Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
616.45 Кб
Скачать

Тема 4. Бюджетний ризик- менеджмент

Загальні основи ризикології. Невизначеність в економіці та фінансах. Загальне визначення ризику. Класична та неокласична теорія ризику. Об"єкт та суб"єкт ризику. Джерела ризику. Загальні класифікаційні групи ризиків.

Зміст та прояв бюджетних ризиків. Економічний та фінансовий ризики. Бюджетні ризики як частина фінансових ризиків. Підходи до визначення бюджетного ризику. Основні характеристики бюджетного ризику. Класифікація бюджетних ризиків. Складові бюджетного ризику у розрізі структури бюджету держави. Основні взаємозв"язки складових бюджетних ризиків в рамках бюджетного процесу. Чинники бюджетного ризику в частині дефіциту державного бюджету. Чинники бюджетного ризику в доходній частині бюджету. Чинники бюджетного ризику в видатковій частині бюджету. Загальні фактори, що визначають рівень чутливості фіскальної сфери до бюджетних ризиків.

Основні чинники бюджетних ризиків. Стан та стабільність розвитку економіки. Фактор якості формування бюджетної політики. Фактор інфляційного тиску на економіку. Ефективність роботи щодо збирання податків. Стан та прозорість розрахунків в економіці. Фактор законодавчого характеру. Фактори зовнішньоекономічного характеру. Фактор якості бюджетного планування та прогнозування. Фактори боргового характеру. Види ризиків в управлінні державним боргом.

Управління бюджетними ризиками. Завдання управління ризиками у бюджетному менеджменті. Стратегічне та тактичне управління бюджетними ризиками. Якісна та кількісна оцінка бюджетного ризику. Підходи до вимірювання бюджетного ризику (концепція збитків у несприятливій ситуації, концепція чутливості, концепція варіативності). Показники бюджетного ризику. Основні методи управління бюджетним ризиком. Зв"язок фактору ризику та ключових параметрів відкритої та упорядкованої системи управління державними фінансами. Основні складові заходи з контролю та управління бюджетними ризиками. Моніторинг бюджетного ризику. Заходи загального характеру з запобігання бюджетним ризикам. Поліпшення якості бюджетної документації та прогнозування. Удосконалення управління державним боргом. Створення систем аудиту та контролю (внутрішні/зовнішні системи контролю та аудиту). Специфічні заходи з запобігання бюджетним ризикам (створення стабілізаційних фондів).

Тема 5. Технологія бюджетування як основа бюджетного менеджменту

Передумови запровадження бюджетування в Україні. Бюджетування в українській термінології. Бюджетна реформа на макрорівні. Бюджетна дисципліна. Якість послуг, що надаються за рахунок бюджетних коштів. Роль Міністерства фінансів та його інституцій у бюджетуванні. Бюджетування, як складова бюджетної реформи. Ефективність та результативність витрачання бюджетних коштів. Інші реформи та необхідні заходи для покращення ефективності бюджетних видатків. Необхідність зв’язку між бюджетуванням та загальною фінансово- економічною політикою. Довгострокова бюджетна політика, як основа для впровадження технологій бюджетування.

Нормативно-правова база для використання бюджетування в Україні. Бюджетний кодекс та основні його положення для застосування бюджетування в Україні. Законодавчі акти, що регулюють застосування довгострокового планування економічної та фіскальної політики в Україні. Нормативно-правова база для середньострокового бюджетування, для макропрогнозу; документи, що застосовуються у процесі бюджетування. Концепція застосування програмно-цільового методу в бюджетному процесі України.

Бюджетування на рівні Державного бюджету і місцевих бюджетів України. Бюджетування і програмно-цільовий метод складання і виконання бюджету в Україні. Впровадження окремих елементів програмно-цільового бюджетування в Україні. Бюджетна програма та підходи до її формування. Паспорти бюджетних програм. Результативні показники бюджетних програм, що використовуються в українській практиці. Прямі та кінцеві показники виконання програм. Взаємозв’язок між показниками виконання програм. Стан запровадження елементів та інструментів бюджетування в Україні на рівні Державного бюджету і місцевих бюджетів. Прозорість бюджетування: доступність і зрозумілість бюджетної інформації. Участь зацікавлених сторін у бюджетуванні. Роль Міністерства фінансів України та його інституцій у бюджетуванні на сучасному етапі. Роль незалежних інституцій у процесі бюджетування.

Державні стандарти надання послуг за рахунок бюджету. Поняття державного стандарту надання бюджетних послуг (ДСНБП). Необхідність такого стандарту. Відмінність цього поняття від інших понять: державні соціальні стандарти, гарантії, нормативи. Досвід застосування ДСНБП у різних країнах світу. ДСНБП та нормативи бюджетних витрат. Необхідність перегляду ДСНБП. Першочерговість запровадження ДСНБП при розрахунку бюджетних витрат на соціально-культурну сферу. Використання ДСНБП при розрахунку між бюджетних трансфертів. Шляхи впровадження ДСНБП в Україні.

Перспективи застосування бюджетування в Україні. Системні проблеми, які необхідно вирішити для впровадження бюджетування в Україні. План дій із впровадження бюджетування: системні зміни. Стратегічне панування, як основа для формування середньострокової бюджетної політики. Стратегічний план головного розпорядника бюджетних коштів. Необхідність взаємозв’язку між стратегічним планування на рівні держави та на рівні виконавців програм, регіону. Регіональна стратегія. Середньострокове бюджетування: напрямки змін. Удосконалення якості макропрогнозу. Роль різних інституцій у макропрогнозі. Середньострокова бюджетна резолюція. Середньостроковий формат бюджету. Середньостроковий період. Паспорти бюджетних програм. Моніторинг та оцінка бюджетних програм. Роль оцінки бюджетних програм у коригуваннях середньострокових бюджетних планів. Необхідність підвищення рівня знань, навичок та професійних вмінь для фахівців, залучених до бюджетування.

Удосконалення технічних інструментів бюджетування. Перелік технічних інструментів бюджетування. Стратегічний план та можливість впровадження практики його складання. Зарубіжний досвід, який доцільно застосувати в Україні. Середньострокові фіскальні обмеження: поняття та необхідність використання. Бюджетна програма: оптимальна структура. Єдина методологія для формування бюджетної програми. Підпрограми та необхідність їх виділення. Завдання та їх зв’язок із показниками виконання програм. Програмні та не програмні видатки бюджету. Встановлення показників виконання щодо не програмних видатків. Удосконалення бюджетної класифікації. Підходи до покращення практики застосування показників виконання програм. Види показників виконання програм. Періодична оцінка програм за показниками їх виконання. Рішення за результатами оцінки програм. Зв’язок прямих показників виконання програм із кінцевими показниками виконання.

Соседние файлы в папке Discipline_mag_pr