Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
33
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
69.12 Кб
Скачать

2. Програмні продукти

Програмні продукти — це спеціально упаковані та оформлені для комерційного продажу, прокату, здавання в оренду або лізинг пакети програм, які розроблені і поставляються системними або незалежними постачальниками. Вони не включають спеціально розроблені прикладні програмні рішення, які фірми-розробники систем «під ключ» закуповують у фірм-виробників або у третіх фірм і доповнюють ними свої обчислювальні системи.

Тому первинними категоріями в даному випадку є:

  • системне програмне забезпечення;

  • допоміжні програми-утиліти;

  • прикладні програмні засоби;

  • прикладні програмні рішення.

У вартість програмних продуктів, віднесених до цих категорій, частково включено майбутні витрати на їх супровід, обслуговування і/або підтримку.

Системне програмне забезпечення і допоміжні програми-утиліти є програмними продуктами, розробленими для:

  • управління обчислювальними системами через базові операційні системи і мови програмування;

  • підвищення ефективності робіт системного персоналу шляхом використання засобів оцінки продуктивності обчислювальної системи;

  • поліпшення операційних можливостей обчислювального обладнання шляхом маршрутизації потоків даних, що проходять через різні пристрої ЕОМ, і управління введенням-виведенням;

  • збереження програмної цілісності програм через супровід і забезпечення безпеки програм;

  • переведення програм з однієї мови програмування на іншу;

  • організації додаткових наборів даних за допомогою застосування засобів сортування-злиття і моніторингу даних.

Основними компонентами системного програмного забезпечення на сьогодні є:

  • операційні системи та їх розширення;

  • програми централізованого управління даними.

При цьому вартість відповідних операційних систем, пов’язаних з конкретним апаратним засобом (обчислювальними системами), враховується в загальносистемній вартості і звичайно включається до прибутків фірм-виробників. Крім того, до цієї категорії віднесені програмні системи прийняття рішень, програмні компоненти інформаційно-обчислювальних систем, електронні таблиці, програмні засоби автоматизованого проектування, спільної обробки даних і розроблення об’є­ктно-орієнтованих додатків, а також програмні засоби, які дають можливість користувачеві здійснити пошук, організацію, реорганізацію даних, управління і маніпулювання даними і базами даних.

Прикладні програмні засоби і прикладні програмні рішення включають в себе програми, розроблені для вирішення специфічних задач, необхідних для реалізації найважливіших функцій виробництва і бізнесу. До таких «загальногалузевих» горизонтальних функцій, що реалізовуються за допомогою програмних засобів, відносяться облік, менеджмент персоналу, розрахунки з робітниками і службовцями, управління проектами, діловодство та інші функціональні комплекси задач управління. З іншого боку, до даної категорії відносяться програмні засоби, що забезпечують готові рішення специфічних прикладних задач для так званих «вертикальних» ринків (наприклад, банківського/фінансового, промислового/виробничого, охорони здоров’я, нафтової/ газової та ін.).

Соседние файлы в папке ekonomika_ta_organ_inform_biznesu_lazareva