Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_2011.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
624.64 Кб
Скачать

3.1. Нормативи написання магістерської роботи

Загальні вимоги до написання магістерських робіт такі самі, як й до дипломних, але мають певні особливості, на які далі буде вказано.

До магістерських робіт пред’являються наступні вимоги.

Магістерська робота повинна носити творчий характер, подаючи со­бою осно­ваний на узагальненні керівної і спеціальної літератури, систематично викладений ма­теріал з обраної теми. Творчий ха­рактер роботи полягає передусім в вмілій системати­зації і викла­денні матеріалу. Це – творчість пізнання, творчість засвоєння, що є першою сходинкою до творчої роботи по узагальненню, на­приклад, юридичної практики.

При виконанні магістерської роботи студент творчо підходить до складання плану, зміни або доповнення його в про­цесі роботи після консультації з керівником. Однак при розробці плану повинні включатися тільки ті питання, що не виходять за межі теми. Питання теми чітко розрізняються по тексту.

Робота повинна бути грамотно виконана, акуратно оформлена, пронумеро­вана, мати титульний лист, план, поля для нотаток рецензента і в кінці роботи список фактично використа­ної літератури.

Процес виконання роботи складається з двох етапів: попе­редня підготовка і безпосереднє виконання роботи.

Починаючи підготовку роботи, магістр, передусім, обирає тему, визначає основні питання плану. Підбір літератури, її вивчення і конспектування в період підготовки ро­боти не відрізняється від ро­боти над книгою в процесі вивчення програмного матеріалу. Магістр, однак, повинен пам'ятати, що особливу увагу слід приділити тим положенням з джерел, що вивчаються, що відносяться до теми роботи. Зміст роботи в значній мірі зале­жить від ступеню продума­ності і систематичності плану, бо будь-який план зумовлює роз­та­шування, взаємний зв'язок і порядок викладення окремих положень ро­боти. Плани бувають прості і складні. Відмінність полягає в тому, що простий план складається з питань, що є заголовками окремих розділів роботи, а складний план припускає підпитання, підпункти, що підпорядковані основному питанню.

Безпосереднє виконання роботи – це глибоке, всебічне і послідовне викладення пи­тань теми згідно прийнятому плану. До безпосереднього виконання роботи можна присту­пати лише тоді, коли повністю визначена не тільки тема роботи, але ясно і чітко по­да­ються її основні розділи і положення, обгрунтування цих поло­жень, опрацьовані і закон­спектовані джерела, що рекомендувалися, підібраний ілюструючий матеріал (приклад, факти, практика і т.д.).

Викладаючи матеріал теми в магістерській роботі, магістру слід звернути увагу не тільки на зміст питань, що освітлюються, але і на стиль і грамотність роботи. Для того, щоб добитися ясного і стилістично правильного викладення матеріалу, доцільно прочи­тати роботу вго­лос.

Виконана робота здається на кафедру для рецензування. На ос­нові от­риманої рецензії магістр готується до захисту магістерської ро­боти, звертаючи особливу увагу на заповнення своїх знань в тій час­тині, що викликала зауваження наукового керівника. Захист магістерської роботи проводитися перед державною екзаменаційною комісією.

Магістерська робота має такі нормативи:

  1. обсяг роботи повинен бути 110 - 110 друкованих сторінок на аркушах формату “А4”.

  2. опрацьованої літератури – не менш, ніж 75-100 найменувань.

  3. мова роботи – українська.

Робота магістра повинна містити(точно у вказаній послідовності):

  1. титульна сторінка.

  2. реферат (бібліографічний) – додаток 4.

  3. резюме іноземною мовою – додаток 4.

  4. зміст роботи з вказанням сторінок.

  5. вступ (про особливості складання вступу дивитесь розділ 2.3 посібника).

  6. основна частина – складається з розділів та підпунктів, згідно змісту роботи.

  7. висновки – короткий підсумок всієї роботи (про особливості складання висновків див. розділ 2.3 посібника).

  8. список використаних джерел.

  9. додатки, якщо є – схеми, малюнки, таблиці, графіки, тощо.

Робота повинна бути переплетена у тверду палітурку.

До роботи додають відгук наукового керівника та рецензію рецензента.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]