Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

проектування практикум

.PDF
Скачиваний:
317
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
9.31 Mб
Скачать

При табунному утриманні коней будують стайні для жеребців-плідників,

молодняку (тренерські), сараї для кобил, сараї для молодняку з базами при них, затишки, бази-розколи. Сараї для групового утримання коней з базою,

що безпосередньо примикає до будівлі, будують окремо. Для кобил відводять по 7-8 м2 на голову й окремо для молодняку віком до 18 місяців — по 4,5-5,0 м2 на голову; від 1,5 до 2,5 року — по 5-6 м2 і для коней від 2,5 року і старше — 6-7 м2 на голову.

Відповідно до ВНТП СГіП-46-6-95 рекомендуються розміри та площі утримання коней залежно від їх віку та господарського призначення (табл. 30).

30. Розміри та площі утримання коней залежно від їх віку

 

Розміри приміщення, м

Приміщення

ширина

глибина

площа, м2

 

 

(довжина)

 

Стійла для дорослих коней на

 

 

 

робочих і товарних фермах

 

 

 

Денники:

 

 

 

- для робочих коней і

1,75

3,0

5,25

молодняку

 

 

 

- для жеребців-плідників,

 

 

 

племінних кобил і

 

 

 

племінного молодняку в

3,0-3,5

3,0-3,5

10,5

тренінгу

 

 

 

Секції для молодняку при

 

 

 

стаєнному, груповому і

3,0-4,0

3,0-4,0

12,0

індивідуальному утриманні (з

 

 

 

розрахунку на одну голову) для

 

 

 

молодняку у віці:

-

-

4,5-5,5

- від відлучення до 1,5 року

-

-

5,5-6,5

- від 1,5 року до 2,5 років

-

-

6,0-7,0

- від 2,5 років і старше

 

 

 

Секції у спрощених конюшнях

 

 

 

при табунному утриманні коней (з

 

 

 

розрахунку на одну тварину):

-

-

7,0-8,0

- для маток з лошатками

-

-

4,5-5,0

- для молодняку до 1,5 року

 

 

 

- для молодняку від 1,5 до 2,5

-

-

5,0-6,0

років

 

 

 

- для коней від 2,5 років і

-

-

6,0-7,0

старше

 

 

 

 

211

 

 

При утриманні коней витрату води для питних і господарських потреб

проектують виходячи з таких норм:

-для робочих коней, верхових, рисистих, племінних маток, які не годують лошат, лошат старше 1,5 року – 60 л на добу;

-для племінних підсисних маток – 80 л на добу;

-для жеребців-плідників – 70 л на добу;

-для лошат віком до 1,5 року – 45 л на добу.

Стайні обладнують годівницями, які влаштовують по ширині стійла, їх розміри: ширина по верху 0,6 м, ширина по низу і глибина 0,4 м. Годівниці закріплюють на висоті не більше 1 м від долівки до верху годівниці.

Між стійлами і денниками ставлять перегородки (табл.. 31).

31. Параметри стійл та денників робочих та племінних коней.

Приміщення

Перегородки між

Перегородки з боку

 

приміщеннями

 

проходів

 

висота,

Конструкції

висота,

 

конструкції

 

м

 

м

 

 

Стійла:

 

 

 

 

 

- висота біля зовнішніх

1,8

Жердині,

-

 

-

1,4

валькові та ін.

-

 

-

стін

 

 

 

 

 

Суцільні або з

- висота з боку проходу

 

 

 

 

2,0

Суцільні

1,4

 

прозорими не

Денники у стайнях для

 

 

 

 

 

більше 0,03 м

робочих коней і стайнях

 

 

 

 

 

 

 

 

Суцільні до

для кобил

 

 

 

 

 

Суцільні

 

 

висоти 1,4 м,

 

 

 

 

Денники у стайнях для

2,8

 

2,4

 

вище –

 

Сітчасті до

 

 

гратчасті або

жеребців-плідників і

 

 

 

2-2,4

висоти 1,4 м,

2-2,4

 

сітчасті

тренерських стайнях

 

 

вище –

 

 

 

Денники у стайнях для

 

 

 

 

 

гратчасті або

 

 

 

племінного молодняку

 

 

 

 

 

сітчасті

 

 

 

 

 

 

 

 

У гратчастих перегородках щілини повинні бути завширшки не більше

0,66 м.

Повної статевої зрілості жеребці досягають в 3-4 річному віці. Для годівлі використовують доброякісне сіно злаково-бобових трав, овес, пшеничні висівки, а при інтенсивному використанні – молоко, курячі яйця,

212

м‘ясо-кісткове борошно. Влітку згодовують зелену масу й випасають на пасовищі з підгодівлею концентрованими кормами. Взимку жеребців за доброї погоди випускають на леваду на 4-5 годин. Чистять шкіру, хвіст, гриву, копита, влітку купають у воді температурою 18-20оС. Жеребці щоденно користуються моціоном для верхових і рисистих порід коней він становить 10-20 км перемінним алюром.

На рисунку 161 представлено фасад і розріз конеферми.

Рис. 161. Фасад і розріз конеферми.

I - денники; II -стійла; III - секції для кобил і лошат; IV - кормогноєві проходи; V - манеж; VI - тамбури; VII - чергова; VIII - збруйна;

IX – майданчик з питною водою; X - фуражна і приміщення для підстилки. На рисунку 162 представлено план конюшні на 20 робочих коней.

Рис. 162. План конюшні на 20 робочих коней.

213

1 – ручний візок; 2 – автонапувалка; 3 – групова автонапувалка; 4, 5 – годівниця

Завдання:

1.Записати розміри конеферми.

2.Накреслити фасад і план конюшні для утримання дорослих коней.

3.Записати розміри і норми площі приміщень для коней.

4.Записати висоту перегородки у приміщенні для коней.

Контрольні питання:

1.Перечислити вимоги утримання жеребців.

2.Перечислити підсобні приміщення.

3.Які зони території конеферми?

4.Які розміри стійл для утримання дорослих коней?

214

ПРОЕКТУВАННЯ ОБ‘ЄКТІВ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Норми визначають основні вимоги, які необхідно враховувати при проектуванні підприємств /ветеринарних лікарень, лабораторій, забійносанітарних пунктів, ветпунктів/ і окремих об'єктів /будівель і споруд, що входять до їх складу/, щодо типів об'єктів, технологічних рішень, засобів механізації, зв'язку, водопостачання, каналізації, забезпечення мікроклімату, умов праці та техніки безпеки.

При проектуванні об'єктів ветеринарної медицини крім цих норм необхідно враховувати інші нормативні документи, в яких викладені спеціальні вимоги /архітектурпо-будівельні, санітарні, протипожежні і т. п./.

Об'єкти ветеринарної медицини, що передбачені нормами, призначаються для здійснення загальних та спеціальних профілактичних, діагностичних та лікувальних заходів, в тому числі:

-профілактики, діагностики, лікування інфекційних, інвазійних і незаразних хвороб продуктивних, дрібних свійських тварин та дикої фауни;

-контролю за виробництвом та випуском для реалізації безпечних і якісних у ветеринарно-санітарному відношенні продуктів і сировини тваринного походження;

-охорони території регіону від занесення інфекційних хвороб тварин,

атакож захисту населення від хвороб, спільних для тварин і людей;

-радіологічного і токсикологічного контролю продуктів тваринного і рослинного походження на ринках, м'ясокомбінатах, бойнях, забійних пунктах, молокозаводах та інших об'єктах виробництва та реалізації продукції тваринного походження.

Об'єкти ветеринарної медицини, що обслуговують декілька тваринницьких комплексів промислового типу або ферм, мають загальногосподарське значення і розміщуються на центральній садибі господарства або поблизу одного, найбільшого з об'єктів, з урахуванням зручного обслуговування інших користувачів /господарств, фермерів та інших суб‘єктів незалежно від форми власності/.

Об'єкти ветеринарної медицини, що призначені для обслуговування одного тваринницького /звірівницького, птахівницького/ підприємств, що розміщуються, як правило, на території підприємства, що обслуговується.

Об'єкти ветеринарної медицини призначені для обслуговування тварин у приватному секторі можуть розташовуватись в окремих будівлях в

215

житловому секторі на відстані не менше 50 м від житла та громадських споруд, згідно ДБН В. 2.2-10-2001 "Заклади охорони здоров'я"(п.2.12 з.).

При розміщенні об'єктів необхідно враховувати вимоги діючого законодавства щодо землекористування, охорони повітря, довкілля, води, лісів, санітарних норм і правил, будівельних НД з цих питань, а також інших документів, які визначають умови планування територій.

Об'єкти ветеринарної медицини повинні забезпечуватися водою, електроенергією, зв'язком, теплом, обладнуватися каналізацією, місцями збирання, знезараження та ліквідації медичних відходів та трупів тварин, узгодженими з місцевими органами санепіднагляду. Мати зручні під'їзні шляхи.

Мінімальні зооветеринарні відстані мають бути такими:

-від об'єктів ветеринарної медицини до тваринницьких будівель і споруд, які обслуговуються, а також до інших виробничих, складських і допоміжних будівель і споруд на території - на рівні протипожежних розривів;

-від загальногосподарських лікарень ветеринарної медицини, карантинних приміщень, ізоляторів, забійно-санітарних пунктів до тваринницьких підприємств - 200 м; до птахівницьких - 500 м; від пунктів збору сировини для виробництва м'ясо-кісткового борошна, біотермічних ям до усіх видів тваринницьких підприємств - 500 м;

-від амбулаторій для обслуговування домашніх тварин, особливо тих, що утримуються в житлових приміщеннях, - 50м;

-від об'єктів ветеринарної медицини до залізниць та автошляхів міждержавного та державного значення І та II категорій - 300 м, до автошляхів державного та обласного значення НІ категорії та скотопрогонів - 150 м, до інших автошляхів місцевого значення IV, V категорій - 50 м., згідно

зветеринарним законодавством.

Відстань між окремими будівлями і спорудами об'єктів ветеринарної медицини повинна бути не менше протипожежних розривів, крім об'єктів, вказаних в пункті 3.8.

Відстані від огорожі ділянки об'єктів ветеринарної медицини загальногосподарського призначення до об'єктів по переробці та зберіганню сільськогосподарської продукції згідно з ДБН Б.2.4-3-95 наведено в табл. 1.

Об'єкти ветеринарної медицини загальногосподарського призначення повинні бути загороджені і відділені від найближчого житлового району санітарно-захисною зоною /СЗЗ/; розмір СЗЗ для ветеринарних лікарень, лабораторій, ветпунктів, карантинників, ізоляторів, дезблоків та забійносанітарних пунктів, амбулаторії ветпунктів, лікарень в містах для

216

обслуговування домашніх (хатніх) тварин та лікарень, що обслуговують приватний сектор, повинен становити не менше 200 м, для пунктів збору сировини по виробництву м'ясо-кісткового борошна – 500 м. Розміри СЗЗ для біотермічних ям та ветсанутильзаводів становлять не менше 1000 м.

Карантин - передбачає систему ветеринарних і адміністративногосподарських заходів, направлених на обмеження або припинення господарських зв'язків і припинення переміщень підконтрольних державному ветеринарному нагляду вантажів між епізоотичним вогнищем, неблагополучним пунктом і територією ветеринарно-санітарного благополуччя з метою ліквідації епізоотичного вогнища і недопущення поширення захворювання. Карантинні приміщення для тварин, що поступили з інших господарств, не менше 1000 м.

32. Відстані від огорожі ділянки об'єктів ветеринарної медицини загальногосподарського призначення до інших сільськогосподарських об'єктів

 

Розмір ветеринарно-захисної зони для

Об'єкти

ветлабораторій, ветлікарень, пунктів,

дільниць, карантинників, ізоляторів,

 

 

дезблоків та забійно-санітарних пунктів

 

 

По виробництву кормів

100

 

 

По переробці :

 

а/ худоби, птиці, потужністю: до 10

 

т/зміну

300

більше 10 т/зміну

1000

 

 

б/ молока, потужністю: до 12 т/добу

50

більше 12 т/добу

200

в/ овочів, фруктів та зернових культур

100

 

 

Склади зерна, фруктів, картоплі та

 

овочів

50

 

 

Примітка: Відстань від пункту збору сировини для виробництва м'ясо-кісткового борошна до сільськогосподарських об'єктів, перелічених в таблиці, повинна становити не менше 500 м.

217

2. НОМЕНКЛАТУРА ОБ'ЄКТІВ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

Номенклатура та призначення об'єктів ветеринарної медицини наведені в табл.33.

33 Номенклатура та призначення об'єктів ветеринарної медицини

 

Номенклатура

 

 

 

 

 

Зона обслуговування та

 

Призначення

 

 

місце розташування

об'єктів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

об'єкту

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

 

 

3

 

 

 

4

 

 

1

Обласне

Профілактика,

діагностика,

Адміністративні

райони

 

державне

лікування

незаразних

хвороб

області. Місце розташу-

 

підприємство

тварин неплідності та поліпшення

вання

визначається

 

/лікарня/

збереження поголів'я сільськогос-

завданням

 

на

 

ветеринарної

подарських тварин.

 

 

проектування

 

 

 

медицини

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Обласна

Лабораторно-діагностичні

 

Адміністративні

райони

 

державна

дослідження, профілактика хвороб

області.

 

 

Місце

 

лабораторія

тварин та організація ветеринарної

розташування

 

 

 

ветеринарної

лабораторної справи в області

 

визначається

завданням

 

медицини

 

 

 

 

 

на проектування

 

 

 

 

 

 

 

3

Міське

Профілактика,

діагностика,

Адміністративні

райони

 

державне

лікування

 

та

ліквідація

міста.

 

 

Місце

 

підприємство

інфекційних,

інвазійних

і

розташування

 

 

 

/лікарня/

незаразних

 

хвороб

свійських

визначається

завданням

 

ветеринарної

тварин та

дикої фауни; захист

на проектування

 

 

медицини

населення від хвороб спільних для

 

 

 

 

 

 

тварин і людей

 

 

 

 

 

 

4

Районна

Профілактика,

діагностика,

Територія

окремого

 

державна

лікування інфекційних, інвазійних

адміністративного

 

лікарня

і незаразних

хвороб

свійських

району

міста.

Місце

 

ветеринарної

тварин та дикої фауни

 

 

розташування

 

 

 

медицини /в

 

 

 

 

 

визначається

завданням

 

містах/

 

 

 

 

 

на проектування

 

 

 

 

 

5

Лабораторія

Ветеринарно-санітарна експертиза

На території ринку

 

ветеринарно-

м‘яса та інших продуктів забою

 

 

 

 

 

санітарної

всіх видів

сільськогосподарських

 

 

 

 

 

експертизи

тварин, риби, яєць, молока,

 

 

 

 

 

 

молокопродуктів, меду та інших

 

 

 

 

 

 

харчових продуктів у тому числі

 

 

 

 

 

 

рослинного походження

 

 

 

 

 

 

218

Продовження таблиці 33

1

2

 

 

3

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Районне

Профілактика,

 

 

діагностика,

Територія

 

 

 

державне

лікування

при

 

інфекційних,

адміністративного району.

 

підприємство

інвазійних

та

 

незаразних

Місце

 

розташування

 

/лікарня/

хворобах тварин, неплідності та

визначається завданням на

 

ветеринарної

поліпшення

 

 

збереження

проектування

 

 

 

медицини

поголів‘я

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

сільськогосподарських тварин

 

 

 

 

 

7

Районна

Лабораторно-діагностичні

 

Територія

 

 

 

/міжрайонна/

дослідження,

 

профілактика

адміністративного району.

 

державна

хвороб

тварин

та

організація

Місце

 

розташування

 

лабораторія

ветеринарної

 

лабораторної

визначається завданням на

 

ветеринарної

справи

і

ветсанекспертизи

в

проектування.

Можливе

 

медицини

районі

 

 

 

 

 

 

 

розміщення лікарні /поз. 6/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

та лабораторії /поз. 7/ в

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

комплексі, в одній будівлі,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

але,

як

 

самостійних

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

підприємств

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Районний

Вимушений забій тварин і птиці

Місце

 

розташування

 

забійно-

населення

та

господарств,

в

визначається завданням на

 

санітарний

яких

відсутні

 

відповідні

проектування

 

 

 

пункт

підприємства

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Дільнична

Заходи

щодо

 

профілактики,

Декілька

 

населених

 

лікарня

діагностики,

лікування

та

пунктів

та

 

господарств

 

ветеринарної

ліквідації

 

 

 

інфекційних,

адміністративного району.

 

медицини

інвазійних і незаразних хвороб

Місце

 

розташування

 

 

тварин, збереження поголів‘я та

визначається завданням на

 

 

профілактика

 

 

неплідності.

проектування

 

 

 

 

Захист

населення

від

хвороб

 

 

 

 

 

 

спільних для тварин і людей.

 

 

 

 

 

 

Відбір

 

необхідного

пат

 

 

 

 

 

 

матеріалу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Пункт

Профілактика,

 

 

діагностика,

Тваринницькі

 

 

ветеринарної

лікування

при

 

інфекційних,

/звірівницькі,

 

птахівницькі

 

медицини

інвазійних

та

 

незаразних

підприємства/

комплекси,

 

 

хворобах

тварин.

Захист

ферми,

декілька невеликих

 

 

населення від хвороб спільних

ферм одного господарства.

 

 

для тварин і людей

 

 

 

Розміщуються на території

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

підприємства

 

 

219

Продовження таблиці 33

1

2

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

Забійно-

 

 

Забій

птиці

та

тварин

 

в

Тваринницькі

 

 

 

 

санітарний

 

 

господарствах та для населення.

підприємства.

 

 

 

 

пункт /санбойня/

Вимушений

 

забій

тварин

і

Загальногосподарський

 

 

 

 

птиці. Розтин і утилізація туш.

забійно-санітарний

пункт

 

 

 

 

Утилізація туш загиблих тварин

розміщується

згідно

з п.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.4, а фермерський згідно з

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

п. 2.8 цих норм

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Карантине

 

 

Приймання,

 

ветеринарно-

Тваринницькі

 

 

 

 

приміщення

 

санітарна обробка,

перетримка,

підприємства

 

 

при

 

/карантинник/

проведення

 

діагностичних

комплектуванні

 

їх

 

 

 

 

досліджень

і

профілактичних

поголів‘я тварин з

різних

 

 

 

 

обробок тварин, що надходять

господарств;

 

 

 

 

 

 

 

на підприємства та вивозяться в

загальногосподарське

 

 

 

 

 

інші

господарства

для

карантинне

 

приміщення

 

 

 

 

племінних

та

користувальних

розміщується

згідно

з п.

 

 

 

 

цілей

 

 

 

 

 

 

1.4, а фермерський згідно з

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

п. 2.8 цих норм

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

Пункт

збору

Збір і короткочасне зберігання

Всі

 

підприємства

 

сировини

 

для

туш тварин

 

 

 

 

 

господарств

 

регіону

та

 

виробництва

 

 

 

 

 

 

 

 

худоба

індивідуальних

 

м‘ясо-кісткового

 

 

 

 

 

 

 

власників.

 

Розміщується

 

борошна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

згідно з пп. 1.4 та 1.7 цих

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

норм

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

Біотермічна

яма

Знезараження туш тварин

 

 

Всі

 

підприємства

 

/Яма Беккарі/

 

 

 

 

 

 

 

господарств

 

регіону

та

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

худоба

індивідуальних

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

власників. Розміщується на

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

сухому підвищеному місці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

з низьким рівнем залягання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

підґрунтових вод /12-13 м/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

не ближче як за 1 км від

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

житлових

і

виробничих

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

приміщень

 

та

джерел

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

водопостачання

 

 

15

Дезінфекційний

Дезінфекція

 

транспортних

Розміщується

 

 

на

 

блок /дезблок/

засобів

і

тари; Санітарно-

головному

 

в‘їзді

на

 

 

 

 

побутове

 

обслуговування

територію

тваринницьких

 

 

 

 

персоналу,

що

працює

 

на

комплексів

промислового

 

 

 

 

підприємствах, та відвідувачів

типу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

220