Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для видавництва.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.14 Mб
Скачать

1.3. Контроль і оцінювання роботи студентів на тренінгу

Оцінка за роботу у міждисциплінарному тренінгу здійснюється за результатами поточно-модульного контролю, який охоплює попередній, поточний та заключний контроль. Контроль знань студентів здійснюється за 100-бальною шкалою. Для успішного проходження міждисциплінарного тренінгу студент має набрати від 50 до 100 балів.

1. Попередній контрольдає можливість стимулювати підготовку студентів до роботи на тренінгу та уникнути неефективного використання часу на тренінгових заняттях. Завданням попереднього контролю є перевірка розуміння та засвоєння матеріалу фахових курсів. При контролі виконання завдань для самостійного опрацювання оцінці підлягають: якість та повнота опрацювання тем та окремих питань, індивідуального або групового виконання практичних завдань, підготовка до попереднього контролю, якість узагальнення конкретної інформації щодо досліджуваних на тренінгу проблем (матеріали з баз практики, статистична та інша інформація з різних джерел, результати проведених досліджень, самоаналізу та самооцінки).

Попередній контроль доаудиторної самостійної підготовки студентів до роботи у тренінговій програмі передбачає максимальну оцінка – 40 балів. Він охоплює:

  • перевірку попередніх теоретичних знань та вмінь, які необхідні для роботи у тренінговій програмі - максимальна оцінка - 10 балів;

  • перевірку якості виконання індивідуальних тренінгових завдань на базах практики - максимальна оцінка – 30 балів, у т.ч.:

- виконання трьох завдань з самоаналізу та самооцінки – 15 балів (максимальна кількість балів за кожне завдання – 5 балів);

- виконання тренінгових завдань щодо аналізу та узагальнення інформації на підприємствах-базах практики – 15 балів.

Контроль теоретичних знань проводиться на консультації перед початком міждисциплінарного тренінгу (за графіком навчального процесу). Він передбачає проведення тестування: 2 блоки тестів по 20 закритих тестових завдань за темами програм нормативних курсів магістерських дисциплін. Максимальна кількість балів за результатами тестування - 10 балів, тобто використовується коефіцієнт 0,4 (0 балів – менше 8 правильних питань; 5 балів – 8-14 правильних відповідей; 10 балів – 15 -20 правильних відповідей).

Контроль якості конкретної інформації щодо досліджуваних на тренінгу проблем (матеріали з баз практики, статистична та інша інформація з різних джерел, результати проведених досліджень, самоаналізу та самооцінки) здійснюється також перед початком тренінгових занять на консультації, що дає можливість використовувати знайдені студентами конкретні матеріали діяльності підприємств – баз практики та їх власні дослідження як фактичний матеріал у розв’язанні проблем на тренінгу. Письмовий аналіз знайденої інформації, що дозволяє перевірити сформованість відповідних умінь та навичок, оцінюється залежно від: а) відповідності знайденої інформації тренінговому завданню; б) повноти її представлення та аналізу; в) якості її оформлення та підготовки для використання у роботі на тренінгу; г) ступеня обґрунтованості власних пропозицій щодо вдосконалення ситуації, що розглядається.

2. Поточний контрольспрямований на перевірку активності і ефективності діяльності студентів безпосередньо на тренінгових заняттях. Завданням поточного контролю є вимірювання навчальної поведінки, процесу та фактичних результатів діяльності студентів на тренінгу; перевірка розуміння та використання теоретичного матеріалу фахових курсів у практичній діяльності; сформованих фахових навичок та вмінь працювати самостійно та у групі, здатності вирішувати управлінські проблеми, презентувати результати своєї діяльності, викладати та обґрунтовувати власну позицію з певних питань тощо.

Поточний контроль роботи у тренінговій програмі передбачає максимальну оцінку – 40 балів. Він охоплює контроль діяльності на тренінгу (самостійні дослідження, обговорення проблем, пошук альтернатив, підготовка проектів та рекомендацій тощо) та результатів цієї діяльності (проекти, рекомендації, презентації тощо).

Особливості контролю та оцінювання роботи студентів у тренінгу порівняно з роботою при традиційних формах навчання полягають у тому, що оцінюються не тільки знання, а й ступень глибини розуміння поставлених на обговорення проблем, здатність студентів творчо підходити до вирішення конкретних управлінських проблем, вміння не тільки висловлюватись, а й обґрунтовано захищати свою точку зору, переконувати інших.

Поточному контролю підлягають різні аспекти самостійної та групової діяльності по кожному модулю тренінгу відповідно до його тематики і специфіки. За кожен з модулів тренінгу (крім першого та останнього, які передбачають інші завдання і оцінюються окремо) студент може отримати до 5 балів (разом 35 балів). Крім того, 5 балів може буде додано до підсумкової оцінки за творчий та нестандартний підхід до вирішення управлінських проблем. На кожному модулі тренінгу розрахунок кількості балів є специфічним відповідно до форм та методів роботи по модулю.

Загальні критерії, за якими оцінюється поведінка та діяльність студентів на тренінгу, наступні: функціональна активність; ініціативність; творчість у вирішенні проблем; самостійність діяльності; вміння поєднувати теоретичні знання та практичні підходи; обізнаність у сучасних тенденціях розвитку;вміння працювати в команді; виконання вимог регламенту; вміння раціонально використовувати час; результативність.

3. Заключний контроль дає можливість кожному студенту усвідомити отриманий досвід та власні можливості і компетенції, а також здійснити зворотний зв’язок, спрямований на подальше вдосконалення тренінгової програми. Завданнями заключного контролю є групова та самооцінка студентів відповідно їх підготовки та можливостей стосовно майбутньої фахової діяльності; ставлення до міждисциплінарного тренінгу та його оцінка; обґрунтовані пропозиції щодо змін у програмі міждисциплінарного тренінгу та вдосконалення його проведення.

Заключний контроль роботи у тренінговій програмі передбачає максимальну оцінку – 20 балів. Він охоплює оцінку якості розробки та презентації підготовлених малими групами проектів у рамках проведення ділової гри (15 балів, у т.ч. 10 балів – за оцінкою викладачів і 5 балів – згідно оцінок студентів), а також оцінку активності участі кожного студента у роботі команди щодо підготовки групового проекту – 5 балів. Ця оцінка виставляється за результатами групової оцінки та її обговорення кожною міні-групою студентів членам своєї команди.

Проведення заключного контролю також передбачає спільне обговорення на останньому тренінговому занятті підготовленого кожним студентом звіту за трьома напрямками:

1. Самооцінка власних знань та навичок відповідно до майбутньої фахової діяльності.

2. Обґрунтоване судження стосовно ефективності міждисциплінарного тренінгу.

3. Обґрунтовані пропозиції щодо можливого покращення або вдосконалення міждисциплінарного тренінгу.

Активна робота на останньому тренінгу по презентації власної роботи та обговоренню результатів тренінгу може бути максимально оцінена у 5 балів. Ці бали враховуються у підсумковій оцінці роботи студента на міждисциплінарному тренінгу у разі, якщо за іншими видами контролю він не набрав 100 балів. Загальні критерії, за якими оцінюється підготовлений звіт, наступні: комплексність; конкретність; обґрунтованість; глибина аналізу; творчість у вирішенні проблем; самостійність; вміння поєднувати теоретичні знання та практичні підходи; обізнаність у сучасних тенденціях розвитку.

Результати поточно-модульного контролю знань студентів вносяться до відомості обліку поточної і підсумкової успішності. Оцінка за 4-бальною шкалою оцінювання виставляється в екзаменаційні відомості поряд із загальною підсумковою оцінкою за 100-бальною шкалою та оцінкою за шкалою ECTS. Переведення даних 100-бальної шкали оцінювання в 4-х бальну та шкалу за системою ECTS здійснюється у такому порядку:

Оцінка за шкалою ECTS

Оцінка за бальною шкалою, що використовується в КНЕУ

Оцінка за національною шкалою

A

85 – 100

5 (відмінно)

B

80

4 (добре)

C

65 - 75

D

60

3 (задовільно)

E

50 - 55

FX

20 – 45

2 (незадовільно)

з можливістю повторного складання

F

0 - 15

2 (незадовільно)

з обов’язковим повторним вивченням дисципліни

Студенти, які набрали за результатами поточного модульного контролю від 0 до 45 балів, зобов’язані написати заяву на повторне проходження тренінгу.