Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет 1 - 7.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
70.27 Кб
Скачать

3. Причини дефіциту води та заходи по їх зменшенню в сільському господарстві України.

Вода найважливіша складова організму людини, всього живого на Землі, необхідний ресурс стабільного розвитку людства, економіки кожної країни, окремої людини.У наш час як ніколи, людство усвідомлює обмеженість та вразливість водних ресурсів. Придатна для споживання прісна вода зосереджена у підземних водних ґрунтах, річках та озерах.

Різке зростання населення в світі призвело до гострої проблеми - нестачі прісної води. У середньому міський мешканець за добу витрачає 200 л води на побутові потреби, не враховуючи інших потреб. За висновками експертів, споживання прісної води у світі зростає у 2,5 раза швидше, ніж чисельність населення. Очі кується, що до 2025 року потреби у водних ресурсах для виробництва продовольчої продукції зростуть на 17%, а загальне водоспоживання збільшиться на40%, 3 ростом попиту на воду виникає ціла низка екологічних проблем, що стосуються річок, озер, підземних вод і водоносних шарів.

Основні джерела прісної питної чистої води - ріки, прісноводні озера, підземні води - поширені на континентах украй нерівномірно. У Європі й Азії, де проживає 70% населення, зосереджено тільки 39% світових запасів річкових вод, У Європі, де мешкає майже 20% населення планети, запаси прісної води становлять лише 7% всіх запасів світових вод.

Причини нестачі води у світі такі: інтенсивне збільшення потреб у воді у зв'язку з ростом чисельності населення планети й розвитком галузей господарської діяльності, що вимагають величезних витрат водних ресурсів;

втрати прісної води внаслідок скорочення водоносності річок; забруднення водойм стічними водами.

Поряд із проблемою дефіциту прісної води у світі гостро постає проблема чистої прісної води. Є відомості про те, що 1,5 млрд. людей не мають чистої годи. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, майже 3 млрд. жителів планети користується неякісною питною водою, 60% захворювань у світі залежить від недоброякісної води. Вода та здоров'я тісно пов'язані між собою.

В Україні велику частину води беруть із поверхневих вод природних водойм. Вони відкриті і більшою мірою схильні до забруднення. Забруднення поверхневих вод впливає на якість і чистоту підземних вод, питної води. Вже сьогодні майже 500 млн. людей у 30 країнах світу страждають від нестачі та незадовільної якості прісної води. За прогнозами експертів, до 2050 р. кількість людей збільшиться до 2,5 млрд. Із цієї причини близько 25% населення світу щорічно піддається ризику занедужати, близько 4 млн. дітей і 18 млн. дорослих помирають. Крім того, вода є безцінною сировиною, яку не можливо замінити нічим.

Дефіцит чистої прісної води обумовлений забрудненням природних вод. Забруднення вод - внесення у них (водні об'єкти) або утворення у них фізичних, хімічних або біологічних агентів. Забруднення водних об'єктів відбувається 8 результаті скидання в них стічних вод. Стічні води - це води, що відводяться після використання в побутовій і виробничій діяльності людини.

Основними й шкідливими речовинами, що надходять з ними, є нафта й нафтопродукти, аміак, пестициди, важкі метали, збудники інфекційних захворювань. Погіршення стану здоров'я населення світу у зв'язку з вживанням неякісної питної води може бути інфекційної і неінфекційної природи. Таким чином, від якості води залежить здоров'я та санітарне благополуччя людей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]