Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6,7 laba / Лекция 6.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
200.7 Кб
Скачать

Тема: Форматування сторінок документа

Процес форматування сторінок документа включає:

  • встановлення розмірів полів сторінок;

  • встановлення розмірів та орієнтації сторінок;

  • встановлення нумерації сторінок;

  • створення колонтитулів;

  • поділ документа на розділи;

  • поділ сторінок на шпальти.

Більшість параметрів форматування сторінки можна визначити за допомогою команди Разметка страницы - Параметры страницы, що зумов­лює появу вікна Параметры стратщы.

Встановлення розміру полів сторінок

Поле — це ділянка аркуша паперу між його краєм і межею тексту. Верхнє та нижнє поля сторінки можуть містити текстові та графічні фрагменти, які в такому разі називають верхнім і нижнім колонтитулами.

Для встановлення розміру полів сторінки можна за допомогою команди Разметка страницы - Параметры страницы вибрати вкладку Поля. Для верхнього і нижнього полів достатньо встановити 2 см, для правого можна встановити 1-2 см. Ці параметри придатні для більшості документів.

На цій вкладці вибирають також орієнтацію сторінки (книжкова або альбомна) і визначають, до якої частини документа треба засто­сувати вибрані параметри: "ко всему документу ", "до конца документа" тощо.

Встановлення розміру й орієнтації паперу

Розмір сторінки й орієнтацію паперу вибирають з вкладки Размер бумаги вікна Параметры страницы. Стандартні розміри аркушів, наприклад формату А4 (210 х 297 мм), вибирають з однойменного списку, а нестандартні визначають за допомогою параметра "Другой " і текстових полів "Ширина" та "Высота". А також можна вказати лоток, з якого треба брати папір для друкування сторінок документа чи окремих його розділів.

Нумерація сторінок

Розміщення номерів сторінок. Відкрити вкладку Вставка в групі команд Колонтитулы клацнути на кнопці Номер страницы вибрати необхідний варіант нумерації.

Початок нумерації сторінок. Відкрити вкладку Вставка в групі команд Колонтитулы клацнути на кнопці Номер страницы і у відкритому меню вибрати команду Формат номеров страниц, встановіть перемикач в положення Начать с і у відповідне поле ввести номер, з якого слід почати нумерацію сторінок документа.

Створення колонтитулів сторінок

Колонтитул — це текст або графічний об'єкт, що розміщується на верхньому або нижньому полі кожної сторінки документа (між краями тексту і сторінки). Залежно від розміщення на сторінці колонтиту­ли поділяють на верхні та нижні.

До колонтитула можна додавати елементи тексту: номер сторінки, назву документа, дату друкування, прізвище автора; рисунок, наприклад логотип фірми.

Для створення колонтитула треба відкрити вкладку Вставка в групі команд Колонтитулы вибрати команду Верхний колонтитул. Виділити текст в дужках та введіть текст колонтитула, закінчивши клацніть на кнопці Закрыть окно колонтитулов в групі команд Закрыть.

Якщо треба відредагувати колонтитул, перейти на вкладку Вставка в групі команд Колонтитулы вибрати команду Верхний колонтитул - Изменить верхний колонтитул. Використовуйте кнопки Перейти к верхнему колонтитулу і Перейти к нижнему колонтитулу, щоб перемикатися між верхнім і нижнім колонтитулами для їх редагування. Змінити чи відредагувати колонтитул. Використовуйте кнопки команд на вкладці Конструктор у групі Вставка , щоб добавити спеціальні елементи колонтитула. Завершивши редагування, клацнути на кнопці Закрыть окно колонтитулов.

Колонтитули всіх сторінок документа будуть однаковими, за двома винятками: можна встановити окремий колонтитул для першої сторінки документа, а також різні колонтитули для парних і непарних сторінок.

Щоб створити різні колонтитули, відкрити вкладку Вставка в групі команд Колонтитулы вибрати команду Верхний колонтитул - Изменить верхний колонтитул, у групі команд Параметры встановити прапорець для параметра Разные колонтитулы для четных и нечетных страниц. Створіть верхній колонтитул для непарних сторінок. Клацніть на кнопці Следующая запись в групі команд Переходы.Клацніть на кнопці Перейти к нижнему колонтитулу,щоб відредактувати нижні колонтитули парних і непарних сторінок. Клацнути на кнопці Закрыть окно колонтитулов.

Видалити колонтитули. Перейти на сторінку,де створений колонтитул, відкрити вкладку Вставка в групі команд Колонтитулы вибрати команду Верхний колонтитул – Удалить верхний колонтитул.

Соседние файлы в папке 6,7 laba