Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_z_OSG.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
173.72 Кб
Скачать

2. Інформаційний обсяг навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1. Землеробство.

Тема 1. Зв’язок сільськогосподарської науки з біологічними і хімічними науками. Значення курсу для організації на науковій основі роботи з учнями у школі.

Землеробство як галузь виробництва і наука. Системи землеробства. Класифікація систем землеробства. Інтенсивні системи землеробства.

Наукові основи чергування культурних рослин. Класифікація сівозмін.

Тема 2. Обробіток грунту. Системи обробітку грунту. Наукові та практичні основи обробітку ґрунту. Технологічні операції при обробітку ґрунту. Поняття про системи обробітку ґрунтів.

Біологічні особливості бур’янів та заходи боротьби з ними. Агровиробнича класифікація бур’янів. Біологічні та фізіологічні особливості бур’янів. Заходи боротьби з бур’янами та їх характеристика. Використання гербіцидів для боротьби з бур’янами.

Тема 3. Посівні якості насіння. Біологічні та агротехнічні вимоги до посівного матеріалу і сівба сільськогосподарських культур. Сортові ознаки насіння. Якості посівного матеріалу. Підготовка насіння до сівби.

Сівба сільськогосподарських рослин. Норми висіву та глибина загортання насіння.

Збирання врожаю: способи і строки збирання основних культур.

Змістовий модуль 2. Рослинництво.

Тема 4. Рослинництво як наука і галузь сільськогосподарського виробництва. Праці М.І. Вавілова з питань походження культурних рослин. Походження та класифікація культурних рослин.

Польові культури. Біологічні особливості польових культур та їх класифікація. Основні прийоми догляду за польовими та овочевими рослинами. Польові культури які вирощуються в Україні та Сумській області.

Тема 5. Зернові культури. Характеристика хлібів І та ІІ групи. Фази росту і стадії розвитку хлібних злакових культур. Хлібні злаки І групи. Озимі хлібні злаки. Причини зимово-весняної загибелі озимих та боротьба з ними.

Ярі хлібні злаки. Біологічні особливості та агротехніка їх вирощування.

Хлібні злаки ІІ групи і гречка. Морфологічна характеристика та біологічні особливості кукурудзи, рису, проса, сорго і гречки. Агротехніка вирощування цих культур.

Зернові бобові культури. Загальна характеристика їх використання. Значення, ботанічна характеристика, біологічні особливості гороху, кормових бобів, нуту, чини, сочевиці, квасолі, сої, люпину. Передові технології їх вирощування.

Тема 6. Технічні культури. Олійні культури. Соняшник. Ботанічна характеристика та біологічні особливості. Прогресивні технології його вирощування.

Біологічна характеристика олійних культур – гірчиці, рижію, рицини, арахісу.

Коренеплоди та їх значення. Цукрові буряки. Ботанічна характеристика та біологічні особливості. Прогресивні технології вирощування. Кормові коренеплоди.

Бульбоплоди. Картопля, її ботанічна характеристика та біологічні особливості. Групування сортів, прогресивні технології вирощування.

Прядильні культури. Групи культур у залежності від характеру будови і утворення волокон. Льон і конопля, їх ботанічна характеристика, біологічні особливості, наукові основи вирощування.

Бавовник, кенаф, канатник, джут, рамі – загальна характеристика.

Баштанні культури. Загальна характеристика їх використання. Значення, ботанічна характеристика, біологічні особливості кавунів, динь та гарбузів. Передові технології їх вирощування

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]