Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лб перв.перер.молока-перероблена.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
963.58 Кб
Скачать

Гомогенізатор

Гомогенизатори призначені головним чином для роздроблення жирових кульок в молоці, при цьому змінюється дисперсність білкових частинок.

В результаті гомогенізації в молоці рівномірно розподіляється жирова фаза за всім обсягом продукту, поліпшуються його живильні і смакові якості, консистенція н засвоюваність.

Процес гомогенізації, широко вживаний в різних галузях харчової промисловості, здійснюється шляхом проштовхування рідкого продукту через кільцеву щілину між клапаном і його сідлом під високим тиском, створюваним багатоплунжерним насосом машини.

Під час роботи гомогенизатора продукт, підігрітий до 60—80° З, поступає у всмоктуючий колектор блоку циліндрів. Потім при ході плунжера піднімаються всмоктуючі клапани і продукт спрямовується в робочу камеру. Далі при нагнітальному ході плунжера в робочій камері створюється тиск, піднімаються нагнітальні клапани і продукт під натиском заповнює нагнітальний колектор блоку циліндрів і поступає в гомогенізуючу головку, де відбувається процес гомогенізації.

Гомогенизатор ОГБ-М. Гомогенизатор ОГБ-М є трьохплунжерний насос високого тиску з одноступінчатою гомогенізуючою головкою. До складу його входить станина (мал. 54, а), кривошипний-шатуновий механізм, блок циліндрів з тією, що одноступінчатою гомогенізує 4 і манометричною головками і привід. Порожниста, лита з чавуну станина має майданчики для кріплення приводу і блоку циліндрів, два гнізда для підшипників колінчастого валу, три отвори для повзунів і масляна ванна, відлита разом із станиною. У кривошипо-шатунний механізм входить сталевий колінчастий вал, по три шатуни і повзуна. Блок циліндрів, виготовлений з неіржавіючої сталі, забезпечений трьома всмоктуючи ми, трьома нагнітальними клапанами і трьома плунжерами. Ущільнення останніх здійснюється сальниковим набиванням. Зверху на блоці циліндрів (мал. 4, б) укріплені одноступінчата гомогенізуючи і манометрична головки. Гомогенізуюча головка складається з корпусу, сідла клапана, гомогенізуючого клапана і кільця розпилювача; манометрична — має корпус між ексцентриками і клапанами ексцентрики забезпечені сталевими розжарюваними обоймами, встановленими на голчатих підшипниках. Комплект поршнів складається з порожнистого поршня, всмоктуючого клапана і пружини, що натискає клапан до обойми.

Насос працює з натиском на всмоктуванні. У гомогенизаторе К5-ОГМ застосований насос Н-401, змінений так, що його ексцентрики переміщають плунжеры гомогенізуючої головки із швидкістю 1420 подвійних ходів в хвилину при ході 12 мм.

Мал. 4. Гомогенізатор ОГБ-М:

а — загальний вигляд: 1 — манометрична головка; 2 — електродвигун; 3 — клиноременная передача; 4 — гомогенізуюча головка; 5 — блок циліндрів; 6 — станина; 7 — повзун; 8 — кривошипний-шатуновий механізм; 9 — колінчастий вал.

б—блок циліндрів: 1 — манометрична головка; 2 — гомогенізуючий клапан; 3 — корпус; 4 — розпилювач; 5 — блок циліндрів; 5 — всмоктуючий патрубок.

Установки для молока

Автоматизовані пластинчасті установки призначені для швидкої тонкошарової пастеризації молока в закритому безперервному потоці з короткочасною витримкою і подальшим його охолоджуванням. Засоби автоматизації забезпечують автоматичний контроль і регулювання параметрів технологічного процесу. Кожна з установок складається з пластинчастого теплообмінника; сепараторів-молокоочисників; молочних насосів; насосів для води; пульта управління; трубчастого утримувача; внутрішній комунікації молокопроводу; обв'язування регулятора тиску пари і клапана для регулювання витрати розсолу; зрівняльного бака з пристроєм поплавця для підтримки постійного рівня молока; регулятора рівномірності потоку; клапана для автоматичного відведення недопастеризованного молока на повторну термообробку; бойлери; інжектора для нагріву води.

Пастерізационно-охолоджуючі теплообмінники відрізняються один від одного в основному різною компоновкою теплообмінних пластин, типом вживаних пластин і розташуванням секцій. У установках ОПУ-10 і ОПУ-15 вони розміщені по обидві сторони станини-стійки, а в останіх — по одну сторону.

Кожен з апаратів забезпечений п'ятьма теплообмінними секціями: пастеризації, регенерації , регенерації , водяного і розсолу охолоджування. Спеціальний спосіб підвішування теплообмінних пластин дозволяє змінити будь-яку з них без знімання решти всіх пластин.

Принципова схема роботи охолоджувальної для пастеризації установки зображена на мал.5.

Установка ОП2-У5. Призначена для тонкошарової пастеризації молока в закритому потоці при 72—76° Із з подальшою витримкою і охолоджуванням його до 4°

Неочищене сире молоко

Очищене сире молоко

Пастеризоване молоко

Непастеризоване молоко

Гаряча вода

Холодна Вода

Розсіл

Мал. 5. Принципова технологічна схема охолоджувальної для пастеризації установки:

1 — теплообмінний апарат;. 2— насос для гарячої води; 3—бойлер; 4 — інжектор: 5—щит управління; 6 — трубчастий витримувач; 7 — клапан автоматичного повернення недопастеризованного молока; 8 — танк для зберігання молока; 9 — насос для молока; 10—проміжний бак; 11 — стабілізатор потоку; 12 — насос; 13 — секція пастеризації; 14 — секція регенерації; 15 — секція водяного охолоджування; 16 — секція охолоджування розсолу; 17 — молокоочисники.