Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маг_метод_Курс роб ЕДПР.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
306.69 Кб
Скачать

4.3. Ілюстрації

Ілюструють курсові роботи виходячи із певного загального задуму за ретельно продуманим тематичним планом, який допомагає уникнути ілюстрацій випадкових, пов’язаних із другорядними деталями тексту і запобігти невиправданим пропускам ілюстрацій до найважливіших тем. Кожна ілюстрація має відповідати тексту, а текст – ілюстрації. При необхідності ілюстрації доповнюють пояснювальними даними (підрисунковий підпис).

Підпис під ілюстрацією звичайно має чотири основних елементи:

  1. найменування графічного сюжету, що позначається скороченим словом «Рис.»;

  2. порядковий номер ілюстрації, який вказується без знаку номера арабськими цифрами;

  3. тематичний заголовок ілюстрації, що містить текст із якомога стислою характеристикою зображеного;

  4. експлікацію, яка будується так: деталі сюжету позначають цифрами, які виносять у підпис, супроводжуючи їх текстом. Треба зазначити, що експлікація не замінює загального найменування сюжету, а лише пояснює його. Приклад: Рис. 2.4. Схема експортного лізингу:

1 – купівля-продаж майна;

2 – надання майна в оренду.

Основними видами ілюстративного матеріалу в курсових роботах є: рисунок, схема, фотографія, діаграма і графік.

Не варто оформлювати посилання на ілюстрації як самостійні фрази, в яких лише повторюється те, що міститься у підписі. У тому місці, де викладається тема, пов’язана з ілюстрацією, і де слід на неї вказати, розміщують посилання у вигляді виразу у круглих дужках «(рис. 3.3.)» або зворот типу: «...як це видно з рис. 3.3.» або «... як це показано на рис. 3.3.».

4.4. Таблиці

Цифровий матеріал, як правило, повинен оформлятися у вигляді таблиць.

Приклад побудови таблиці

Таблиця 2.1

Назва таблиці

Заголовки граф

підзаголовки граф

боковик

колонки

Кожна таблиця повинна мати назву, яку розміщують над таблицею і друкують симетрично до тексту. Назву і слово «Таблиця» починають з великої літери. Заголовок кожної графи в заголовку таблиці має бути по можливості коротким. Слід уникати повторів тематичного заголовка в заголовках граф, одиниці виміру зазначати у тематичному заголовку, виносити до узагальнюючих заголовків слова, що повторюються.

Заголовки граф повинні починатися з великих літер, підзаголовки - з маленьких, якщо вони складають одне речення із заголовком, і з великих, якщо вони є самостійними. Таблиця повинна включати графу з порядковими номерами рядків або, в разі її відсутності, біля кожного показника в таблиці повинен проставлятися його порядковий номер.

Таблиця друкується 14 шрифтом 1,5 інтервалом, але, при необхідності, якщо це покращить вигляд роботи, може друкуватись 12 шрифтом та з одинарним інтервалом. При цьому дозволяється в курсовій роботі поєднувати таблиці, надруковані 14 та 12 шрифтом.

Приклад : Дві таблиці з порядковим номером та без порядкового номера.

Таблиця 3.1

Кореспонденція рахунків при придбання фінансових інвестицій

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

Придбання за грошові кошти

1

На суму перерахованих коштів з поточних рахунків

377

311

2

На суму грошових коштів внесених готівкою через підзвітну особу

372

377

301

372

Таблиця 3.1