Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_z_OSG.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
173.72 Кб
Скачать

Господарське значення і біологічні особливості сільськогосподарських тварин

Велика рогата худоба. Господарське значення і біологічні особливості великої рогатої худоби. Забійний вихід м’яса. Породи тварин за напрямком продуктивності: молочна, м’ясна, м’ясо-молочна. Характерні риси тілобудови тварин різного напрямку продуктивності. Основні породи великої рогатої худоби, що розводяться в Україні і світі.

Основні елементи племінної роботи в молочному і м’ясному скотарстві: оцінка і відбір тварин за індивідуальними властивостями, походженням, якістю потомства тощо. Критерії бонітування тварин у скотарстві. Особливості розмноження великої рогатої худоби.

Системи утримання великої рогатої худоби в сільськогосподарських підприємствах.

Особливості годівлі різних віко-статевих груп у скотарстві. Годівля і утримання племінних биків. Організація годівлі й утримання дійних і сухостійних корів. Обладнання молочних ферм. Роздоювання корів. Принципи складання раціонів для дійних і сухостійних корів.

Вирощування телят. Норми годівлі та раціони для телят у різні вікові періоди. Вирощування молодняку в спеціалізованих господарствах. Комплектування стада ферм і молочних комплексів.

Виробництво молока на промисловій основі. Механізоване доїння корів. Доїльні установки й апарати. Фізіологія молокоутворення. Первинна переробка молока і контроль за його якістю на фермі.

Технологія виробництва яловичини. Способи відгодівлі худоби: нагул і стійлова годівля. Вирощування молодняку на м'ясо. Відгодівля дорослої худоби.

Свинарство. Господарське значення і біологічні особливості свиней. Основні породи і породні групи свиней за напрямками продуктивності. Екстер’єрні ознаки сальних і м’ясних порід свиней. Нові затверджені породи свиней. Племінна робота в свинарстві. Методи розведення свиней. Оцінка племінних якостей свиней за контрольною відгодівлею і контрольним вирощуванням.

Вигульне і безвигульне утримання свиней. Особливості годівлі свиней. Годівля і утримання кнурів. Годівля і утримання холостих, супоросних і підсисних свиноматок. Особливості утримання і годівлі поросят різного віку. Види та технологічні особливості відлучення поросят.

Відгодівля свиней. М’ясна, сальна, напівсальна і беконна відгодівлі свиней. Особливості структури раціонів у різні періоди відгодівлі.

Свинарський промисловий комплекс.

Птахівництво. Господарське значення і біологічні особливості сільськогосподарської птиці. Походження курей, качок, гусей, індиків.

Основні породи курей, качок, гусей та індиків. Напрямки продуктивності сільськогосподарської птиці.

Племінна і селекційна робота в птахівництві. Чистопородне розведення птиці. Лінії в птахівництві. Міжпородне схрещування в птахівництві й ефект гетерозису. Поняття кросу. Види кросів сільськогосподарської птиці та приклади їх отримання.

Основи біології розмноження домашньої птиці. Особливості утворення і будови яєць птахів. Інкубація як промисловий спосіб отримання молодняку сільськогосподарської птиці. Режим інкубації різних видів птиці.

Технологія вирощування молодняку птиці – догляд і годівля в молодому та старшому віці. Комплектування молодняком основного маточного поголів'я.

Особливості процесу травлення у птахів. Корми для сільськогосподарської птиці. Норми годівлі і раціони. Нормування годівлі птиці за концентрацією енергії та основних елементів живлення в повнораціонних комбікормах та за розрахунком кількості кормів комбінованої годівлі. Комбікорми для птиці різних віко-статевих груп з урахуванням рівня їх продуктивності.

Біологічні основи утримання сільськогосподарської птиці. Способи утримання курей, качок, гусей, індиків: кліткове, на підлозі, комбіноване тощо. Особливості кліткового утримання курей.

Вівчарство. Господарське значення і біологічні особливості овець. Види продуктивності овець. Склад вовни. Типи волокон за діаметром і гістологічною будовою. Фізичні або технічні властивості шерсті: товщина і довжина волокон, міцність, розтягуваність, пружність, пластичність, блиск і колір. Класифікація шкур овець.

Класифікація порід овець за господарським використанням і напрямком вовнової продуктивності. Породи овець за вовновою продуктивністю: тонкорунні, напівтонкорунні, напівгрубововнові, грубововнові. Характеристика найбільш поширених в Україні порід.

Годівля і системи утримання овець. Корми і пасовища для овець. Кошари (вівчарні), бази. Особливості розведення овець.

Конярство. Господарське значення коней. Продукти конярства, їх лікувальне значення. Сила тяги, потужність, швидкість руху, витривалість коней. Кінний спорт і туризм. Основні масті коней. Вітчизняні кінні заводи.

Основні породи верхових, рисистих (верхоупряжних та упряжних) і вагоупряжних коней. Племінна робота в конярстві.

Годівля коней. Особливості складу раціонів і техніки годівлі працюючих коней з різним навантаженням. Утримання коней у денниках і стійлах.

Кролівництво. Господарське значення, походження і біологічні особливості кролів. Якісні показники хутра кролів.

Породи кролів м’ясо-шкуркового, шкуркового, м’ясного, пухового та інших напрямків продуктивності. Вітчизняні породи кролів.

Способи утримання кролів. Особливості будови шедів та різних типів кліток. Клітково-шедове утримання кролів. Утримання кролів у спеціальних закритих приміщеннях. Підтримання мікроклімату в кролефермах.

Фізіологічні основи годівлі кролів. Комбінований та сухий тип годівлі. Кількісний та якісний підбір кормів у раціонах. Відгодівля кролів.

Розведення кролів. Особливості утримання і годівлі сукрільних самок та кроленят різного віку. Забій кролів та шкуркова продукція.

Хутрове звіринництво. Види домашніх хутрових звірів. Шкала міцності шкурок хутрових звірів. Особливості біології і розведення норок, лисиць, песців, нутрій, фредок, андатр тощо.

Техніка годівлі й утримання хутрових звірів. Рослинні та тваринні корми в звіринництві.

Ставкове рибництво. Основні види ставкових риб та їх біологія. Організація ставкового господарства. Вирощування товарної риби.

Бджільництво. Господарське значення та біологія медоносної бджоли. Роїння бджіл. Виробництво меду, прополісу і воску. Догляд за пасікою. Фармакологічне значення продуктів бджільництва.

Основи зоогігієни

Поняття про зоогігієну. Санітарно-гігієнічні вимоги до тваринницьких ферм і приміщень: вимоги до розміщення і взаємозв'язку будівель та споруд, вимоги до окремих частин будівель і споруд, підтримання мікроклімату. Зоогігієнічні вимоги до годівлі тварин, води і кормів. Техніка безпеки на тваринницьких фермах.

Поняття про хвороби сільськогосподарських тварин і їх класифікація: незаразні, заразні (інфекційні й інвазійні, загальні та специфічні). Ветеринарія. Найнебезпечніші хвороби сільськогосподарських тварин. Санітарно-гігієнічні вимоги до працівників ферм. Профілактичні та лікувальні заходи боротьби з хворобами.

Тваринництво в школі

Вивчення сільськогосподарських тварин у шкільному курсі біології. Навчально-виховне значення дослідів з тваринами. Планування і методика проведення експериментів з тваринами.

Груповий метод досліджень, метод періодів, груп-періодів та груп-аналогів.

База для проведення експериментів з тваринами. Особливості дослідів з великою рогатою худобою, свинями, вівцями тощо. Кролі та птиця як основні об’єкти досліджень у школі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]