Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_2011.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
624.64 Кб
Скачать

Оформлення таблиць і схем

Таблиці. Великий за обсягом цифровий матеріал, який студент вважає за доречне вмістити у текст роботи, як правило, подається у табличній формі. Кожна таблиця повинна мати заголовок (найменування), що відображає її зміст та бути пронумерованою. Нумерація таблиць здійснюється таким чином: справа над заголовком з великої літери пишуть слово «Таблиця» та її порядковий номер (знак № перед цифрою не ставиться). Номер таблиці складається з номера розділу та порядкового номера таблиці в даному розділі. Наприклад: Таблиця 1.3 – третя таблиця першого розділу.

Допускається і наскрізна нумерація: таблиці, вміщені в роботу, нумеруються підряд з першої до останньої (наприклад: Таблиця 3 – третя таблиця, вміщена у текст роботи). Нумерацію таблиць здійснюється окремо від нумерації схем (діаграм, графіків).

В оформлені таблиць слід дотримуватися певних правил. Якщо всі показники, вміщені у таблицю, мають одну й ту ж одиницю виміру, то її виносять у заголовок таблиці. Якщо використовуються показники з різними одиницями виміру, то у відповідних графах або рядках таблиці одиниці виміру наводять окремо.

Вміщати у роботу таблиці, що не мають заголовків, нумерації, або на які відсутні посилання у тексті, не дозволяється. В тексті на всі таблиці повинні бути посилання, за формою: (Див.: Таблиця 1) або “…згідно із даними, наведеними в таблиці 2.1., …”.

При великій кількості рядків можливо переносити таблицю на інший аркуш, але назва таблиці розміщується тільки над першою її частиною. Над другою частиною пишуть “Продовження табл. 2.1.”

Якщо цифрові дані в таблиці не наводяться, то в графу заносять прочерк.

Схеми, діаграми, графіки. Ілюстративний матеріал у формі схем, діаграм, графіків, вміщений в основну частину, оформляють так: знизу під ілюстрацією з великої літери пишуть слово «Схема», проставляють порядковий номер, ставлять крапку (знак № перед цифрою не ставиться). Далі, продовжуючи той самий рядок, з великої літери вписують назву схеми, яка повинна відображати її зміст.

Номер схеми складається з номера розділу та порядкового номера схеми у даному розділі (наприклад: Схема 2.1. – перша схема другого розділу).

Допускається й наскрізна нумерація: схеми вміщені в роботу, нумеруються підряд з першої до останньої (наприклад: Схема 2 – друга схема, вміщена у текст роботи). Нумерація схем (діаграм, графіків) ведеться окремо від нумерації таблиць.

Назви схем, діаграм, графіків, розміщених в додатку, так само як і таблиць, пишуться у правому верхньому кутку над схемою, діаграмою, графіком.

1.5. Наукове керівництво, рецензування та захист курсової роботи

Керівництво роботою студента під час виконання курсової роботи покладається на наукового керівника, який є викладачем дисципліни, з якої виконується курсова робота. Науковий керівник затверджує графік виконання курсової роботи та розклад консультацій з питань виконання курсової роботи.

Перша консультація – установча, вона проводиться з групою студентів, що обрали теми, запропоновані викладачем.

Друга консультація – індивідуальна. Кожний студент повинен проконсультуватися з викладачем та затвердити зміст курсової роботи, показати викладачу складений список джерел та літератури (бібліографію).

Третя консультація має контрольний характер. Студент обговорює з викладачем концепцію своєї роботи та показує чернетки, які при необхідності коригуються викладачем.

Нарешті, до встановленого строку слід подати курсову роботу на перевірку, рецензування та готуватися до подальшого захисту.

Орієнтиром в підготовці до захисту курсової роботи є короткий відгук наукового керівника, а також зауваження на сторінках у тексті роботи. У відгуку не вказується остаточна оцінка, а надається попередня оцінка у формі висновку: “Робота допускається до захисту” чи “Робота не допускається до захисту”, або може виставлятися попередня оцінка в балах, яка коригується під час захисту.

Остаточна оцінка робиться після захисту і виставляється на титульному аркуші курсової роботи та у відомість. Для порівняння, попередня оцінка дипломної роботи, що рекомендується до захисту, виставляється в рецензії, яку дає не керівник, а рецензент.

Якщо робота не допущена до захисту, то студент повинен повністю або частково переробити її у відповідності до вимог та зауважень, наведених у відгуку та знову подати на перевірку. Змінювати тему курсової роботи забороняється. Робота не допускається до захисту, якщо вона не має самостійного характеру, основні питання не розкриті або викладені схематично, в тексті містяться помилкові положення, робота оформлена неправильно, текст написано недбало.

Задача відгуку на курсову роботу – не тільки проконтролювати знання студента, але й надати допомогу у вивченні курсу. На підставі відгуку студент проводить аналіз своєї роботи, з’ясовує, як йому вдалося викласти тему курсової роботи, які побажання наукового керівника щодо поглиблення знань з теми, за допомогою якої літератури доопрацювати тему. При перевірці виправленої роботи викладач перевіряє, чи враховано його зауваження. Якщо зауваження не враховано, то робота знову повертається студенту для доопрацювання.

Захист курсових робіт організується викладачем у встановлений термін. Під час захисту курсової роботи студентам надається можливість відстоювати свої погляди, обговорювати складні питання та сучасні проблеми права в Україні.

При захисті враховується якість виконання роботи, її науковий рівень, ступінь самостійного викладення теми, її оформлення, мову та стиль викладення, відповіді на запитання з теми під час захисту. Не виключено ситуацію, коли роботу виконано й оформлено на належному рівні, але відповіді студента на запитання під час захисту курсової роботи не переконливі, поверхневі або помилкові. В такому разі, незважаючи на задовільну якість самої роботи, виникають проблеми з приводу зарахування її захисту та одержання позитивної оцінки.

В той самий час наявність зауважень та вказівок на недоліки роботи, зазначених у відгуку, ще не може буди свідоцтвом того, що курсова робота одержить низьку оцінку при захисті. Добре засвоївши суть питання, студент досить часто під час захисту показує себе знавцем справи, доводить правоту своєї позиції з того чи іншого питання. Це свідчить про те, що студент зміг усунути зазначені недоліки, цілеспрямовано працюючи над вивченням теми у відповідності до методичних вказівок викладача, і може отримати позитивну оцінку.

Захист курсової роботи – це підведення підсумків самостійної роботи студента, набуття і розвиток навичок відстоювання власної позиції з вузлових проблем розвитку права в Україні. Остаточна оцінка, отримана під час захисту, заноситься до відомості та залікової книжки студента. Сама робота зберігається на кафедрі або в архіві (бібліотечних фондах) університету.

Повторний захист на вищу оцінку не проводиться.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]