Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_2011.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
624.64 Кб
Скачать

2.2. Вибір теми та складання плану дипломної роботи

Важливим елементом у написанні дипломної роботи є вибір проблеми дослідження і його теми. Слід пам’ятати, що від правильного обрання теми та складеного плану залежить якість виконання роботи.

Тематика дипломних робіт розробляється на кафедрі навчаль­ного закладу і студенти вибирають із списку, що є на кафедрі, ту чи іншу тему. Але вони і самі можуть запропону­вати тему робти, виходячи з її актуальності, відповідності фахові, зі своїх наукових інтересів та сучасного стану розвитку наукових досліджень, визначальних для обраної проблеми. Новизна дипломної роботи може проявлятись у трьох рівнях:

а) перетворення загальновідомих даних або докорінна їх зміна відповідно до досліджуваної теми чи проблеми;

б) розширення, доповнення відомих даних у галузі кримінально-правових наук, без зміни їх сутності;

в) уточнення, конкретизація відомих даних, поширення відомих результатів на нову проблему, об'єкт, явище або систему.

Після вибору теми студент звертається до свого наукового керівника за порадою. Дуже важливо, коли він сам перед тим спробує розробити план своєї теми, добре обміркує і чітко уявить собі хід її виконання, враховуючи конкретні умови, в яких йому доведеться працювати. Це дасть можливість керівнику зважити і врахувати здібності студента, його підготовленість до ви­конання даної роботи, і зробити правильні висновки про те, яку йому надати допомогу саме там, де вона більш необхідна.

Дипломна робота може мати реферативний і дослідницький ха­рактер. У першому випадку робота має теоретичний характер і пи­шеться на основі аналізу й узагальнення ряду літературних джерел: монографій, брошур, статей, методичних рекомендацій і т.ін. Автор повинен взяти з літератури основний матеріал, який стосується про­блеми, що вив­чається, дати оцінку вивченим роботам, висловити свою точку зору; зв’язано, грамотно і логічно обгрунтувати обрану тему, зробити наукові або методичні висновки.

У другому випадку, коли робота має дослідницький характер, автор використовує як науково-методичну літературу, так і свої спо­стереження і факти, результати експерименту, якщо він проводився, може висувати власні гіпотези і т.д. Така робота повинна мати тео­ретичну частину (30-40 % від загального обсягу), аналіз і узагаль­нення наукових даних та висновки, і може бути зарахована як нау­кова робота.

До тем дипломних робіт та їх опрацюванню, згідно плану, ставляться такі вимоги:

  • актуальність тематики, відповідність її сучасному стану правової науки та перспективи її роз­витку, практичним завданням сучасної школи;

  • вивчення та практичний аналіз монографічної і періодичної літератури по темі;

  • вивчення та характеристика історії досліджувальної проблеми і її прак­тичного стану, а також передового юридичного досвіду (при наявності – й власного);

  • чітка характеристика предмету, мети і методів дослідження, опис та аналіз проведених автором експери­ментів;

  • узагальнення результатів, обгрунтування їх, вис­новки та практичні ре­комендації.

Саме на ці вимоги слід звертати увагу при складанні плану дипломної роботи. Взагалі, починати формування плану роботи слід з аналізу наявної літератури. Згідно наявному матеріалу студент складає план роботи. Науковий керівник може запропонувати власний план роботи та рекомендувати до нього літературу, або скорегувати робочій план, складений студентом. Найголовніше при складанні плану дипломної роботи памятати, що саме план роботи відбиває провідні напрмки дослідження, тобто план не повинен містити дрібниць – це загальна структура дипломної роботи, тому план повинен всебічно окреслити найголовніші етапи роботи над опрацюванням теми дипломної роботи. План дипломної роботи повинен складатися з двох-чотирьох розділів та може мати складну структуру, поділяючись на пункти (підрозділи). План дипломної роботи повинен бути затверджений керівником роботи. Про всі зміни у плані студент повинен радитись зі своїм науковим керівником та отримувати його згоду на такі зміни.

Організація і контроль за процесом підготовки та захисту дипломних робіт покладається на завідуючу кафедри, а безпо­середнє керівництво за виконанням дипломної роботи здійснюється науковим керівником із числа викла­дацького складу кафедри.

Взагалі, проектом дипломної роботи називають основну частину роботи, але для її формування необхідно виконання роботи, що складається з певних етапів.

Процес написання дипломної роботи складається з наступних етапів:

І етап – вибір теми дослідження, визначення об’єкту, пред­мету та мети дослідження.

Правильне, наукове обгрунтоване визначення об’єкта дослідження – це не фор­мальна, а суттєва, змістовна наукова акція, яка покликана зорієнтувати самого дослідника на виявлення місця і значення предмета дослідження в більш цілісному і широкому по­нятті, яким є об’єкт дослідження. Але цього буде недостатньо, потрібно обов’язково дати змістовну характеристику, що дозволить забезпечити більш цілісний підхід до характери­стики і вивчення ос­новного предмета дослідження.

ІІ етап – дозволяє визначити завдання дослідження на основі проведеного літературного стану проблеми, яка вивчається під ку­том зору його мети.

Для проведення літературного огляду по темі дослідження доцільно скласти план, який повинен відображати основний зміст огляду, а структура – форму його втілення.

ІІІ етап – включає відпрацювання основного питання, яке по­ставлено на розгляд в роботі, викладення змісту роботи згідно скла­деного плану. Всі структурні елементи плану повинні бути взаємопов’язані і логічно продовжувати один одного.

IV етап – включає літературне оформлення роботи та підготовку її до захисту.

Автору рекомендується скласти стислий план-конспект ро­боти, і відобразити в ньому основні проблемні питання, ключові слова, які використані в роботі, щоб швидко відновити слова, які ви­користані в роботі, щоб швидко відновити в пам’яті основні пи­тання представленої на захист роботи.

Після написання основної частини роботи – проекта диплома – студент здає його на перевірку своєму науковому керівникові, який коригує роботу та вказує на ті аспекти роботи, які необхідно допрацювати.

Якщо студент сумлінно виконує всі вимоги до написання дипломної роботи, то, за загальним правилом, він отримує відмінний результат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]