Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_z_OSG.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
173.72 Кб
Скачать

Плодівництво

Зміст і завдання плодівництва як науки

Господарське значення плодових і ягідних культур. Історія плодівництва і перспективи розвитку. Досягнення науки у розвитку плодівництва. Українські вчені-плодівники В. Пашкевич, Л. Симиренко, В. Симиренко та ін.

Видовий склад плодових культур. Класифікація плодових за тривалістю життя, вимогливістю до умов середовища і біологією росту: дерева, кущі, кущоподібні, ліани, багаторічні недерев'яніючі, багаторічні трав'янисті, пальми. Класифікація за типом плодів і характером росту: зерняткові, кісточкові, ягідні, горіхоплідні, цитрусові та інші (субтропічні, тропічні, маслинкові, тонізуючі та пряні).

Біологічні особливості плодово-ягідних рослин. Зимові пошкодження плодових рослин. Умови загартування рослин.

Поняття породи, сорту, клону в плодівництві. Провідні селекційні установи України та їх досягнення у створенні нових цінних сортів. Основні сортові ознаки різних плодових культур.

Будова плодового дерева

Будова плодового дерева: надземна і підземна частини. Коренева система, коренева шийка, стовбур, крона. Особливості будови квіткових, вегетативних і змішаних бруньок. Будова квіток і плодів. Плодові гілки зерняткових і кісточкових культур. Ріст і особливості плодоношення плодових гілок.

Вікові онтогенетичні періоди у житті плодової рослини. Річний цикл росту і розвитку плодових рослин.

Розмноження плодових і ягідних культур

Біологічні основи розмноження плодових і ягідних рослин.

Насіннєве розмноження плодових і ягідних культур. Вимоги до заготівлі, зберігання насіння. Умови і тривалість стратифікації різних плодових і ягідних культур. Плодова рослина-сіянець.

Вегетативне розмноження як основний спосіб розмноження сортового садивного матеріалу. Способи вегетативного розмноження: щеплення, живцювання, поділом куща, відводками, сланкими пагонами, кореневими паростками тощо. Загальні риси проведення та найдоцільніші об'єкти застосування. Застосування біологічно активних речовин для підвищення ефективності вегетативного розмноження.

Щеплення як основний вид вегетативного розмноження. Поняття підщепи і прищепи та їх взаємовплив. Вимоги до підщеп. Середньорослі і карликові підщепи. Щепленням живцем, вічком та аблактуванням. Основні види, строки та техніка щеплення пагоном. Строки і правила заготівлі та умови зберігання живців. Умови і техніка окулірування. Техніка аблактуючого щеплення. Споріднене і неспоріднене щеплення.

Розмноження плодово-ягідних культур вертикальними, горизонтальними і дуговими відсадками. Техніка проведення і найдоцільніші об'єкти застосування.

Плодовий розсадник

Структура і призначення плодового розсадника. Види плодових розсадників. Будова плодового розсадника мішаного типу: маточно-насіннєвий відділ, відділу розмноження та відділу формування. Складові частини і призначення відділів плодового розсадника.

Розмноження насіннєвих і вегетативних підщеп. Підготовка ґрунту й організація робіт у шкілці сіянців відділу розмноження. Сівозміна шкілки. Сівба плодових культур. Догляд за посівами плодових дерев. Пікірування.

Вегетативне розмноження слаборослих, середньорослих і напівкарликових підщеп яблуні. Розмноження відсадками айви, як підщепи груші. Основи вегетативного розмноження аличі, вишні, смородини, аґрусу, суниці та інших плодово-ягідних культур.

Викопування, сортування і зберігання підщеп.

Вирощування щеплених саджанців. Структура та організація робіт шкілки щеплених саджанців відділу формування плодового розсадника. Підготовка і строки садіння підщеп у шкілку. Догляд за підщепами. Строки і способи щеплення підщеп. Догляд за щепленими саджанцями у другий та третій роки вирощування у відділі формування. Формування крони плодових дерев.

Викопування і сортування за технічними показниками щеплених саджанців. Зберігання садивного матеріалу.

Плодовий сад

Значення промислового і шкільного саду. Типи садів. Сади нового інтенсивного типу.

Закладання саду. Етапи і вимоги до закладання саду. Вибір місця під сад. Організація території промислового саду. Садозахисні насадження. Добір порід і сортів плодово-ягідних культур та їх розміщення у насадженнях. Ущільнені насадження в інтенсивному плодівництві. Обробіток і удобрення ґрунту саду перед садінням дерев. Підготовка та садіння дерев.

Догляд за садом. Біологічні основи формування урожаю плодоносного саду. Регулювання врожайності.

Агротехнічний догляд за ґрунтом у садах: системи утримання, обробітку й удобрення. Зрошення садів. Особливості агротехнічного догляду за ґрунтом саду залежно його віку та місцевих ґрунтово-кліматичних умов.

Догляд за плодовими деревами. Формування різних типів крон. Класифікація та основні риси найпоширеніших крон плодових дерев. Обрізування плодових укорочуванням і проріджуванням, його завдання. Допоміжні прийоми догляду за кроною: регулювання кутів нахилу гілок, прищипування і виламування пагонів, кербування, кільцювання та ін. Правила обрізування плодових. Системи обрізування у садах різного віку. Омолоджуюче обрізування.

Захист саду від зимових ушкоджень і приморозків. Боротьба з шкідниками та хворобами.

Особливості збирання і зберігання урожаю плодових.

Загальна характеристика і біологічні особливості основних плодових культур

Зерняткові плодові культури: яблуня, груша, айва, горобина, аронія, ірга. Загальна характеристика та особливості біології зерняткових культур.

Походження, біологія та особливості вирощування яблуні домашньої. Літні, осінні та зимові сорти яблуні. Характеристика основних сортів яблуні реґіону. Сорти яблуні інтенсивного типу на карликових, низько- та середньорослих підщепах.

Походження, поширення та біологія груші звичайної. Особливості вирощування та різні групи сортів груш. Ознаки найбільш поширених сортів. Культура груші на айві.

Загальна характеристика кісточкових плодових культур: вишні, черешні, сливи, абрикоса, аличі, персика, обліпихи, калини, дерену.

Походження, систематичне положення і біологія вишні та черешні. Культурні види вишні. Різноманітність і класифікація сортів вишні звичайної. Самоплідність сортів вишні. Сортимент черешні. Основи вирощування високих урожаїв вишні та черешні.

Біологія та походження сливи розлогої (аличі) і сливи домашньої. Районовані сорти сливи домашньої. Класифікація сортів сливи за ознаками плодів. Сорти аличі. Основи вирощування урожаїв і догляду за насадженнями сливи домашньої й аличі.

Горіхоплідні плодові: горіх грецький, горіх чорний і сірий, каштан їстівний, мигдаль звичайний, фундук.

Історія поширення і походження горіха грецького (волоського). Ботанічна характеристика і біологічні особливості, сорти горіха грецького. Основи догляду за горіховим садом і отримання високих урожаїв в умовах України.

Особливості біології та вирощування ягідних культур

Різноманітність ягідник культур: суниці, смородина, аґрус тощо. Особливості закладання плантацій ягідних культур і догляду за ними.

Суниці садові: ботанічна характеристика, біологічні особливості, сорти. Розмноження садивного матеріалу. Строки садіння, догляд і збирання урожаю.

Смородина чорна, смородина червона й аґрус відхилений - основні кущові ягідники. Особливості росту рослин і формування урожаю. Обрізування кущів і догляд за ґрунтом на ділянках вирощування аґрусу і смородини. Збирання урожаю ягід.

Ботанічна характеристика й особливості біології малини. Сорти. Агротехніка високих урожаїв.

Виноград

Особливості біології винограду. Будова куща винограду й основні риси формування урожаю. Розмноження винограду. Найпоширеніші сорти винограду в Україні. Закладання виноградників. Формування, обрізування і захист від морозу кущів винограду.

Плодові культури в школі

Вивчення плодово-ягідних культур у шкільному курсі біології. Тематика й особливості дослідної роботи з плодовими культурами. Особливості організації плодового розсадника у школі. Видовий та сортовий склад, організація території шкільного саду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]