Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВЕ- шпори2007.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
726.53 Кб
Скачать

103. Асертивна поведінка студента у навчанні

Асертивна поведінка — це така поведінка, що дає можливість спокійно, без агресії протидіяти маніпуляторам і задовольняти свої справедливі вимоги

Асертивність однозначно відкидає усі форми маніпуляцій. Вона учить спокійно, без агресії протидіяти маніпуляторам, залишаю­чись на висоті положення, тобто асертивна поведінка припускає також відмову як від агресивної, так і від пасивної поведінки.

Студент, який поводиться асертивно, здатен чітко і ясно формулювати те, про що йде мова, як він бачить ситуацію, що він про неї думає і як переживає. Таку людину відрізняє позитивне ставлення до інших людей і адекватна самооцінка. Вона досить впевнена у собі, уміє слухати інших та йти на компроміс, здатна змінити свій погляд під тиском серйозних аргументів.

Для асертивної поведінки характерним є спокій, складається враження, що людина розслаблена. Мовлення такої людини вира­зне і зрозуміле, погляд - відкритий. Людина, що поводить себе асертивно, створює навколо себе приємну атмосферу. Вона почу­вається впевнено ще й тому, що добре орієнтується в сформова­ній ситуації. Вона нічого не навіює собі заздалегідь, уміє зустрі­чати гідно невдачу. Така людина уміє розпізнати маніпуляцію і захистити себе від неї.

104. Характеристика асертивних технік, доцільність їх використання та наслідки

Реалізація асертивної поведінки передбачає використання різних асертивних технік. Їх застосування залежить від конкретних, ситуацій взаємодії, відносин між тими, хто спілкується і деяких інших факторів. Існує ряд асертuвнuх технік, що розрізняються, в основному, дидактичними ознаками.

1. Техніка „Заїжджена платівка”. Нею можна користатися завжди, коли хочете домог­тися задоволення своїх справедливих вимог. Але мова повинна йти про що-небудь таке, на що ви дійсно маєте незаперечне право. Вона заснована на лаконічному кількаразовому повторенні своїх вимог. Використовується в тих випадках, коли ваші правила визначені формально.

2. Техніка перманентної відмови. Дає змогу не піддаватися маніпуляціям. Заснована на

лаконічному повторенні того, чого ми не бажаємо. Її використання припускає відхилення від дискусії з даної теми, немає необхідності наводити доводи для виправдання своєї відмови. Неприємне враження від відмови необхідно згладити подякою за запропоновану послугу.

3. техніка компромісу. Досягнення компромісу – основа асертивності. Компроміс можливий, якщо задоволення, прохання партнера не занадто глибоко торкається ваших особистих інтересів і не зачіпає вашого самолюбства.

4. техніка завуальованої критики. Критикуючи, краще формулювати свої зауваження як побажання в дзеркальній версії, тобто таким чином, як ви що-небудь собі уявляєте. Чітко і Яно говорити про конкретну поведінку, а не про особистість співрозмовника.

105. Використання асертивних технік у процесі спілкування

Реалізація асертивної поведінки передбачає використання різних асертивних технік. Їх застосування залежить від конкретних ситуацій взаємодії, відносин між тим, хто спілкується, і деяких інших факторів. Існує ряд асертuвнuх технік, що розрізняються, в основному, дидактичними ознаками.

1. «заїждженою платівкою». Нею можна користатися завжди, коли хочете домог­тися задоволення своїх справедливих вимог. Але мова повинна йти про що-небудь таке, на що ви дійсно маєте незаперечне право

2. Техніка «перманентної відмови», по суті, мало чим відрізня­ється від «задоволення справедливих вимог». Різниця в тому, що замість «я хочу» той, хто говорить, невпинно повторює «я не хочу». Ми однозначно, чітко і, по можливості, більш лаконічно фор­мулюємо те, чого не бажаємо. Не дозволяємо повести себе убік від „нашої проблеми”, не підтримуємо побічних тем і т. ін. (все аналогічно техніці «заїждженої платівки”, але навпаки).

З. Техніка «прохання про надання люб'язності».

4. «Компроміс» - досягнення консенсусу, коли обидві сторо­ни вважаються «не в програмі» - одна з головних задач техно­логії асертивності. Під час використання методу «прийнятного компромісу» спи­раються на навички наполягати на своєму і просити про надання люб'язності. Отут варто також діяти спокійно і розслаблено. Необхідно з повагою ставитися до іншої сторони, не нападати на неї і не намагатися маніпулювати нею за допомогою почуття провини.

5. Критика - це великий маніпулятор. Людям рекомендується уникати критики, бачачи те добре, що роблять для них ближні. Краще обмежитися лише описом поведінки, тобто використо­вувати так звану позитивну критику. Замість того, щоб форму­лювати те, чого ви не бажаєте, краще придумати фразу, щоб вона насамперед відбивала те, чого вам хочеться.