдання охоплюють усі програмні розділи курсу хімії 7–9 класів, окрім теми «Найважливіші органічні сполуки» (9 клас). Пропоновані вправи допоможуть учителю розвивати пізнавальну активність учнів, збільшити їх зацікавленість у вивченні хімії, підвищити якість знань. Завдання можуть бути використані як для домашньої, так і для класної роботи.

УДК 37.016 ББК 74.262.4

ISBN 978-617-00-0808-4

©  Малахова Н. М., 2011 ©  ТОВ «Видавнича група “Основа”», 2011

3

Передмова

Збірка пізнавальних завдань із загальної хімії орієнтована на всебічнийрозвитокособистостіучняпідчасвивченнятакоїскладної і водночас цікавої науки, як хімія. Під час виконання завдань учень змушений буде звертатися не тільки до підручників з хімії і популярних хімічних видань, але й до засобів масової інформації, Інтернету, художньої літератури, малювання, фотографування тощо.

Учні можуть навчитися писати репортажі, фантазувати, складати тематичні навчальні кросворди, проводити «детективні розслідування» та домашній експеримент, складати алгоритми, брати участь у різних конкурсах, допомагати товаришу, виконуючи завдання, які пов’язані з темою кожного уроку. І все це — на базі нової програми з хімії для середньої загальноосвітньої школи.

«Пізнавальні завдання з хімії» для учнів 7–9 класів спрямовані на формування їх особистісних якостей відповідно до нової концепції загальної середньої освіти України. Вони сприяють зростанню зацікавленості учнів у вивченні предмета хімії, активізації їх пізнавальних здібностей, списраючись на роботу з хімічною інформацією та забезпечують професійну орієнтацію школярів.

Крім того, запропоновані завдання стимулюватимуть упровадження інтерактивних методів навчання, бо розраховані на активне спілкування учнів між собою, з учителями та на використання літератури. Тому значне місце серед них посідають проблемні й конкурсні завдання.

Перешкоди, які виникають на шляху вивчення хімії в школі, можна звести до декількох ключових:

а) відсутність інтересу до предмета; б) незнання хімічної термінології та номенклатури;

в) невміння застосувати знання з математики; г) невміння працювати з інформацією.

Понад 400 задач і питань з хімії, які пропонуються як для домашньої, так і для класної роботи, можуть деякою мірою допомогти вчителю в подоланні цих проблем.

Інтерес до хімічних знань. Для того щоб зацікавити учнів, виробити в них мотивацію до вивчення хімії, розвинути допитливість, звернути їх увагу на хімічні явища в навколишньому світі

4

Пізнавальні завдання з хімії

 

 

та закріпити знання з хімії, розроблено пізнавальні завдання з використанням активних методів навчання. Наприклад, рубрики: «Хочеш бути хіміком? Будь ним!», «Допитливі, на старт!», «Зроби сам», «Презентація», «Хімічний дизайн», «Коли уроки ще не зроблені», «Біографія… (хімічної сполуки)», «Анкета… (хімічного елемента)» тощо.

Пропонуються і такі завдання, що дозволять залучити знан­ня з фізики, біології, географії, літератури, української мови. Такі завдання є дуже перспективними задля розширення світогляду учнів і проведення інтегрованих уроків.

Найпривабливіша риса хімії — це хімічний експеримент, але сучасний стан матеріальної бази школи не дає можливості проводити його в необхідному обсязі. Тому в роботі пропонуються зав­ дання, що включають експерименти вдома: «Домашній експеримент», «Уявний експеримент», «Хазяйнуємо самі», «Завдання для Попелюшки» тощо.

Інтерес до хімії може зникати за відсутності одного або декількох елементів знань у школяра, що викликає потребу в пошуках необхідної інформації, синтезі нового знання та розв’язанні проблемної ситуації. Цей принцип покладений в основу підбору проблемних завдань та питань: «Що б це значило?», «Живи й дивуйся», «Інформація для роздумів», «Цікавий факт» тощо.

Для розвитку творчого мислення й зростання інтересу учнів до вивчення хімії можна рекомендувати «Хімічні твори», «Я — репортер», «Фантазуємо разом», ігри тощо.

Завдання «Атоми в нас удома», «Хімічний дизайн», «Хімічний конструктор» пропонують учням зробити з пластиліну моделі атомів Гідрогену та його ізотопів, або молекули води, або кристалічної ґратки льоду, що розвиває просторову уяву та знання учнів про будову атомів і молекул.

Багато завдань є конкурсними: «Хочу все знати», «Конкурс знавців», «Хто більше?». У більшості випадків передбачається підбиття підсумків конкурсних завдань на звичайних або завершальних тематичних уроках, в останньому випадку — у вигляді ігор «Брейн-ринг», «Конкурс кросвордистів» тощо. Учні змагаються, а викладач ­оцінює.

Хімічна термінологія та номенклатура. Велику допомогу в за-

своєнні та запам’ятовуванні хімічної термінології може надати особистий «Хімічний тлумачний словничок», але за умови, що учень складає його сам під час вивчення нового матеріалу (за абеткою), а вчитель періодично перевіряє.

Передмова

5

 

 

Мабуть, усім учням корисно замислитися над суттю термінів — хімічних та нехімічних,— якими вони користуються. Це дозволяє зрозуміти, а не зазубрити хімічну інформацію. Для цього пропонуються «Завдання для мовознавців», «Хочеш бути аналітиком? Будь ним!», «Інформація для роздумів­ ».

Застосування математичних знань. Розрахунковими задачами зацікавити важко, тому під девізом «Працюємо з комп’ютером» ми пропонуємо скласти алгоритм певного типу задач, придумати або знайти аналогічні задачі в підручнику. І, звичайно, тут теж рекомендується змагання на кращий алгоритм або більшу кількість розв’язаних аналогічних задач. Завдання придумати аналогічну задачу або знайти подібну в підручнику сприяє закріпленню­ знань. Багатозпропонованихрозрахунковихзадачдопомагаютьодержати нові знання, чому сприяє пропозиція проаналізувати результати та зробити висновки. Наприклад: «У пошуках “Еlement incognito”».

У більшості випадків хімічний зміст питання або задачі залишався звичайним, але змінювалося його оформлення. Так з’явилися «Завдання для Попелюшки», «Слідство ведуть хіміки», «Хазяйнуємо самі».

Робота з інформацією. Одним з найважливіших напрямів сьогодення в усьому світі є робота з інформацією. Тому сьогодні учень повинен не запам’ятовувати інформацію, а навчитися працювати

знею, тобто аналізувати її, вибирати найголовніше, знаходити логічні зв’язки, робити висновки. А головне — перетворити інформацію на знання. «Знати» — означає випробувати, дослідити самому, тобто перетворити інформацію на вміння, вміти її використовувати. Цьому сприяють рубрики «Хочеш бути аналітиком? Будь ним!», «Працюємо з інформацією», «Перетворимо інформацію на знання», «Інформація для роздумів».

Дляформуваннялогічногомисленняважливоознайомитиучнів

зосновними методами наукового пізнання, хоча б у мінімальному обсязі. Тому в роботі існує ряд задач на виконання найважливіших дій та операцій наукового пізнання й дослідження: порівняння, виділення істотних ознак, систематизація, класифікація, формулювання, визначення поняття. Задачі подібного типу не менш важливі, ніж проблемні або розрахункові.

Завдання з хімії розроблені відповідно до програми 7, 8 та 9 класів за такими темами:

yy Вступ.

yy «Початкові хімічні поняття».

yy «Прості речовини метали та неметали».

yy «Кількість речовини. Розрахунки за хімічними формулами».

6 Пізнавальні завдання з хімії

yy «Основні класи неорганічних сполук».

yy «Періодичний закон і періодична система хімічних елементів Д. І. Менделєєва. Будова атома».

yy «Хімічний зв’язок і будова речовини». yy «Розчини».

yy «Хімічні реакції».

Завдання можуть бути використані як домашні, так і для активізації роботи учнів на уроці, у тому числі й у профільних класах.

Деякі завдання містять питання, які потребують для відповіді знання матеріалу, що ще не вивчався, або взагалі не відому учням інформацію. Такі вправи допускають неповне розв’язання з подальшим поверненням або спонукають до висловлення учнем своїх припущень. Відповідь може бути знайдена в умовах завдань, які розташовані поряд.

Представлені завдання для 7–9 класів основної школи можна розділити на три категорії, залежно від подальшого профілю навчання в старшій школі, який передбачає вивчення предметів на одному із трьох рівнів:

yy Профільний рівень: для учнів, які хочуть отримати хімічні знання­ та вміння (для них є розрахункові задачі, тести, суто хімічні завдання).

yy Академічний рівень: для учнів, які цікавляться інформатикою (наукою про властивості інформації та методи її обробки) і які можуть реалізувати це на завданнях з хімії, є рубрики «Хочеш бути аналітиком? Будь ним!», «Працюємо з інформацією», «Перетворимо інформацію на знання», «Інформація для роз­ думів»).

yy Рівень стандарту: на учнів, які не цікавляться хімією, а мають гуманітарні здібності, розраховані завдання «Я репортер», «Хіміки малюють», «Хіміки жартують», «Точка зору», «Хімічний дизайн», «Коли уроки ще не зроблені», «Хімія та мистецтво», тематичні хімічні ігри тощо. Фоторепортажі, малюнки, колажі вивішуються в класі або в коридорі.

Згідно з новою концепцією освіти, задля вільного розвитку особистості, здатної до самоосвіти, пропонуються завдання під девізом «Я репортер», «Презентація», «Фантазуємо разом», «Малюємо разом», «Слідство ведуть хіміки». До таких завдань можна віднести бесіду з молодшими школярами, проблемні завдання, завдання на порівняння та вміння робити висновки.

Завдання типу «Сам собі вчитель» дозволять учню самому оцінити рівень своїх знань з хімії, вибрати завдання потрібного рівня і, відповідаючи, набрати необхідну кількість балів.

Передмова

7

 

 

Корисними, на наш погляд, є завдання типу «Допоможи товаришу», в яких пропонується виконати завдання та обмінятися ним з однокласником на наступному уроці. Порівняння відповідей, виправлення помилок, пояснення незрозумілого одне одному — найкращий засіб засвоєння та запам’ятовування інформації.

Одним з видів завдань є «тести» — найактуальніша сьогодні форма контролю. Подібні завдання потрібні для закріплення опор­ них знань та їх перевірки, але вони не повинні бути пріоритетними у навчанні.

Деякі із завдань не мають і не можуть мати однозначної відповіді. Для їх виконання необхідний час і додаткова література. Наприкінці роботи наведено список літератури, який стане у пригоді під час пошуку відповіді на завдання. В інших випадках необхідно користуватися матеріалами з Інтернету.

При цьому всі завдання залишаються хімічними, бо вони спрямовані на формування та вдосконалення хімічних знань, необхідних сучасній людині.

8

Пізнавальні завдання з хімії

 

 

7 клас

Вступ

Хімія — природнича наука. Хімія в навколишньому світі. Правила поведінки учнів у кабінеті хімії

1. «Готуємося до конкурсу кросвордистів»

Заведіть особистий «Хімічний тлумачний словничок», у який записуйте всі нові поняття, тривіальні назви хімічних сполук тощо. Краще це робити за абеткою.

2. «Вчимося аналізувати»

Чим відрізняється хімія від інших природничих наук?

Для того щоб відповісти на це питання, потрібно проаналізувати визначення найбільш близьких до хімії наук — фізики та біології. Що значить «проаналізувати»? «Аналіз» означає «розкладання на окремі частини та знаходження зв’язку між ними». «Аналіз» допоможе зробити висновки та прогнози.

Іншими словами визначення певної науки треба «розкласти» на дві частини:

1)які об’єкти вивчає наука;

2)що саме її цікавить.

Прочитайте визначення трьох природничих наук, заповніть таблицю й дайте відповідь на наведене вище питання.

Біологія — це система наук про живі організми, їхню будову, процеси життєдіяльності, взаємозв’язки між собою та із середовищем існування тощо.

(Загальна біологія: Підручник для 10 класу загальноосвітніх навчальних закладів / М. Є. Кучеренко та ін.— К.: Генеза, 2004.— 160 с.)

Фізика — це наука, що вивчає властивості та структуру речовини й полів, їх узаємодію та властиві їм форми руху: механічну, теплову, електромагнітну, внутрішньоатомну та внутрішньоядерну.

(Експрес-курс. Фізика. ГДН: Навчальний посібник / В. П. Сергієнко.— К.: Майстер-клас, 2006.— 368 с.)

Хімія — наука, яка вивчає склад, будову та властивості речовин, а також їх перетворення, які не супроводжуються зміною складу атомних ядер.

7 клас

9

 

 

(Справочник по элементарной химии / А. Т. Пилипенко и др.— К.: Наукова думка, 1985.— 560 с.)

Наука

Об’єкти дослідження

Що саме вивчає наука

Біологія

Фізика

Хімія

3. «Презентація»

Чи знаєте ви, що таке «презентація»? Це публічне представлення чого-небудь нового, раніше невідомого.

Підготуйтеся і проведіть презентацію на тему «Хімія в нашому житті». Уявіть, що про цю науку ще ніхто нічого не знає.

Підказка

yy Двічі Нобелівський лауреат Лайнус Полінг дав таке визначення хімії: «Це наука про речовини — про їх будову, властивості, реакції, внаслідок яких одні речовини перетворюються на інші». Які ознаки свідчать про те, що відбулося хімічне перетворення, тобто хімічна реакція?

yy Наведіть приклади хімічних перетворень, які всюди супроводжують нас. Запропонуйте декілька простих дослідів, які можна зробити навіть удома.

yy Чому хімію відносять до природничих наук? Укажіть найбільш значущі, з вашої точки зору, сфери її використання, її зв’язок з іншими науками.

4. «Хімія і ми»

Знайдіть відповідь на питання: Що таке «побутова хімія»? Принесіть із дому з дозволу батьків миючі засоби, косметичні вироби або пакунки від них. Зверніть увагу на речовини, які входять до їх складу. Визначте, які з них природного, а які хімічного поход­ ження.

5. «Хіміки малюють»

Намалюйте або зробіть колаж на тему «Хімія і ми».

«Колаж» — це прийом в образотворчому мистецтві, за якого на певну основу наклеюють фотографії, вирізки з газет, журналів, матеріали, що різняться кольором та фактурою.

6. «Готуємося до гри»

Підготуйте декілька запитань для гри «Що? Де? Коли?» з теми «Широко простягає хімія руки свої в справи людські».

10

Пізнавальні завдання з хімії

 

 

7. «Конкурс знавців»

yy Хто згадає більше прикладів із літератури, кінофільмів, газет або журналів, де йдеться про хімію.

yy Хто знає вірші про хімію?

8. «Фантазуємо разом»

Напишіть твір на тему «Якби не було хімії...».

Короткі відомості з історії хімії

 

9. «Тест — це просто»

 

 

Оберіть правильні відповіді.

 

1.

Хто такі алхіміки?

 

 

а) Хіміки;

б) чаклуни;

 

в) лікарі;

г) монахи.

2.

Що шукали алхіміки?

 

 

а) Питну воду;

б) філософський камінь;

 

в) зуб мудрості;

г) еліксир безсмертя.

3.Що могло, з точки зору алхіміка, перетворити будь-який метал на золото?

а) Кип’ятіння в молоці;

б) перегонка в реторті;

в) додавання філософського

г) прожарювання.

каменю;

 

4. Який лабораторний посуд винайшли алхіміки?

а) Пробірки;

б) водяну лазню;

в) перегінний куб;

г) лабораторний штатив.

5. Які хімічні операції були розроблені алхіміками? а) Перегонка; б) фільтрування; в) прожарювання; г) центрифугування.

10. «Готуємося до гри»

Підготуйтеся до гри «Що? Де? Коли?» на тему «Що нам дала алхімія?».

Пориньте у глибину століть і спробуйте розібратися, яким давнім народам ми завдячуємо відкриттями та винаходами, що сьогодні використовують не тільки хіміки, але й усе людство.

yy Як ви вважаєте, де виготовили вперше: барвники; соду; вапно; алебастр; папір; порцеляну; цукор; порох; лікарські препарати; сплави золота, срібла, міді?

yy Де отримали нітратну та хлоридну кислоти, царську горілку? Чому вона має таку назву?

yy Про що свідчать назви «алхімія» й «алкоголь»?