Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom1_Vyshinskaya_ostannye.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
451.07 Кб
Скачать

2.3. Авторська програма «в гостях у Дмитра Гордона»

Портретне телевізійне інтерв'ю може бути складовою фільму-нарису. Такий портрет багатовимірний. Герой постає перед глядачем у своїх стосунках з іншими людьми, у протистоянні вічних проблем буття і т. д. Найважливішими тут є непідробні емоції героїв, саме невербальна інформація, яка примушує співпереживати учасникам передачі.

Проблемне інтерв'ю - чи не найскладніший вид з усіх розглянутих нами вище за види інтерв'ю. Інтерв'юер повинен заздалегідь продумати основні тези бесіди, свої питання і судження, а також - можливі контраргументи співрозмовників, їх реакцію на свої питання і свою - на їх відповіді. Портретне і проблемне інтерв'ю дещо виходять за рамки інформаційності і примикають до групи аналітичних жанрів.

Найбільш цікавим прикладом портретного інтерв'ю на телебаченні, на наш погляд, є авторська програма Д. Гордона «В гостях у Дмитрия Гордона». Завдання автора - організувати інтерв'ю, щоб розкрити особистість, що сидить навпроти, з метою створення головного діалогу програми - відвертої розмови. Особливістю даної програми, а також безперечною її перевагою порівняно з іншими програмами цього жанру є той факт, що перед нами діалог який відбуваеться наодинці між Д.Гордоном і зіркою.

З року в рік, тиждень за тижнем, як годинник, програма являла найбільш цікавих і значних людей сучасності - політиків, артистів, космонавтів, вчених, спортсменів: цим людям було що сказати і чим поділитися, причому ясною, яскравою, незабутньою мовою.

Дмитро Гордон каже: «Все эти годы я активно общался с людьми - простыми, знаменитыми, выдающимися и великими, - ловя их порой в минуты обнажающей откровенности. Уверен, их судьбы, чувства, мысли и переживания представляют несомненный интерес для многих.»

Інтерв'ю доповнюють архівні кадри і фотографії, які допомагають більше дізнатися про гостя. Тривалість програми - до 50 хвилин. Програма виходить на Першому національному (переважно в суботу і неділю), на телеканалі Tonis (понеділок-п'ятниця) і ЦК (щодня). Протягом чотирьох років (2008-2012) передача виходила на ТРК "Київ".

Історія вустами тих, хто її творив і одкровення з перших уст - все це у програмі "В гостях у Дмитра Гордона".

Як і в газеті, Д. Гордон завжди інтерв’ю поділяє на дві, три частини. Також редакція видання часто використовує прийом «незакінченого матеріалу», коли продовження інтерв’ю публікується у наступному номері газети. Саме ця особливість вирізняє стиль Д. Гордона, яка притягує аудиторію мати бажання читати наступний номер газети та дивитись наступний випуск телепередачі.

Передача «В гостях у Дмитрия Гордона» існує з 2000 року. Дивитися даний проект телеглядачі різного віку та категорій можуть в онлайн режимі на сторінках мережевого порталу. Це цікавий та корисний інформаційний проект, розрахований на людей, яким не байдужа історія держави. Він призначений для тієї частини населення, яка прагне дізнатися багато нового про рідних краях, де ростуть діти і онуки. На думку, багатьох глядачів проекту й читачів газети , ця передача корисна і для підростаючого покоління. Критики окремо відзначають манеру поведінки інтелігентного ведучого, що виявляє особливу тактовність і індивідуальний підхід до кожного конкретного гостя, який прийшов у студію.

Проте проект не завжди успішно функціонував на телебаченні. Як відомо, у березні 2008 року керівництво Першого національного вирішило призупинити вихід «В гостях у Дмитра Гордона» з 1 квітня. В. о. президента телекомпанії Василь Ілащук пояснив це рішення «боротьбою за український національний телепростір». Ось як сам Гордон згадував свою бесіду з Ілащуком: « При встрече господин Илащук сказал мне, что моя передача не может выходить на Первом национальном по причине того, что большинство ее героев русскоязычны. «От якщо б ви зробили нацiонально спрямованi, патрiотичнi програми з людьми, якi вiльно володiють українською...». — «С умными, — ответил я, — уже сделал, а с дураками — зачем?»

Віддамо належне організаторському хисту Гордона, який зміг на сторінках газети «Бульвар Гордона» заручитися підтримкою відомих людей – героїв своїх інтерв’ю. Так, народний артист Росії та України Микола Басков з цього приводу у інтерв’ю «В эпоху демократии решение о закрытии программы Гордона выглядит абсолютным маразмом» зазначив наступне:

— Мне совершенно непонятна позиция руководителей Первого национального телеканала, которые закрыли популярнейшую программу, имеющую очень высокий рейтинг, и совершенно не понимаю, зачем мешать украинскому зрителю общаться с людьми, которые говорят по-русски. Это все равно что на российском телевидении запретить выступать западным артистам. Если кому-то в Украине так уж хочется запретить русский, давайте тогда общаться через переводчика.

Одна очень известная певица сказала мне как-то: «На моем веку было много людей, которые мешали мне петь, сниматься в кино, но их не стало, и никто о них не помнит, а я по-прежнему радую людей своим творчеством». Так будет и с программой Гордона! Имя Дмитрия Гордона очень известно, оно вписано в историю журналистики и телевидения. Многие знакомые артисты считают за честь быть приглашенными к Дмитрию на интервью, и я уверен, что он по-прежнему будет востребован — если не на Первом национальном телеканале, то на каком-нибудь другом. Желаю ему удачи! [36].

Також на захист програми виступив журналіст і телеведучий Савік Шустер: «Закрытие программы «В гостях у Дмитрия Гордона» тормозит развитие общества, нарушает его гармонию». На думку Шустера, більшість героїв – це люди з великої політики і великої культури, а велика політика та велика культура не можуть бути обмежені мовними бар’єрами. Також Шустер підкреслив, що програма Гордона не розколює, а об’єднує суспільство, більше того вона йому необхідна [36].

Телеведучий Отар Кушанашвілі з приводу закриття програми також висловився в притаманній йому епатажній манері. «Люди, закрывшие программу Гордона, — дебилы, а их мотивация — преступление», оскільки люди, які забороняють просвітницькі програми, частіше за все, самі не дуже освічені, мало читали, а з людьми, що мали читали Гордону взагалі не треба мати справу[36].

На телеканал програма повернулася лише після зміни керівництва НТКУ, в 2010 році. Гендиректор НТКУ Єгор Бенкендорф так коментував поновлення виходу «В гостях у Дмитрия Гордона» на телеканалі:

" Я считаю, что Гордон — один из немногих людей, который может подобрать известных гостей, и (хотя я не знаю, как это ему удается) гости ему открываются, он ведет с ним хороший диалог. И каждая программа интересна, она играет свою роль в истории."

Більшість героїв передач Гордона підкреслює , що має вміння, так би мовити «родзинку» , знаходити спільну мову з кожною людиною світу. Здається, Гордон приречений на схвальні відгуки, визнання його таланту, проте й він не уник безжальної, нищівної критики.

Ось, висловлювання на ОРД 02:  Дмитрий Гордон: мошенник, фальсификатор, крестный отец мафии гадалок:

«Известный журналист» (как он сам себя называет) Дмитрий Гордон на поверку оказался обычным сыном лейтенанта Шмидта. Видимо, слава Кашпировского и «Доктора Пи» не дает покоя любителю светской хроники и интервьюеру. В последнее время Гордон сильно поднялся на волне «Евромайдана». Многие начинают его цитировать, забывая, видимо, что это за человек и чем он известен помимо самолюбования. Действительно известный журналист Александр Гордон в обном из своих интервью заметил, что ему стыдно за то, что такой человек как Дмитрий Гордон позорит его фамилию. Что ж, у Александра Гариевича есть полное право так считать. Попробуем лишь слегка открыть завесу – кто же таков Дмитрий Гордон, чем на самом деле известен и что от него стоит ожидать [34].

Думка журналіста сайта «Аргумент»(uargumentum@gmail.com) Сергій Федоров суголосна з попередньою. Наведемо висловлювання повністю

Третья интервенция в Россию

Примелькавшись в Украине и собрав все «сливки» с «ясновидения» и «гадания», сегодня, похоже, Дмитрий Гордон готовит уже третью интервенцию на бескрайние просторы России. Интересно, поумнел он за предыдущие две или также полезет нахрапом, в очередной раз подставляя своих людей? Ходят слухи, что в этот раз он собирается спрятаться за спину уволенного им же бывшего сотрудника. Который после того как Гордона «вымели» с территории России, спокойно остался там работать.

Когда за короткое время в 2003 – 2004 годах во всех регионах России появились украинские «чудо-люди», российское ФСБ решила, что это террористическая организация и начала слежку, фиксацию, «прослушку» и полномасштабную проверку лиц, выдававших себя за гадалок и вещунов.

События, произошедшие в Карелии в 2004 – 2005 годах, арест гордоновских гадалок (о чем «Аргумент» уже писал) - это кошмарный сон Гордона, потому что в России остались многотомные расшифровки прослушивания телефонов, достоверные доказательства того, что именно Гордон – организатор мошеннической организованной преступной группировки. Всегда умело прячущийся за спинами, здесь он сам лично давал «четкие инструкции», давил, ругал, материл, обзывал, требовал улучшить результат (больше денег).

Работая в России в то время, среднего уровня и артистизма «гадалка» привозила за месяц 70 - 80 тыс. долларов – и это было только 15% от всех собранных денег. Еще 10% о выручки предназначалось помощнику, 5% - задельщику программы, какая-то часть – реклама, около 70% - лично отдавалось Дмитрию Гордону.

Теперь вы понимаете, почему когда нескольких «гадалок» арестовали в Карелии, вызволять их приехал лично Александр Розенбаум, а по телефону давил на следствие Иосиф Кобзон? [35].

Також Серній Федоров у статті «Гордон под сонмом псевдонимов» повідомляв, що за інформацією «Аргумента», видання «Бульвар Гордона» готується до закриття (ліквідації), і до кінця 2013 року перестане існувати де-юре. Повз абсолютної збитковості газети, редакція безнадійно загрузла в багаточисленних судах. Газету дешевше ліквідувати, ніж сплатити багатомільйонні позови [35].

Така різнополюсність думок стосовно газети «Бульвар Гордона» й самого Гордона теж певною мірою є показником популярності.

Для телевізійного проекту«В гостях у Гордона» було обрано цікавий формат, у основі якого проста і ненав'язлива бесіду, яка проходить між незмінним ведучим і його гостями. У ролі останніх виступають видатні сучасники, здатні зацікавити численну аудиторію телеглядачів.

Дмитро Гордон зустрічається з численними діячами таких напрямків, як культура, мистецтво, наука, спорт і політика. Ці люди мають величезний багаж знань і можуть дати багато корисної інформації, як про своє життя, так і про епоху. Особливий інтерес викликає не тільки саме інтерв'ю, виконане в досить відвертій формі, адже вся ця бесіда супроводжується архівними кадрами і фотографіями, що дозволяють одержати про це гостя набагато більше різної інформації. Інтерв’ю переважно використовується для пояснення героєм якихось подій його життя, тоді як бесіда може не мати інформаційного приводу. Автор працює переважно в жанрі бесіди: його посада, імідж дозволяють майже на рівних розмовляти із зірками. Не лише ставити запитання, а й підтримувати з ними розмову. В результаті телеглядачі слухають історію з вуст тих людей, які брали безпосередню участь у її створенні.

Передача Д. Гордона завжди проходить у камерній обстановці. Відбувається спокійний діалог, відсутня фонова музика, що інколи може відволікати уваги глядачів від героя. Така атмосфера більш схожа на домашній куточок, в якому гість програми почуває себе комфортніше і може відкрити історію свого життя. Численні герої передач Дмитра Гордона неодноразово підкреслювали цю особливість: Так, Надія Бабкина:

  • Я встречалась с Димой Гордоном, с его командой. Очень понравилась атмосфера и обстановка, в которую он меня пригласил. В передаче мы говорили о жизни, но было такое ощущение, что просто чайку попили. Посидели и поговорили друг с другом, и все было замечательно [36].

У своїй передачі Д. Гордон з метою зацікавлення аудиторії завжди використовує відеокадри, фотографії із життя зірок. Глядачам завжди цікаво подивитися, наприклад, на фотографії дитинства знаменитої людини. Охопити всю інформацію своїми очами, почути інтонації відповіді героя телепередачі і відчути з якою радістю або біллю людина розповідає про своє життя. Наприклад:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]