Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова.doc
Скачиваний:
282
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
308.22 Кб
Скачать

2.3 Особливості формування прибутку підприємства

Прибуток як економічна категорія відображає частину вар­тості додаткового продукту і є основним узагальнюючим ре-аультатом господарської діяльності підприємства. Реально при­буток на підприємстві формується в міру реалізації продукції. На формування прибутку впливає встановлений порядок визначення фінансових результатів діяльності, обчислення собі­вартості продукції (робіт, послуг), загальногосподарських ви­трат, визначення прибутків (збитків) від фінансових операцій, іншої діяльності.

Сума отриманого прибутку — це той показник, який харак­теризує результативність роботи підприємства, а чистий при­буток (збиток) є кінцевим результатом фінансової діяльності підприємства. Прибуток від реалізації продукції залежить від здійснення основної діяльності підприємства і є частиною ви­ручки від реалізації. Однак на відміну від виручки, надходжен­ня якої на поточний рахунок підприємства фіксується регуляр­но, обсяг отриманого прибутку визначають лише за певний період (квартал, рік) на підставі даних бухгалтерського обліку.

Відповідно до Положення (стандарту) "Звіт про фінансові результати" доходи підприємства поділяються на дохід (вируч­ку) від реалізації продукції; інші доходи від операційної діяль­ності; інші фінансові доходи.

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції визначаєть­ся шляхом вирахування з доходу (виручки) наданих знижок та відповідних податків з продажу (податку на додану вартість, акцизного збору тощо). Валовий прибуток (збиток) розрахо­вується як різниця між чистим доходом від реалізації продукції і собівартістю продукції. Прибуток (збиток) від операційної діяльності визначається як сума валового прибутку (збитку), іншого операційного доходу, адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат. Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування визначається як сума прибутку від основної діяльності, доходів від участі у капіталі та інших доходів, фінансових та інших витрат.

При цьому до складу доходів від участі в капіталі зараховують дохід, отриманий від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства. До складу інших доходів відносять дивіденди, відсотки та інші доходи, отримані від фінансових інвестицій.

Інші фінансові витрати відображають витрати на сплату відсотків за користування кредитами. Втрати від участі у капі­талі враховують збитки, що спричинені інвестиціями у асо­ційовані, дочірні або спільні підприємства. Інші витрати вклю­чають: собівартість реалізації фінансових інвестицій, необорот­них активів, майнових комплексів; втрати від неопераційних курсових різниць; втрати від уцінки фінансових інвестицій та необоротних активів; інші витрати, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною діяльні­стю підприємства. Після цих операцій прибуток від звичайної діяльності оподатковується податком на прибуток.

Результат (прибуток, збиток) від надзвичайних подій визна­чається у вигляді різниці між доходами, що надійшли на відшко­дування завданих стихійним лихом втрат та збитків. При цьо­му до складу надзвичайних доходів включають страхове відшко­дування, отримане за втрачене від стихійного лиха, пожежі, техногенної аварії майно, та інші надзвичайні доходи. До скла­ду надзвичайних витрат зараховують невідшкодовані збитки від втрати майна в результаті стихійного лиха, пожежі, техно­генної аварії; витрати на заходи з попередження стихійного ли­ха. Збитки від надзвичайних подій відображаються за вираху­ванням суми, на яку зменшується податок на прибуток від зви­чайної діяльності внаслідок цих збитків.

Чистий прибуток (збиток) розраховується як сума прибут­ку (збитку) від звичайної діяльності та надзвичайного прибутку, надзвичайного збитку та податків з надзвичайного прибутку. Загальним показником, що характеризує фінансовий резуль­тат діяльності підприємства за будь-який період, є прибуток від звичайної та надзвичайної діяльності.

Абсолютна величина прибутку, отримана підприємством, у тому числі прибуток від основної діяльності, є дуже важливим показником, але для характеристики ефективності господарю­вання цього показника недостатньо. За інших однакових умов більший прибуток отримає підприємство, яке володіє більшим капіталом, використовує більше живої і уречевленої праці, більше виробляє та реалізує продукції (робіт, послуг). Щоб визначити рівень ефективності роботи підприємства, потрібно прибуток порівняти з витратами. Це співвідношення характе­ризує таке поняття, як рентабельність.

Рентабельність — це показник ефективності виробництва, який означає прибутковість або дохідність виробництва реалі­зованої продукції (робіт, послуг) чи окремих її видів. У прак­тиці господарювання розраховуються такі показники рента­бельності: виробництва, продукції, виробничих фондів, інвес­тицій, активів та ін.

Управління формуванням прибутку від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) передбачає розрахунок його планового обсягу. Планування, прогнозування суми прибутку суб'єктів господарювання необхідне для складання поточних і перспек­тивних фінансових планів.

Отже, в таблиці 2.5 розглянемо фінансові результат підприємства .

Таблиця 2.5

Фінансові результати підприємства СТОВ ,, Агрофірма Вербка ”

Показники

Роки

Звітний рік до базисного(+,-)

2008

2009

2010

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

533,0

6772,0

6879,0

6346,0

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

4516,0

5700,0

5790,0

1274,0

Продовження таблиці 2.5

Валовий

- прибуток

707,0

771.0

1638,0

931

- збиток

-

-

-

-

Фінансові результати від операційної діяльності

- прибуток

714,0

723,0

1223,0

509,0

- збиток

-

-

-

-

Дохід від участі в капіталі

-

-

-

-

Інші фінансові доходи

-

-

520,0

-

Інші доходи

20,0

-

-

-

Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування

- прибуток

566,0

1183,0

416,0

-150,0

- збиток

-

-

-

-

Фінансові результати від звичайної діяльності

- прибуток

566,0

1183,0

416,0

-150,0

- збиток

-

-

-

-

Надзвичайні

- доходи

-

-

-

-

- витрати

-

771,0

-

-

Як видно із таблиці 2.5 дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів,робіт,послуг) збільшилась у 2007 році порівняно з 2005 роком на 6346 тис. грн, що спричинено підвищенням ціни на продукцію. Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції також з кожним роком збільшується і вже у 2010 році становить 5790 тис. грн. З даної таблиці ми можемо побачити, що СТОВ ,, Агрофірма Вербка ” прибуткове. Так валовий прибуток у 2010 році порівняно з 2008 роком збільшився на 931 тис. грн.. Прибуток від операційної діяльності також з кожним роком зростає, що пояснюється незначним збільшенням операційних витрат з року в рік. Прибуток від звичайної діяльності у 2010 роком порівняно з 2008 роком знизився на 150 тис. грн, що спричинено різким підвищенням фінансових витрат.

РОЗДІЛ 3

ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ПРИБУТКОВОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]