Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія первісного суспільства.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
196.61 Кб
Скачать

18

Київський національний університет

ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

ІСТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра археології та музеєзнавства

УКЛАДАЧ:

проф. Гладких М.І.

Історія первісного суспільства

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

для студентів спеціальності 6.030300 – Історія

Затверджено

Вченою Радою історичного факультету

“ ” 2010 р.

Протокол №

Завідувач кафедри

Терпиловський Р.В.

Декан факультету

Колесник В.Ф.

КИЇВ-2010

Робоча навчальна програма з дисципліни «Історія первісного суспільства»

Укладач:

д.і.н., проф. Гладких Михайло Іванович

Лектор:

д.і.н., проф. Гладких Михайло Іванович

Викладачі:

к.і.н., доц. Рижов. С.М.

к.і.н., ас. Карсим І.А.

к.і.н., ас. Синиця Є.В.

ас. Шидловський П.С.

Погоджено

з науково-методичною комісією

«___» _______________ 200__ р.

ВСТУП

Дана дисципліна є «Історія первісного суспільства». Викладається на І курсі 1 семестру в обсязі 108 годин, з них лекцій – 34 год., семінарських – 16 год., (практичних), самостійна робота – 58 год. та форма підсумкового контролю (іспит).

Мета та завдання навчальної дисципліни

Навчальний курс «Історія первісного суспільства» має на меті надати студентам знання про встановлення людства та найбільш ранні періоди його історії до появи ранньодержавних утворень.

Предмет навчальної дисципліни.

Предметом навчальної дисципліни «Історія первісного суспільства» є вивчення конкретних фактів та загальних закономірностей становлення та розвитку суспільства до появи ранньодержавних утворень. Початкові періоди історії людства розглядаються в єдності з розвитком навколишнього середовища, яке значною мірою обумовлює регіональні особливості матеріальної та духовної культури первісного суспільства, що створює умови для формування різних цивілізацій.

Вимоги до знань та вмінь студентів

Внаслідок засвоєння курсу «Історія первісного суспільства» студенти повинні знати процес становлення та основні етапи розвитку первісного суспільства, усвідомлювати його місце в історичному процесі, як підґрунтя подальшого розвитку людства, мати уявлення про виробництво, суспільну структуру, світогляд давніх людей; вміти розрізняти пережитки та релікти первісного суспільного в сучасності.

Місце навчальної дисципліни в структурно-логічній схемі.

Нормативна навчальна дисципліна "Історія первісного суспільства" є складовою циклу професійної підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня "бакалавр", є базовою для вивчення таких нормативних та спеціальних дисциплін як "Основи антропології", "Основи археології", "Проблеми раннього та пізнього палеоліту", "Проблеми мезоліту-неоліту", «Технологія виробництва у первісному суспільстві».

Порядок поточного й підсумкового оцінювання знань з дисципліни.

Контроль здійснюється за модульно-рейтинговою системою.

Зміст курсу поділений на два змістових модулів. Кожний змістовий модуль включає в себе лекції, семінарські заняття, самостійну роботу студентів, які завершуються рейтинговим контролем рівня засвоєння знань програмного матеріалу даної частини курсу.

Оцінка успішності знань студентів здійснюється в двох формах: поточний контроль (робота на семінарських заняттях, тестування, письмові роботи – реферати, контрольні) і підсумковий контроль (усний іспит). На семінарських заняттях оцінювання здійснюється за 5-бальною системою, яка в подальшому переводиться в залікові бали.

Завданням поточного контролю є перевірка розуміння певного матеріалу, вироблення навичок самостійного опрацювання текстів, здатності їх осмислення та уміння представити знання матеріалу публічно чи письмово.

Завдання підсумкового контролю полягає в перевірці розуміння студентами програмного матеріалу в цілому.