Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
616.45 Кб
Скачать

Реферати.

Написання реферату створює для студента можливість навчитися самостійно працювати з інформаційними джерелами, реформувати та узагальнювати їх матеріали, вивчати та оцінювати основні проблеми і шляхи їх подолання, які стосуються організації бюджетного процесу в Україні, формулювати пропозиції з метою їх подолання.

Загальні вимоги до написання реферату.

Обсяг має бути в межах 10-15 сторінок стандартного формату А4 у друкованому вигляді. Зміст реферату повинен відповідати сучасному рівню розвитку економічної науки. У разі наявності декількох точок зору на те чи інше питання, необхідно висвітлити їх усі.

При використанні статистичних даних, студент повинен орієнтуватися на їх достовірність та відповідність часовим параметрам.

Етапи підготовки реферату.

Робота над рефератом поділяється на наступні етапи:

1.Вибір теми.

2.Самостійне складання попереднього плану.

3.Підбір літературних джерел та фактичного матеріалу згідно плану.

4.Узгодження з викладачем плану реферату та внесення необхідних змін до нього та до списків джерел інформації.

5.Безпосередня робота над написанням.

6.Презентація реферату.

Оформлення реферату.

Слід уникати в роботі книжкових висловів та фраз. Необхідно самостійно формулювати свої думки, не допускати протиріч між її частинами та в тексті взагалі.

Кожне питання, що зазначене в плані, повинно мати свій заголовок. Нумерація сторінок починається з титульного аркуша арабськими цифрами у верхньому правому куті зверху. На титульному аркуші номер не проставляється.

Зміст роботи подається на другій сторінці. Цифровий матеріал, що застосовується в роботі, супроводжується точним посиланням на відповідні джерела. Окремо нумеруються таблиці та графічний матеріал. Заголовки таблиць, графіків, діаграм повинні відповідати змісту матеріалу та вказувати на об'єкт та період до якого відносяться дані. В таблицях вказують одиниці виміру, а в графіках та діаграмах - масштаб (за необхідності). Таблицю або графік розміщують після першого посилання в тексті на неї. Громіздкі матеріали бажано розмістити у додатках.

Заголовки розміщують справа над таблицею та її тематичним заголовком. Використану літературу та законодавчі акти рекомендується наводити в наступній ієрархічній послідовності:

1.Закони України.

2.Укази Президента України.

3.Постанови Кабінету Міністрів України.

4.Положення, накази, інструкції та інші нормативні документи.

5.Спеціальна література і статті в періодичних виданнях (в алфавітному порядку).

На останній сторінці студент ставить свій підпис і дату закінчення роботи.

Підготовка ситуаційного завдання і розрахункових завдань.

Робота над складанням ситуаційного завдання дозволяє студенту навчитися самостійно працювати з інформаційними джерелами, узагальнювати їх матеріали, формує навички самостійної практичної роботи, сприяє формуванню професійно значущих якостей, знань, умінь і навичок майбутніх фахівців, розвитку та поглибленню і практичних інтересів до майбутньої професійної діяльності.

Для самостійної роботи пропонується виконання робіт за наступними темами:

Сучасні технології бюджетного менеджменту.

Організаційно-правове забезпечення бюджетного менеджменту.

Організація і методологія бюджетного планування в Україні.

Організація виконання дохідної частини бюджету.

Організація виконання бюджету за видатками.

Облік виконання бюджету.

Звітність про виконання бюджету.

Контроль за рухом бюджетних коштів.

Робота над розрахунковими завданнями формує у студента навички самостійної практичної роботи щодо здійснення розрахунків доходів і видатків на стадії бюджетного планування, проведення операцій з виконання бюджету, здійснення контролю за цільовим використанням бюджетних коштів (розрахункові задачі представлені у навчальному посібнику, підготовленому на кафедрі „Бюджетний менеджмент.Практикум”).

Аналітичний (критичний) огляд наукових публікацій за заданою тематикою.

Аналітичний (критичний) огляд наукових публікацій за заданою тематикою формує навички самостійної науково-дослідної та практичної роботи, дозволяє студенту навчитися самостійно працювати з інформаційними джерелами, узагальнювати їх матеріали, сприяє розвитку та поглибленню наукових і практичних інтересів до майбутньої професійної діяльності.

Результати проведеної роботи оформлюються студентом згідно з вимогами до оформлення реферату.

Контроль за виконанням індивідуальних завдань здійснюється шляхом обговорення (захисту) робіт під час аудиторних занять, розгляду підготовлених матеріалів, виявлення та розбору спірних або незрозумілих моментів, перевірки правильності виконання завдань.

Підготовка матеріалів до семінарівдискусій .

Студенти, що бажають прийняти участь у науковій роботі, можуть підготувати матеріали для участі у семінарі–дискусії. Для самостійної роботи пропонується написання доповіді. Підготовка та проведення семінара–дискусії проходить в час, відведений для аудиторних занять.

Семінари-дискусії плануються із наступних тем.

Семінар-дискусія 1. Проблемні аспекти організації і методології бюджетного планування в Україні.

Семінар-дискусія 2. Проблемні аспекти організації виконання дохідної і видаткової частини Державного бюджету і місцевих бюджетів України.

Семінар-дискусія 3. Проблеми контролю за цільовим використанням бюджетних коштів в Україні.

Контроль за виконанням індивідуальних завдань здійснюється шляхом обговорення доповідей, розгляду підготовлених матеріалів, виявлення та розбору спірних або незрозумілих моментів в аудиторії.

Протягом всього періоду вивчення дисципліни “Бюджетний менеджмент” студенти очної форми навчання відвідують індивідуальні консультації за графіком індивідуально-консультаційної роботи (2години на тиждень). Ці консультації необхідні студентам для виконання:

  • контрольної (модульної) роботи;

  • індивідуального завдання на базі практики;

  • домашніх (розрахункових) завдань.

Студенти вечірньої і заочної форми навчання можуть відвідувати індивідуальні консультації за графіком, що складається на кафедрі.

Такі консультації дають можливість студенту отримати відповіді від викладача на конкретні запитання або пояснення певних теоретичних положень, а особливо аспектів їх практичного застосування.

Дуже доцільним при вивченні дисципліни “Бюджетний менеджмент” є проведення семінарів-дискусій ( для студентів вечірньої і заочної форм навчання). Після вивчення лекційного матеріалу і проведеної самостійної роботи студентів викладач визначає проблемні питання . Аудиторія намагається запропонувати свої варіанти їх вирішення шляхом організації дискусії (круглий стіл) з проблемних питань. Такі заняття дозволяють студентам обмінюватися думками і поглядами, допомагають формувати погляди і переконання, виробляють вміння формулювати думки й висловлювати їх, вчать оцінювати пропозиції інших людей, критично підходити до власних поглядів.

При підготовці індивідуальної роботи з дисципліни на базі практики ( для студентів очної форми навчання) велике значення також приділяється визначенню проблемних питань і можливих шляхів їх вирішення.

Соседние файлы в папке Discipline_mag_pr