Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маг_метод_Курс роб ЕДПР.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
306.69 Кб
Скачать

Загальні положення

Магістр – це освітньо-кваліфікаційний рівень (ОКР) вищої освіти, що передбачає здобуття особою повної вищої освіти і відповідної спеціальності. Підготовка магістрів спрямована на створення умов для творчого розвитку обдарованої особистості і підготовку фахівців за одним із функціональних напрямів діяльності: науково-дослідним, науково-педагогічним або управлінським згідно навчального плану.

Особа, яка здобула ОКР «магістр», повинна володіти поглибленими знаннями з обраної спеціальності, уміннями інноваційного характеру, навичками науково-дослідної, науково-педагогічної або управлінської діяльності, набути певний досвід використання одержаних знань і вміти продукувати елементи нових знань для вирішення завдань у відповідній сфері професійної діяльності.

Виконання курсової роботи є важливим етапом підготовки студента з дисципліни «Економіка навколишнього середовища» і має на меті:

- систематизацію, закріплення і поглиблення теоретичних та практичних знань за відповідним напрямком вищої освіти і формування навичок застосування цих знань під час вирішення конкретних наукових і науково-технічних задач;

- розвиток навичок самостійної науково-дослідної роботи і оволодіння методикою теоретичних, експериментальних та науково-практичних досліджень, використаних під час виконання курсової роботи;

- набуття досвіду з аналізу отриманих результатів досліджень, формулювання нових висновків і положень, набуття досвіду їх захисту.

Курсова робота є вирішальним підсумком підготовки студента з даної дисципліни та рівень її захисту ураховуються як один з основних критеріїв для оцінки якості реалізації відповідної освітньо-професійної програми.

За всі відомості, викладені в курсовій роботі, порядок використання фактичного матеріалу та іншої інформації під час її написання, обгрунтованість і достовірність висновків та положень, що в ній захищаються, несе відповідальність безпосередньо студент - автор курсової роботи.

Методичні вказівки являють собою навчальний документ по виконанню курсових робіт з дисципліни «Економіка навколишнього середовища» за фаховим спрямуванням «Економіка довкілля і природних ресурсів».

Вказівки передбачають мету та завдання курсових робіт, рекомендації щодо вибору, підбору, систематизації і вивчення спеціальної літератури, законодавчих та нормативних актів з проблем наукового дослідження, збирання, аналізу, узагальнення викладеного матеріалу. В них грунтовно викладені загальні вимоги щодо змісту, обсягу та оформлення курсових робіт, розглянуті питання керівництва і контролю зі сторони викладача за ходом її написання.

У формі додатків наведено матеріал, що стосується порядку затвердження тем курсових робіт, видачі завдань до їх написання та оформлення, визначена структура рецензії на виконану роботу.

Висвітлені також питання, що стосуються підготовки студентів до захисту курсових робіт.

1. Мета і завдання підготовки курсової роботи

Курсова робота являє собою кваліфікаційну наукову роботу, яка виконується студентом самостійно під керівництвом викладача. Курсова робота виконується на базі теоретичних знань і практичних навичок, отриманих студентом на протязі усього терміну вивчення дисципліни і самостійної науково-дослідної роботи, пов’язаної з розробкою конкретних теоретичних і науково-виробничих задач прикладного характеру, що визначаються специфікою відповідної спеціальності.

Курсова робота повинна бути результатом закінченого наукового дослідження, мати внутрішню єдність і свідчити про те, що автор володіє сучасними методиками наукових досліджень і спроможний самостійно вирішувати наукові задачі, які мають теоретичне і практичне значення. Для виконання цієї роботи надається відповідний час, який передбачено навчальним планом програми з профілю «Економіка довкілля і природних ресурсів».

Метою курсової роботи є систематизація, поглиблення здобутих в знань з дисципліни «Економіка навколишнього середовища»; закріпленні роботи з літературними джерелами, методичними матеріалами, законодавчими та нормативними актами з питань облікової політики; вивчення та осмислення досвіду організації бухгалтерського обліку екологічної діяльності, аудиту та екологічного аудиту, контрольно-аналітичної роботи; обґрунтування рекомендацій з удосконалення практики ведення екологічного обліку, контролю та аудиту в сільськогосподарських формуваннях.

У курсовій роботі необхідно показати вміння правильно застосовувати теоретичні положення економічної науки, виконання соціально-економічних завдань, користуватись науковим апаратом, викладати свою точку зору з питань, що розглядаються; розкрити суть і значення бухгалтерського обліку екологічної діяльності, екологічного аудиту, контролю та еколого-економічного аналізу для підвищення ефективності господарювання, методу виявлення резервів виробництва і значення вдосконалення технологій і організаційних структур, використання новітніх досягнень науки й передової практики; вміти робити науково обґрунтовані висновки і вносити конкретні пропозиції з удосконалення обліку екологічної діяльності, екологічного аудиту, контрольно-аналітичної роботи на підприємствах агропромислового комплексу України.

Завдання курсової роботи полягає у проведенні теоретичного дослідження з конкретної теми, практичному розробленні певних питань, розробленні науково-практичних рекомендацій з цих питань.

Курсова робота — це кваліфікаційний документ, на підставі якого викладач визначає рівень підготовки студента з даної дисципліни та його здатність до самостійної роботи. Показником якісної підготовки студента з даної дисципліни є розроблення ним реальної курсової роботи, тобто такої, яка виконана на матеріалах конкретного підприємства, регіону, області, а висновки та рекомендації роботи повністю або частково можуть бути використані у практичній діяльності і сприятимуть підвищенню її ефективності.

Курсова робота має бути виконана автором самостійно і містити сукупність результатів і положень, що виносяться на оприлюднений захист.