Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маг_метод_Курс роб ЕДПР.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
306.69 Кб
Скачать

2. Організаційний етап

Курсова робота є важливим підсумком підготовки студента з даної дисципліни, у зв’язку з чим зміст роботи та рівень її захисту враховуються як один з основних критеріїв для оцінки якості реалізації відповідної освітньо-професійної програми.

Отже, до курсової роботи пред’являються такі вимоги:

- робота повинна бути спрямована на дослідження актуальної теми, мати теоретичне та практичне значення,

  • мати внутрішню єдність та свідчити про підготовленість автора до виконання самостійної наукової або професійної роботи з використанням теоретичних знань і практичних навичок;

  • робота повинна продемонструвати вміння автора стисло, логічно, аргументовано викладати матеріал;

- курсова робота має бути виконана на конкретних фактичних матеріалах, містити конкретні висновки та рекомендації, які повністю чи частково можуть бути використані у практичній діяльності;

- робота повинна відповідати викладеним нижче вказівкам щодо обсягу, структури роботи й у той же час містити елементи оригінального творчого підходу до вирішення тих чи інших питань теми.

Курсова робота виконується на основі поглибленого вивчення чинного законодавства України з питань діяльності підприємств, організацій та установ, спеціальної вітчизняної й зарубіжної літератури, передового досвіду з проблеми, яка вивчається, а також результатів проведених студентом власних досліджень реального об’єкта.

За всі відомості, викладені в курсовій роботі, порядок використання фактичного матеріалу та іншої інформації під час її написання, обґрунтованість висновків і положень, що в ній захищаються, несе відповідальність безпосередньо студент – автор роботи.

Вибір напрямку дослідження здійснюється виходячи з наукових інтересів студента та тематики дослідження з даної дисципліни. Теми курсових досліджень розробляються професорсько-викладацьким складом з урахуванням наукової проблематики що висвітлюється за планом дисципліни, замовлень підприємств, організацій та установ на розробку тем, власних наукових інтересів студентів, можливостей залучення необхідних вихідних матеріалів та впровадження їх результатів.

З метою уникнення плагіату теми робіт поновлюються щороку.

Вибір теми здійснюється студентами самостійно з рекомендованого програмою переліку.

Тематика цих робіт має бути актуальною, відповідати сучасній проблематиці обліково-аналітичної роботи в агропромисловому виробництві, носити пошуковий характер, тобто передбачати не лише повний виклад стану даної проблеми, а й конкретні та аргументовані пропозиції автора щодо її вирішення.

Не дозволяється виконувати курсову роботу кільком магістрантам з однієї і тієї самої теми на базі одного і того самого підприємства. Обраний об’єкт дослідження також затверджується рішенням випускаючої кафедри.

Курсові роботи повинні виконуватись виключно на матеріалах конкретних підприємств, показники яких за обраною темою дослідження аналізуються у порівнянні із середньогалузевими по району, області, регіону. Саме тому однією з передумов вибору теми курсової роботи є погодження з науковим керівником об’єкта дослідження.

Обираючи тему курсової роботи, магістрант виходить із своїх навчальних і науково-дослідних інтересів, нахилів, наявності власних напрацювань, місця майбутньої роботи, а також актуальності тематики для теорії і практичної діяльності в галузі обліково-аудиторської роботи.

Якщо одну й ту саму тему курсової роботи виявляють бажання писати кілька студентів, остаточне рішення приймає викладач або завідувач кафедри, виходячи з рівня підготовки магістрантів з цієї теми, а також їх ділових якостей.

При затвердженні тематики курсових робіт беруться до уваги й проблеми, які досліджують викладачі кафедри, наукові керівники робіт, а також проблеми, над вирішенням яких працюють кафедра, факультет, університет, Управління організації обліку і звітності Міністерства аграрної політики та продовольства, Управління методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України.

Бажано, щоб тема курсової роботи була максимально узгоджена з темами раніше виконаних курсових робіт з фахових дисциплін.

Студент може запропонувати свою тему курсової роботи, яка має теоретичне або практичне значення для підприємств народного господарства України. В таких випадках необхідно обґрунтувати вибір теми і погодити її із викладачем – керівником роботи.

При виборі теми слід урахувати її актуальність для підприємства, можливість використання даних бухгалтерської та статистичної звітності, на базі якої буде виконуватись робота, а також отримання й опрацювання відповідного фактичного матеріалу, наявність власних науково-методичних напрацювань.

За будь-яких умов вибору, тему курсової роботи студент повинен обов’язково погодити з науковим керівником від кафедри. Уточнення й зміна теми курсової роботи в подальшому погоджуються із викладачем.

Вибрана магістрантом тема закріплюється за ним на основі виданого завдання на курсову роботу затвердженого викладачем.

Після затвердження теми науковий керівник видає завдання на виконання курсової роботи (додаток Б).

Один примірник графіка залишається на кафедрі, другий отримує студент. Він керується ним упродовж усього періоду виконання курсової роботи.

Науковий керівник повинен:

  • надавати допомогу студенту скласти план роботи з урахуванням наукового пошуку за темою роботи;

  • допомогти в пошуках літературних джерел;

  • консультувати студента магістратури в міру потреби;

  • коригувати перший варіант роботи;

  • допомогти у формуванні висновків, підготовці ілюстрованого матеріалу;

  • перевірити кінцевий варіант роботи;

  • вказати на недоліки, які ще доцільно і можливо виправити;

  • підготувати рецензію (додаток В).

Студент повинен:

  • скласти план курсової роботи;

  • визначитися з темою й отримати завдання на виконання роботи, після чого опрацювати літературні джерела, критично проаналізувати різні погляди науковців на проблеми, що мають безпосереднє відношення до теми роботи та сформувати свою особисту позицію;

  • розробити методику виконання курсової роботи;

  • в міру потреби звертатися до наукового керівника за порадами;

  • подавати на перевірку викладачеві розділи роботи відповідно до календарного плану їх виконання, а згодом – переплетену роботу для перевірки і написання рецензії;

  • не пізніше як за 10 днів до захисту здати повністю підготовлену роботу на кафедру;

  • після отримання рецензії (додаток Д) виправити відмічені рецензентом недоліки або підготовити аргументовані відповіді на них і представити роботу для розгляду на захист в установлений термін.

Під час захисту курсової роботи студент доповідає про зміст роботи та відповідає на запитання членів комісії і присутніх.

Порушення термінів виконання курсової роботи є підставою для можливого перенесення захисту роботи на наступний рік.