Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом.docx
Скачиваний:
85
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
878.07 Кб
Скачать

4.2.3. Вплив шуму на оператора автоматизованих систем. Захист від шуму.

У приміщеннях з низьким рівнем загального шуму, яким є приміщення де працює оператор автоматизованих систем, джерелами шумових перешкод можуть стати вентиляційні установки, кондиціонери або периферійне устаткування для ЕОМ (плотери, принтери й ін). Тривалий вплив цих шумів негативно позначаються на емоційному стані персоналу.

Відповідно ГОСТ 12.1.003-89 ССБТ еквівалентний рівень звуку не повинний перевищувати 50 дБА. Для того, щоб домогтися цього рівня шуму рекомендується застосовувати звукопоглинаюче покриття стін [4].

Як міри по зниженню шуму можна запропонувати наступне:

  • облицювання стелі і стін звукопоглинаючим матеріалом (знижують шум на 6-8 дб);

  • екранування робочого місця (постановкою перегородок, діафрагм);

  • установка в комп'ютерних приміщеннях устаткування, що робить мінімальний шум;

  • раціональне планування приміщення.

Тому я пропоную для зменшення шуму у приміщенні використовувати замість матричного принтера, що робить багато шуму, більш тихий – лазерний принтер.

Захист від шуму варто виконувати відповідно до ГОСТ 12.1.003-89, а звукоізоляція огороджуючих конструкцій повинна відповідати вимогам розділу СНіП 2-12-77 «Захист від шуму. Норми проектування» [5].

4.2.4 Небезпека підвищеного рівня напруженості електромагнітного поля

Електромагнітні поля що характеризуються напруженням електричних і магнітних полів, найбільш шкідливі для організму людини. Основним джерелом цих проблем, зв'язаних з охороною здоров'я людей, що використовують у своїй роботі автоматизовані інформаційні системи на основі персональних комп'ютерів, є дисплеї (монітори), особливо дисплеї з електронно-променевими трубками. Вони являють собою джерела найбільш шкідливих випромінювань, що несприятливо впливають на здоров'я оператора автоматизованих систем.

ПЕОМ є джерелами таких випромінювань як:

  • м'якого рентгенівського;

  • ультрафіолетового 200-400 нм;

  • видимого 400-700 нм,

  • ближнього інфрачервоного 700-1050 нм;

  • радіочастотного 3 кгц-30Мгц;

  • електростатичних полів;

Ультрафіолетове випромінювання корисне в невеликих кількостях, але у великих дозах приводить до дерматиту шкіри, головного болю, різі в очах. Інфрачервоне випромінювання приводить до перегріву тканин людини (особливо хрусталика ока), підвищенню температури тіла. Рівні напруженості електростатичних полів повинні складати не більш 20 кв/м. Поверхневий електростатичний потенціал не повинен перевищувати 500В. При підвищеному рівні напруженості полів варто скоротити час роботи за комп'ютером, робити п’ятнадцятихвилинні перерви на протязі півтори годин роботи і, звичайно ж, застосовувати захисні екрани. Захисний екран, виготовлений із дрібної сітки або скла, збирає на собі електростатичний заряд. Для зняття заряду екран монітора заземлюють.

Може виникнути небезпека по рівнях напруженості електромагнітного поля. На відстані 5-10 см від екрана і корпуса монітора рівні напруженості можуть досягати 140 В/м по електричній складовій, що значно перевищує припустимі значення ДСанПіН 3.3.2-007-98 [6]. Гранично припустимі значення характеристик ЕМП вказані в таблиці 4.1.

Таблиця 4.1 Гранично припустимі значення характеристик ЕМП

Найменування параметрів

Припустиме

Значення

Напруженість електромагнітного поля по електричній складовій на відстані 50 см від поверхні відеомонітора

10 В/м

Напруженість електромагнітного поля по магнітній складовій на відстані 50 см від поверхні відеомонітора

0,3 А/м

Напруженість електростатичного поля не повинне перевищувати:

- для дорослих користувачів

20 кв/м

Напруженість електромагнітного поля на відстані 50 см навколо ВДТ по електричній складової повинна бути не більш:

- у діапазоні частот 5 Гц - 2 кгц;

25 В/м

- у діапазоні частот 2 - 400 кгц

2,5 В/м

Щільність магнітного потоку повинна бути не більш:

- у діапазоні частот 5 Гц – 2 кгц;

250нТл

- у діапазоні частот 2 – 400 кгц

25 нТл

Поверхневий електростатичний потенціал не повинен перевищувати

500 В

Для попередження впровадження небезпечної техніки всі дисплеї повинні проходити дослідження на відповідність вимогам безпеки (наприклад міжнародні стандарти MRP 2, TCO 99).

Так як робота оператора автоматизованих систем по виду трудової діяльності відноситься до групи В – творча робота в режимі діалогу з ЕОМ, а по напруженості роботи до II категорії ваги (ДСанПіН 3.3.2-007-98), я пропоную скоротити час роботи за комп'ютером, робити перерви сумарний час яких повинен складати 50 хвилин при 8-ми годинній зміні і, звичайно ж, застосовувати захисні екрани. Наприклад, захисний екран “ERGON” здатний захистити організм людини від електромагнітних полів, завдяки впровадженню нових ідей, зв'язаних з поляризованими покриттями. Для зняття заряду захисний екран, установлений на моніторі необхідно заземлити.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]