Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_OP_ekzamen (1).doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
318.46 Кб
Скачать

11. Відповідальність за порушення законів про охорону праці.

Відповідно до ст.49 закону України «Про ОП» за порушення законодавчих та інших нормативних актів про ОП винні правники притягаються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності. Дисциплінарна полягає у накладанні стягнень або звільнення з роботи. Право накладання стянегнення має орган, який прийняв на роботу цього працівника. Дисциплінарне стягнення може бути накладено лише одне. Адміністративна накладається на осіб у вигляді грошового штрафу. Право накладати це стягнення мають службові особи (ДНОП). Адміністративні стягнення підлягають особи 16-ти річного віку. Матеріальна включає відповідальність як працівника, так і власника за шкоду заподіяну підприємству через порушення правил ОП. Ця відповідальність обмежується певною частиною ЗП працівника і не повинна перебільшувати повного розміру заподіяної шкоди. Матеріальна відповідальність покладається незалежно від притягнення працівника до дисциплінарної, адміністративної або кримінальної відповідальності. Власник під-ва несе матеріальну шкоду за заподіяну шкоду працівникові. Це відшкодування втраченого заробітку, одноразова допомога,ь додаткові витрати на лікування, протезування, а також витрати на поховання вразі смерті потерпілого і одноразова допомога на сім’ю та утриманців. Кримінальна відповідальність постає, якщо порушення вимог про ОП створило небезпеку для життя або здоров’я громадян. Суб’єктом може бути будь-якеа службова особа під-ва незалежно від форм власності, а також власних під-ва. Відповідальність визначається у судовому порядку.

12.Органи державного управління охороною праці, їх компетенція і права.

Відповідно до ст. 37 закону України «Про ОП» держ управління ОП здійснюють:

  1. Кабінет Міністрів України:

  • забезпечує реалізацію державної політики в галузі ОП, визначає функції міністерств, інших центральних органів державної виконавчої влади, щодо створення безпечних і нешкідливих умов праці.

  • визначає порядок створення в використання державного, галузевих і регіональних фондів ОП.

  1. Комітет по нагляду за ОП Міністерства праці та соц.. політики України (Держнаглядохоронпраці):

  • Комплекс управління ОП;

  • Державний нагляд за додержанням вимог законодавчих актів щодо безпеки гігієни праці та виробничого середовища;

  • Координація робіт з профілактики травматизму та проф. захворювань;

  • Проведення експертизи проектної документації та видача дозволів на введення в експлуатацію нових та реконструкцію старих під-в;

  • Координація науково-технічних робіт з питань ОП;

  • Встановлення міжнародних зв’язків з питань нагляду за ОП;

  1. Міністерства та інших центральні органи державної виконавчої влади:

  • Проведення єдиної науково-технічної політики в галузі ОП;

  • Розробка і реалізація комплексних заходів щодо покращення безпеки гігієни праці і виробничого середовища в галузі ОП;

  • Здійснення керівництва діяльності підприємств в галузі ОП;

  • Укладання з відповідальними галузевими проф. спілками угоди з питань покращення умов і безпеки праці;

  • Фінансування перегляду нормативних актів про ОП;

  • Організація навчання і перевірки знань з ОП керівними працівниками і спеціалістами галузі ОП;

  • Створення при необхідності воєнізованих аварійно- рятувальних формувань;

  • Здійснення внутрівідомчого контролю за станом ОП;

  1. Місцева держ адміністрація, місцеві ради народних депутатів:

  • Забезпечують реалізацію державної політики в галузі ОП;

  • Формують за участю проф. спілок програми заходів ОП які мають міжгалузеві значення;

  • Організовують при необхідності регіональні аварійно-рятувальні формування;

  • Здійснюють контроль за додержанням нормативних актів про ОП;

  • Створюють фонди ОП;

  • Об’єднання під-в в галузі ОП.

Повноваження об’єднань під-ва в галузі Оп визначаються їх статусами або договорами між ними.

13. Система управління ОП (СУОП) СУОП-це сукупність органів управління підприємством, які проводять планамірну двяльність з метою забезпечення здорових, безпечних і високо продуктивних умов праці. Суб'єктом управління в СУОП на підприємстві є керівник, а у виробничих підрозділах - керівники відповідних підрозділів і служб.  Об'єктом управління в СУОП є діяльність структурних підрозділів по забезпеченню безпечних та здорових умов праці на робочих місцях, дільницях, цехах, підприємства в цілому.  До основних функцій управління ОП належать: -прогнозування і планування робіт, їх фінансування -організація та координація робіт -облік показників стану умов і безпеки праці -аналіз та оцінка стану умов і безпеки праці -контроль за функціонуванням СУОП -стимулювання роботи по удосконаленню ОП Основні завдання управління ОП: -навчання працівників безпечним методам праці та пропаганда питань ОП -забезпечення безпечності тех процесів устаткування, будівель і споруд  -нормалізація санітарно-гігієнічних умов праці -забезпечення працівників засобами індивідуального захисту -забезпечення оптимальних режимів праці та відпочинку -організація лікувально-профілактичного обслуговування -проф добір працівників з окремих професій -удосконалення нормативної бази з питань ОП

14. Контроль за станом ОП До основних форм контролю за станом ОП належать: 1.оперативний контроль збоку керівників робіт і підрозділів під-ва проводиться згідно із затверджиними посадовими обов'язками 2.контроль, що проводиться службою ОП під-ва, контролює виконання вимог безпеки праці в усіх структурних підрозділах та службах  3.громадський контроль здійснюється комісією з питань ОП під-ва та громадськими інспекторами з ОП 4.адміністративно-громадський 3-х ступеневий контроль: 1.) Начальник виробничої дільниці спільно з громадським інспектором щоденно перевіряють стан ОП на дільниці 2.) Начальник цеху спільно з громадськими інспекторами та спеціалістами відповідних служб цеху два рази на місяць перевіряють стан ОП згідно з графіком 3.) Комісія під-ва щомісячно під головуванням керівника або головного інжера перевіряє стан ОП на під-ві. До складу комісії входять: керівник служби ОП, представник профкому, керівник мед служби, працівник пожежної охорони та головні спеціалісти під-ва. Результати роботи комісії фіксуються в спеціальному журналі, розглядаються на нараді і за результатами видається наказ по під-ву.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]