Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія гуманітарної сфери..docx
Скачиваний:
147
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
46.85 Кб
Скачать

Тенденції і проблеми модернізації сучасної вітчизняної освіти

Якщо для XIX ст. критерієм оцінювання знань був принцип “знаєш - не знаєш”, для XX ст. - “розумієш - не розумієш”, то для XXI ст. визначальним буде не тільки вміння засвоювати вже набуті знання, а й уміння використовувати їх на практиці та продукувати нові.

Сучасні соціологи (А. Печчеї, Ф. Кумбас та ін.) звертають увагу на перебіг в останній чверті XX ст. глобальної кризи освіти і прагнуть виявити основні шляхи її подолання. Вказується, зокрема на такі ознаки цієї кризи:

  • зростання неосвіченості у світі, яка охоплює 1 млрд. осіб;

  • розрив між освітою та культурою;

  • відставання освіти від науки;

  • збереження дисфункцій сучасних освітянських систем, що обумовлює зниження якості освіти;

  • послаблення впливу освіти на соціалізацію молоді;

  • зростаюча диспропозиція між потенціалом людської культури, досягненнями суспільства і культури мас;

  • низький коефіцієнт корисної дії використання людством своїх могутніх ресурсів, наукових відкриттів, нових технологій, інформа­ційних систем;

постійно зростаючий розрив між: вищими досягненнями, професійною майстерністю окремих видатних особистостей і діями в цій галузі основної маси працівників та ін. Освітянська криза у нашій державі була зумовлена не тільки глобальними, а й деякими національними факторами:

  • крахом головних принципів та догм радянської освіти, спричинений падінням минулої політико-ідеологічної системи;

  • одержавленням та бюрократизацією освітянської системи;

  • викривленням цілеспрямованості та соціальних функцій школи;

  • залишковим принципом фінансування освіти і культури;

  • відсутністю нових моделей освіти, наукової та формальної альтернативи;

  • соціальним та етичним розривом між викладацьким корпусом, студентами та учнями;

  • зниженням соціального престижу освіченості й інтелекту у кризовому соціумі, яким залишається українське суспільство.

Серед загальних тенденцій, що характеризують вихід освіти і кризи, спеціалісти називають такі:

  1. Демократизація всієї змістовної системи навчання і виховання га інституційної структури освіти шляхом залучення до загальнолюдських цінностей та дійсна реалізація прав особистості.

  2. Структурне оновлення: демонополізація та роздержавлення монопольних систем освіти; формування альтернативного (позабюджетного) ^сектора та передумов “вільного освітянського середовища”; диверсифікація (вертикальна та горизонтальна) освітніх систем.

  3. Прагнення змістовно оновити освіту підвищенням фупдаменталізації, гуманізації та гуманітаризації, посиленням екологічного й психологічного компонента в освіті, впровадженням комплексної інформації.

  4. Використання провідних, найновітніших технологій навчання, що насамперед розвивають методологію пізнання, саморефлексію та мотивують подальше і поглиблене кавчання.

  5. Інтеграція та глобалізація освіти як на національному, так і на світовому рівні. Збільшується міжнародна освітня мобільність, йдеться про сумісність різних форм і систем навчання, що гарантує, з одного боку, його спадкоємність, а з другого - найефективніші комплексні рішення інформаційно-методичного забезпечення.

  6. Нарешті, провідною ідеєю модернізації освіти є її розвиток за принципом безперервності, створення єдиної системи неперервної освіти, що становитиме органічний комплекс державних і громадських (приватних) освітніх установ, який забезпечить організаційну єдність одержання змістових стандартів в освіті, буде здатний відтворювати інтелектуальний потенціал та духовність суспільства у всьому розмаїтті громадських потреб.