Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачі для занять.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
65.02 Кб
Скачать

Заняття № 1.

І. Повне домінування

  1. У персиків опушений плід домінує над гладеньким. Якими будуть:

а) гібриди F1 і F2, якщо схрестити гомозиготний персик з опушеними плодами з рослиною, яка має гладенькі плоди?

б) потомки від зворотного схрещування рослин F1 з батьківською рослиною з опушеними плодами?

в) потомки від аналізуючого схрещування рослин F1?

  1. На звірофермі при схрещуванні між собою коричневих норок отриманий приплід із 225 норок. Із них 167 мають коричневе хутро, а 58 – блакитно-сіре. Як успадковуються ознаки? Визначити генотипи вихідних форм.

  2. У великої рогатої худоби комолість (безрогість) домінує над рогатістю. На фермі є комолий бик, генотип якого невідомий. Як можна визначити генотип бика?

  3. Плоди томатів бувають круглими і грушоподібними. Алель круглої форми домінує. Із гібридного насіння виросли рослини, серед яких 1500 кущів дали плоди грушоподібної форми. Скільки серед червоних кущів гетерозиготних рослин?

  4. Блакитноокий чоловік, батьки якого мали карі очі, взяв шлюб із кароокою жінкою, у батька якої очі були блакитні, а у матері – карі. Яке потомство можна очікувати від цього шлюбу, якщо відомо, що карі очі – домінантна, а блакитні – рецесивна аутосомні ознаки?

  5. Фенілкетонурія (ФКУ) успадковується як рецесивна аутосомна ознака. Якими можуть бути діти в родині, де батько й мати гетерозиготні за геном ФКУ?

  6. У людини алель полідактилії домінує над алелем нормальної будови кисті. У родині, де батько шестипалий, а мати має нормальну будову кисті, народилася дитина без аномалії. Яка ймовірність народження наступної дитини теж з нормальною будовою кисті?

ІІ. Неповне домінування

  1. Кохінурові норки (світлий окрас з чорним хрестом на спині) отримують внаслідок схрещування білих норок з чорними. Схрещування між собою білих норок дає білих нащадків, а схрещування між собою чорних норок – чорних.

    1. Яке потомство буде отримане від схрещування кохінурових норок з білими?

    2. На звірофермі від схрещування кохінурових норок між собою отримане потомство, серед якого було 74 білих, 77 чорних і 152 кохінурових норки. Скільки особин серед них і які будуть гомозиготними?

  1. При схрещуванні між собою рослини червоноплідної суниці завжди дають потомство з червоними ягодами, а рослини білоплідної – з білими. Потомство від схрещування цих сортів має рожеві плоди.

а) Яке потомство виникне при запиленні білоплідної суниці пилком суниці з рожевими ягодами?

б) Від схрещування суниць з рожевими ягодами між собою отримане потомство, серед якого 475 кущів виявилося з білими ягодами. Яка кількість кущів буде схожою на батьківські рослини?

  1. Одна із форм цистинурії успадковується як аутосомна рецесивна ознака. Однак у гетерозигот спостерігається лише підвищений вміст цистину у сечі, у гомозигот – утворення цистинових каменів у нирках. Визначити можливі форми прояву цистинурії у дітей в родині, де мати була нормальною відносно цієї ознаки, а батько страждав сечокам’яною хворобою.

  2. Серпоподібно-клітинна анемія успадковується як неповністю домінантна аутосомна ознака. Гомозиготні особи вмирають до статевого дозрівання (95% випадків), гетерозиготні життєздатні: анемія у них проявляється у легкій формі. Малярійний плазмодій не може використовувати для свого живлення аномальний гемоглобін, тому люди, які мають цю форму гемоглобіну (тобто, ген ), не хворіють на малярію. Яка ймовірність народження дітей, нестійких до малярії, в родині, де батьки стійкі до цього паразита?

ІІІ. Летальні гени

  1. Лінійні коропи відрізняються від звичайних лускатих тим, що луска у них розміщується лише однією смугою. Лінійність домінує над лускатістю. Однак при схрещуванні лускатих коропів з лускатими потомство виявляється лише лускатим. При схрещуванні ж лінійних коропів з лінійними в потомстві з’являється 1/3 лускатих і 2/3 лінійних; при цьому плодючість знижується приблизно на 25%. Визначити генотипи лускатих і лінійних коропів. Дати характеристику генам.

  2. Жовтий і сірий колір мишей визначається двома алелями аутосомного гена. При схрещуванні жовтих мишей між собою отримано 2386 жовтих і 1235 сірих мишенят (при цьому плодючість знижувалася приблизно на 25%). У подальшому схрещувалися жовті миші з сірими. Визначити співвідношення кольорів у потомстві від другого схрещування. Дати характеристику генам.