Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 1.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Питання для обговорення

1. Що вивчає пунктуація?

2. Коли вживається крапка?

3. Коли ставиться крапка з комою?

4. Коли ставлять двокрапку?

5. Які правила вживання дужок? лапок?

6. Назвіть правила вживання тире.

7. Коли на кінці речення ставлять крапку, знак оклику, знак питання?

8. Розкажіть про розділяючі та виділяючі розділові знаки?

Практичні завдання

1. Поставте розділові знаки і поясніть їх уживання. Попередньо повторіть “Розділові знаки при вставних і вставлених конструкціях”.

Рідна хата як водиться старшому братові зосталася (П.Мирний). Мабуть людині не можна відриватися від рідного берега (Ю.Мушкетик). Але ж у нас посвідчить всяк вони не скаржились ні на що (Л.Українка). Вона Леся Українка троянда в морі квітів (З журн.). Виходець із самих глибин народних турботами передової інтелігенції викуплений з рабства він був власністю поміщика-кріпосника, геніальний юнак Кбзар саме так його назвав народ високо цінував Гоголя присвятив йому вірш який так і зветься “Гоголь” (О.Гончар). Є люди на землі а то б не варто й жити що крізь щоденний труд уміють і любити і усміхатись й мислити й шукать (М.Рильський).

2. Поставте розділові знаки і поясніть їх уживання. Попередньо повторіть тему “Розділові знаки при вигуках, стверджувальних, заперечних, питальних словах”.

Гей народе будеш жити (П.Тичина). О не один нащадок Прометея блискучу іскру з неба здобував (Л.Українка). Так я буду крізь сльози сміятись серед пиха співати пісні (Л.Українка). А що не я тобі казала не йди (П.Мирний). Ні Такої краси не знайду я (В.Сосюра). Так у справедливих армій доля завжди прекрасна(О.Гончар). Гей ти коню ти маро крилата де ти там під хмарами ганяєш (Л.Українка). О земле рідна Знаєш ти свій шлях у бурі у негоді (М.Рильський). Ой музо-чарівнице ти вірна помічнице прилинь до мене з неба (Л.Українка).

3. Відредагуйте висловлювання.

Треба братися за роботу. Рахуйтеся з думкою людей. Наше завдвння полягвє в тому, щоб... Від цього метода відказались. Ми намітили слідуючі міроприємства. Лід тронувся. Ми прийняли всі міри. Ми підрахували всі можливості. Це наша вимушена міра. Факт на лице. Співставимо. На протязі року була велика нагрузка. Любий може це зробити. Працювали, не дивлячись на перешкоди. Треба прикласти ще чимало зусиль. Винести подяку колективу. Більша половина працівників. Треба добре відноситися до роботи. Халатне ставлення. Нерадивий працівник. Ви не виключення. Чимало доброго сказано в наш адрес. Буде сказано нижче. Це справа простіша простого. Справи в нас пішли повним ходом. Рискувати не треба.

4. Напишіть наказ. Підготуйте розповідь про цей вид документа.

5. Визначте тип речення і побудуйте його структурну схему.

Люблю слухати, як гудуть бджоли, і стежити за їхнім дивним улагодженим життям, адже немає комахи, шляхетнішої за цю; шелестить біля мого куреня торочкаста трава; під цей тихий, лагідний супровід перо моє пише легко й вільно; в самому курені пахне медом і сухим зіллям, чебрецем, материнкою та румянком (В.Шевчук).

6. Складіть звязний текст (5-6 речень) на тему “Казка мого дитинства”, використавши у його структурі: а) складений дієслівний присудок; б) називне поширене речення; в) відокремлену обставину, виражену дієприслівниковим зворотом; г) складнопідрядне речення з підрядним зясувальним.

7. Провідміняйте числівники: пять, вісім, девятнадцять, шістдесят, сорок, сто, девяносто, чотириста, пятсот.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]