Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

проектування практикум

.PDF
Скачиваний:
317
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
9.31 Mб
Скачать

Рис.113. Безприв‘язне утримання сухостійних корів у комбібоксах.

1 – годівниця; 2 – годівельна решітка; 3 – комбібокс; 4 – гнойова канавка; 5 – водонапувалка.

Одним із варіантів індивідуальних кліток для телят профілакторного періоду представлений на рисунку 114.

Рис. 114 . Індивідуальна клітка для телят профілакторного віку

1 – каркас; 2 – підлога; 3 – хвіртка; 4 – решітка; 5 – фіксатор соскової напувалки; 6 – дуга для закріплення відра.

Утримання телят до 20 – денного віку в індивідуальних клітках (рис

115).

141

Рис. 115. Індивідуальна клітка для телят у віці до 20 днів.

1 – відро для молока; 2 – відро для комбікорму; 3 – годівниця для сіна;

4 – суцільна підлога; 5 – щілинна підлога; 6 – канавка для сечі; 7 – механізм для фіксації телят.

Індивідуальна клітка для телят має широке призначення на малих фермах. Так, у такій клітці телят можна утримувати не тільки до 20 днів, але й, при потребі, до 2 місяців. Суттєва відмінність такої клітки в тому, що тут передбачено три годівниці: відро ємністю до 3 літрів для концентратів, відро ємністю до 5 літрів для випоювання телятам молозива та молока, годівниця для грубих кормів.

Суцільна підлога, на якій постійно є підстилка, робить лігво для телят не тільки сухим, але й теплим. У задній частині підлоги передбачена щілинна підлога, через яку в гнойову канавку попадає сеч. На передній стінці обладнуються місця для відер та годівниці. Крім цього, тут обладнується механізм для фіксації телят. Фіксування телят необхідне при випоюванні молока. Крім того, зафіксоване теля можна детально оглянути, взяти проби крові, зробити щеплення тощо.

Варіант індивідуальної клітки для утримання телят в післяпрофілакторний період до 90 денного віку. Такі клітки об‘єднуються в секції із шістьох кліток і представляють собою єдину збірну конструкцію.

142

Рис.116. Індивідуальної клітки для утримання телят в післяпрофілакторний період до 90 денного віку.

1 – рама; 2 – перегородка; 3 – соскове обладнання; 4 – відро; 5 – дерев‘яна підлога.

Телята до 6-місячного віку утримуються безприв'язно в групових клітках по 5 голів. Модуль групової клітки для телят до 6-місячного віку в будівлі шириною 12 м

Рис. 117. Модуль групової клітки для телят до 6-місячного віку із зоною відпочинку на підлозі з торцевої дерев'яної шашки:

1 - годівниці, 2 - решітка для фіксації телят, 3 - напувалка,

4 - гноєтранспортер, 5 - підлога з торцевої дерев'яної шашки, 6 - бетонна підлога, 7 - відкидна решітка для фіксації індивідуальних відер для випоювання молока або його замінників, 8 - хвіртка.

Цей модуль прив'язаний до дворядного корівника, де транспортер для видалення гною переноситься від годівниці на віддаль 1400 мм - це дозволяє

143

організувати зону відпочинку з торцевої дерев'яної шашки з нахилом в сторону 4-6%. Така підлога дає тваринам змогу добре відпочивати.

Другим модулем для телят у віці від народження до 6-ти місяців є використання у корівнику гнойового транспортера із збереженням його розміщення. Тоді модуль вирішується так, що поєднується годівля і відпочинок при безприв'язному утриманні на дерев'яній підлозі (рис 118).

Рис. 118. Модуль для телят у віці до 6 місяців

1 - годівниці, 2 - відкидна решітка для відер, 3 – решітка для фіксації телят, 4 - дерев'яна підлога, 5 - канавка для гнойового транспортера,

6 - хвіртка.

Такий варіант модуля широко можна використовувати для ферм із закінченим виробничим циклом (молоко + яловичина + ремонтний молодняк).

Модуль для утримання ремонтного молодняку із 6-місячного віку має такі особливості: в зоні для відпочинку обладнуються бокси. Бокси дозволяють молодняку добре відпочивати, чим підвищувати ефективність направленого вирощування.

Як найбільш поширений, пропонується такий модуль для ремонтного молодняку від 6- до 12-місячного віку на 10 голів, (рис. 119).

144

Рис. 119. Модуль для групової клітки із зоною відпочинку ремонтного молодняку у віці 6-12 місяців:

1 - годівниця, 2 - годівельна решітка, 3 - стійло біля годівниці, 4 - канавка для гнойового транспортера, 5 - бокс для відпочинку, 6 - напувалка, 7 - зона відпочинку молодняку, 8 - хвіртка.

Обладнання такого модуля для утримання ремонтного молодняку у віці до 12 місяців забезпечує для кожної голови по 60 см фронту годівлі, 76 см для відпочинку молодняку у боксах.

Ремонтний молодняк у віці, старшому 12 місяців, розміщується у модулі, де ширина фронту годівлі складає 700 см на 1 голову та ширина боксу 100 см (рис.

120).

Рис. 120. Модуль для групового утримання 10 голів ремонтного молодняку у віці, старшому 12 місяців

145

1 - годівниця, 2 - годівельна решітка, 3 - стійло біля годівниці, 4 - канавка для гнойового транспортера, 5 - бокс для відпочинку, 6 - напувалка, 7 - зона відпочинку молодняку, 8 -хвіртка.

Характерною особливістю такого модуля є те, що тут бокси розміщено під кутом, завдяки чому збільшується довжина стійла для відпочинку. Цим зберігається розміщення гнойового транспортера у порівнянні з груповою кліткою для молодняку віком до 12 місяців. Також зберігаються технологічні проходи біля зовнішніх стін.

Звеликої кількості варіантів обладнання групових кліток для молодняку

увіці до 12 місяців нами пропонуються такі, при яких у будівлі шириною 12

мзберігається розміщення гнойового транспортера, годівниць,

водопостачання тощо.

На рисунку 121 представлений модуль для ремонтного молодняку великої рогатої худоби, де використовується стійло для корів розміром 2100

см. На 10 голів у такому модулі передбачено 24,65 м , що відповідає проектним нормам. Обладнання зони годівлі та відпочинку на дерев'яній торцевій шашці створює позитивний комфорт для тварин.

Рис. 121. Група клітка для утримання молодняку у віці до 12 місяців у зоні годівлі та відпочинку:

146

1 - годівниця, 2 - годівельна решітка, 3 - зона годівлі та відпочинку на торцевій дерев'яній шашці, 4 - канавка для гнойового транспортера,

5 - хвіртка, 6 - напувалка.

Модуль для ремонтного молодняку у віці, старшому 12 місяців, суттєво не відрізняється від модуля для молодняку до 12 місяців (рис. 122).

2

1

Рис. 122. Модуль для ремонтного молодняку старше 12 місячного

віку

1 - годівниця, 2 - годівельна решітка, 3 - зона годівлі та відпочинку на торцевій дерев'яній шашці, 4 - канавка для гнойового транспортера,

5 - напувалка, 6 - хвіртка.

Модуль для утримання ремонтного молодняку у віці з 12 до 18

місяців у зоні годівлі і відпочинку на 10 голів дозволяє на кожну голову

147

забезпечити фронт годівлі 70 см, площу 3,5 м2. А використання торцевої дерев'яної шашки у зоні відпочинку створює максимальний комфорт для тварин.

Модуль для утримання нетелей потребує особливого підходу. По-перше,

крім відповідних нормативних параметрів по фронту годівлі та площі на 1

голову, доцільно забезпечити безстресове їх утримання протягом 9-ти місяців. Тому, при розробці модулів для утримання нетелей передбачено декілька можливих варіантів.

Модуль для утримання нетелей у будівлі, де передбачено не зберігати діюче розміщення гнойових транспортерів (рис. 123).

Рис. 123. Модуль для безприв'язного утримання нетелей (10 голів) у

боксах відпочинку:

148

1 - годівниця, 2 - годівельна решітка, 3 - зона годівлі , 4 - гнойова канавка, перекрита трапами з щілинною підлогою, 5 - бокси для відпочинку,

6 - напувалка, 7 - хвіртка.

Модуль для безприв'язного утримання нетелей у приміщенні, де зберігається розміщення транспортера для видалення гною (рис. 124).

Переваги такого модуля в тому, що тварини на 1 голову забезпечені

80 см фронтом годівлі та 3,77 м2 площі.

2

1

4

Рис. 124. Модуль для безприв'язного утримання нетелей у приміщенні,

де зберігається розміщення гнойового транспортера (на 10 голів):

- годівниця, 2 - годівельна решітка, 3 - стійло для годівлі та відпочинку на дерев'яній торцевій шашці, 4 - канава для гнойового транспортера,

5 - напувалка, 6 - хвіртка.

149

Модулі для утримання надремонтного молодняку розраховані після молочного періоду на 2 цикли (до 12 місяців та з 12-15-місячного віку).

Перевага віддається безприв'язному утриманню надремонтного молодняку, винятком може бути прив'язне утримання у період відгодівлі молодняку великої рогатої худоби. Такий виняток може практикуватись в сільськогосподарських підприємствах, де утримання худоби прийнято на прив'язі всіх статево-вікових груп тварин.

На заключній відгодівлі деяка перевага є при прив'язному утриманні молодняку великої рогатої худоби, тому що така технологія дозволяє товаровиробникам контролювати індивідуально кількість кормів, які згодовуються худобі.

Модуль варіанта безприв'язного утримання надремонтного молодняку до 12 місяців з відпочинком у боксах. При такому варіанті доцільно діючий транспортер перемістити на віддаль 1500 мм до годівниці.

На відміну від утримання ремонтного молодняку фронт годівлі зменшено до

500 мм на кожну голову, а віддаль між боксами до 700 мм (рис. 125).

Рис. 125. Модуль для вирощування надремонтного молодняку у віці 6-12

місяців безприв'язно з відпочинком у боксах:

150