Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichne_zanyattya_1 / Основи захисту об_ єкту господарської д яльност .doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
93.7 Кб
Скачать

Штаб цо

Евакуаційна комісія

Служби ЦО

Формування загального призначення ЦО

Формування

служб ЦО

Збірні

Механізація робіт

Рятувальні

Оповіщення

і зв’язку

Аварійно-технічна

Загін

Команда

Група

Загін

Команда

Група

Медична

Збірні

Загін

Команда

Інженерна

Протипожежна

Матеріально-технічного забезпечення і т.д.

Комунально-технічна

Схема організації ЦО на об'єкті

ІІІ. Організація зв'язку і оповіщення на об'єкті.

Для оповіщення людей про загрозу і виникнення НС у мирний та воєнний часи завчасно створюється «система оповіщення і інформативного забезпечення». її основу складає автоматизована система централізованого оповіщення, мережі зв'язку та радіомовлення, а також спеціальні засоби.

Автоматизована система оповіщення створюється на базі загальнодержавної мережі зв'язку та радіомовлення та поділяється на державну і територіальну. Вона може забезпечити оповіщення населення поєднавши місцеву телефонну мережу для подачі сигналу «Увага всім», та повну інформацію за допомогою засобів радіомовлення та телебачення.

Після подачі сигналу дається інформація населенню як діяти в даній ситуації. Додатково в Україні створена локальна державна система оповіщення про загрозу катастрофічного затоплення в разі руйнування гідроспоруд на Дніпрі. Сигнали передаються по каналам зв'язку, радіотрансляційній мережі і телебаченню. Для попередження населення введенні сигнали для мирного і воєнного часу.

Сигнали оповіщення населення, що подаються після сигналу «Увага всім» такі:

В мирний час

У воєнний час

  • «аварія на атомній електростанції»;

  • «аварія на хімічно-небезпечному об'єкті»;

  • «затоплення»;

  • «землетрус»;

  • «штормове попередження»;

  • «повітряна тривога»;

  • «відбій повітряної тривоги»;

  • «радіаційна небезпека»;

  • «хімічна тривога».

Зв’язок на об’єкті організовується службою зв’язку, яка створюється на базі вузла (станції) зв'язку на об'єкті.

Ця служба повинна забезпечити ЦО об'єкту та його штаб провідним зв’язком: з Міністерством (Відомством) — по заказній системі з начальником ЦО міста, району постами спостереження і розвідки, начальниками цехів, відділів, районами збору формувань — прямим зв'язком.

Начальник ЦО об'єкту при виникнення (або загрозу виникнення) надзвичайної ситуації оповіщається відповідним Управлінням з питань надзвичайних ситуації та цивільного захисту населення району (міста). Для своєчасного оповіщення керівного складу розробляється схема оповіщення в робочі і неробочі часи.

Оповіщення на об'єкті займається диспетчерська служба, яка оснащується відповідними засобами зв'язку. Для оповіщення особового складу працюючої зміни можуть використовуватися електросирени, радіотрансляційна мережа та телефонний зв'язок.

Оповіщення людей за місцем проживання організовується керівником підприємства з використанням всіх засобів, що є в їх розпорядженні. На випадок евакуації в заміській зоні завчасно створюється система зв'язку, яка повинна забезпечити зв'язок з пунктом управління об'єкту, начальником ЦО міста (району) і сільського району, начальниками служб і командирами формувань. Зв'язок в заміській зоні, як правило, здійснюється по існуючим районним лініям зв'язку по заказній системі. При виході зі строю провідних засобів зв'язку використовуються радіо- і рухомі засоби, мобільний зв'язок.