Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 1.docx
Скачиваний:
183
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.97 Mб
Скачать

1.19.Головні члени речення

Підмет — це головний член речення, що називає предмет мовлення, про який щось стверджує присудок. Підмет відповідає на запитання who?, what?, хто?, що?

Найчастіше у функції підмета вживається іменник у загальному відмінку і особовий займенник у називному відмінку.

Присудок — головний член речення, що уточнює підмет, є його означенням. Присудок виражає дію, що її виконує підмет, або ознаку підмета (тобто показує, що робить підмет, що з ним діється, хто він є, що він є чи в якому стані перебуває).

В англійській мові розрізняють простий і складений присудок.

Простий дієслівний присудок здебільшого буває виражений особовою формою дієслова, тобто смисловим дієсловом в будь-якому часі, стані, способі, особі, числі. Наприклад, I see a pen. Тут see — простий дієслівний присудок, виражений смисловим дієсловом see в теперішньому часі.

Складений присудок буває іменним і дієслівним. Іменний присудок завжди складається з дієслова-зв’язки та іменної частини (предикативного члена). Дієслова-зв’язки з’єднують підмет з предикативним членом, узгоджуються з підметом в особі й числі, виражають дієслівні категорії часу, способу тощо. Предикативний член складеного іменного присудка є його смисловою, значущою частиною. Найчастіше в функції іменної частини вживаються іменник і прикметник: My desk is big.

1.20.Другорядні члени речення

Другорядний член речення додаток залежить від присудка і називає об’єкт, на який спрямована дія присудка. Додатки поділяють на: прямі, непрямі та прийменникові. Здебільшого в ролі прямого додатка виступають іменник у загальному відмінку (в українській мові у знахідному відмінку) і особовий займенник у об’єктному відмінку. Наприклад,

I see a desk. Desk — прямий додаток, виражений іменником у загальному відмінку однини. I like it. It — прямий додаток, виражений особовим займенником 3-ї особи однини в об’єктному відмінку.

Означення — це другорядний член речення, що вказує на ознаку предмета.

Означення може відноситись до будь-якого члена речення, вираженого іменником або займенником. Звичайно означеннями бувають прикметники, займенники, числівники, інші частини мови — рідше. Наприклад, My pen is in my desk (в обох випадках означення виражені присвійним займенником my).

Обставина — це другорядний член речення, що вказує на час, місце, спосіб протікання дії, вираженої присудком, на її причину і мету. Відповідно до цього розрізняють обставини способу дії, місця, часу, мети і т. ін. В нашому тексті зустрічається лише обставина місця: My pen is in my desk.

Отже, основними компонентами простого речення є головні (підмет і присудок) і другорядні члени речення (додаток, означення і обставини), які розташовуються в реченні в певному порядку.

Питання для самоконтролю

  • Що таке підмет? Які частини мови найчастіше вживаються в ролі підмета?

  • Що таке присудок? Які присудки ви знаєте?

  • Як узгоджується присудок з підметом?

  • Який присудок називається простим дієслівним (складеним іменним)?

  • Який додаток називається прямим?

  • Що таке означення? Які частини мови бувають означеннями?

  • На що вказує другорядний член речення обставина?

  • Який порядок слів в англійському простому розповідному реченні?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]