Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи для підготовки ПЗ 12.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
89.09 Кб
Скачать

Енергія магнітного поля

  1. На залізне кільце намотано в один шар 200 витків . Чому дорівнює енергія магнітного поля , якщо при струмі 2,5 А магнітний потік в залізі 0,6 мВб.

  2. При індукції поля 1 Тл густина енергії магнітного поля в залізі 200 Дж/м3. Яка магнітна проникність заліза за цих умовах.

  3. Визначить об’ємну густину енергії магнітного поля в стальному осерді, якщо індукція магнітного поля дорівнює 0,5 Тл. (див. графік).

  4. Визначить об’ємну густину енергії магнітного поля в стальному осерді замкнутого соленоїда, якщо напруженість намагнічуючого поля 1200 А/м.

  5. Визначить об’ємну густину енергії магнітного поля в залізному осерді соленоїда, якщо напруженість намагнічуючого поля 1600 А/м.

  6. Обмотка тороїда з немагнітним осердям має 10 витків на кожний сантиметр довжини. Чому дорівнює густина енергії магнітного поля при силі струму 16 А

  7. Обмотка тороїда з немагнітним осердям має 10 витків на кожний сантиметр довжини. При якій силі струму густина енергії магнітного поля має значення 1 Дж/м3.

  8. Напруженість магнітного поля тороїда з стальним осердям зросла від 200 А/м до 800 А/м. Визначить, у скільки разів змінилася об’ємна густина енергії магнітного поля.

Електромагнітна індукція

  1. Горизонтальний стрижень завдовжки 1 м обертається навколо вертикальної осі, що проходить через один із його кінців. Вісь обертання є паралельною векторові індукції магнітного поля (В = 50 мкТл). Якою має бути частота обертання п, щоб різниця потенціалів U на кінцях цього стрижня дорівнювала 1 мЬ ?

  2. Тонкий мідний провід, маса якого 5 г, зігнутий у вигляді квадрата й кінці його замкнені. Квадрат розміщено і однорідному магнітному полі( В = 0,2 Тл)так, що його площина є перпендикулярною до ліній магнітної індукції. Визначити заряд , який пройде по проводу, якщо квадрат потягнути за протилежні вершини й витягнути в лінію.

  3. У магнітному полі, індукція якого змінюється за законом В = а + вt , де а = 0,1 Тл, в = 0,01 Тл/с , розміщена рамка зі стороною 20 см. Площина рамки є перпендикулярною до ліній магнітної індукції. Визначити кількість теплоти Q , яка виділяється в рамці за перші t = 5с, якщо опір рамки R = 0,5 Ом.

  4. Магнітний потік через нерухомий контур з опором R змінюється на протязі часу т за законом Ф = at(τ-t) . Яка кількість тепла Q виділяється в контурі за цей час. Індуктивністю контуру знехтувати.

  5. ГІри якій напрузі електричного поля в вакуумі обємна густина енергії цього поля буде такою ж , як і у магнітного поля з індукцією В =1 Тл (також у вакуумі).

  6. Однорідне магнітне поле зростає пропорційно часу за законом В = кt, де к = 10 Тл/с. Яка кількість теплоти виділяється в рамці, яка має форму квадрата зі стороною а = 1 м за час t2 – t1 = 2 с ? Рамка зроблена з алюмінію з площею поперечного перерізу S = 1 мм2. Площа рамки розташована перпендикулярно полю. Питомий опір алюмінію 2,9∙10-8 Ом∙м.

  7. Два контури з однакового проводу мають форми квадрату зі сторонами а і 2а і розташовані паралельно один одному. Контури знаходяться в магнітному полі, напрям якого створює з нормаллю до площі контурів кут α ≠ 900. Індукція поля зростає пропорційно квадрату часу. Чому дорівнює відношення джоулевих теплот , яке виділяється в контурі за проміжок часу від 0 до t ?

  8. У коловому контурі , радіус якого 1 м, розташованому в однорідному магнітному полі, що змінюється з часом, індукується ЕРС Е = кt, де к = π В/с . Кут між нормаллю до площі контуру і вектором магнітної індукції дорівнює 600. Визначити залежність В = f(t), якщо В = 0 при t = 0.

  9. На довгий прямий соленоїд , який має діаметр перерізу 5 см і містить 20 витків на один сантиметр, щільно на насунутий коловий виток з мідного проводу перерізом 1 мм2. Знайти струм у витку, якщо струм в обмотці соленоїда зростає з постійною швидкістю 100 А/с.