Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робота Денисенко.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
124.34 Кб
Скачать

2. Аналіз змісту блогу Миколи Малухи «Gott mit uns»

Микола Малуха – це один з найпопулярніших україномовних блогерів та автор блогу, який за порівняно короткий час досягнув того, що до нього прислухаються не тільки у віртуальному середовищі, але і повністю політики, журналісти, чиновники та й прості громадяни. Він має 4000 щоденних читачів блогу, при цьому веде його один абсолютно безкоштовно.

На початку 2000-х років Микола Малуха проживав у місті Мурманську Російської Федерації, і вже тоді він разом зі своїми однодумцями створив Союз української молоді «Мурман», головним рупором якого стали блоги. А з 2007 року він почав займатися блогами професійно. Микола Малуза зазначає, що на той час існувала проблема, яка полягала в тому, що об'єднання українців із Росії та російська діаспора мала дуже слабкий зв'язок з українськими суспільними організаціями та органами влади. Саме тоді завдяки блогам Союз «Мурман» помітили патріоти з України та почали надсилати в Союз літературу, музику і т. д., тобто все, що було необхідним. В той час як російська влада ставилася до Союзу досить негативно, адже для Росії були не досить прийнятними теми, що піднімалися цими українцями.

Вже тоді Микола Малуха почав вести блог, де публікував багато особистої інформації, для якої в першу чергу існують соціальні мережі. В той же час повинен бути корисним та цікавим для широкого кола читачів. Також Микола Малуха зазначав, що блог повинен мати певну тематику та дозволяти читачам вільно дискутувати на ту чи іншу тему.

На сьогоднішній день блог Миколи Малухи можна ідентифікувати, як інтернет-ресурс, присвячений правим, консервативним, християнським цінностям. Про це свідчить і сама назва ресурсу «Gott mit uns», що в перекладі з німецької мови значить «Бог з тобою».

Блог Миколи Малухи знаходиться за електронною адресою http://jesfor.livejournal.com/ . Як і більшість українських блогерів, він публікує свій блог на платформі «Живого Журналу».

Структура блогу «Gott mit uns» Миколи Малухи

Підзаголовок блогу «Gott mit uns» звучить як «Головний пуританин української блогосфери» - так позиціонує себе Микола Малуха на просторі глобальної мережі.

В його блозі існує декілька розділів: «Свіжі записи», «Архів», «Друзі», «Інформація користувача», «Вибрані записи».

У розділі «Свіжі записи» читач може ознайомитися з останніми матеріалами блогу, представленими у хронологічному порядку. У своєму блозі автор публікує матеріали як російською, так і українською мовами. А що стосується тематики – це інтернет-ресурс, де з´являються статті, що стосуються політики, культури, суспільства, релігії, питання сім´ї та виховання дітей.

Так, наприклад, у статті «Казаться, а не быть. Стремление казаться богатым массово охватывает жителей Украины», Микола Малуха затронув питання, яке давно вже стало актуальним для більшості українців – все більше і більше молодих людей захоплюються сучасними гаджетами та дорогими речами, які допомагають їм виглядати багатшими. Заради цієї потреби українці готові брати кредити та позики, все глибше поринаючи в боргову яму. Микола Малуха висміює представників такої молоді та пропонує власну рівні деградації молодих людей за вартістю їх мобільного телефону.

У статті «Идет война таможенная» автор висловлює свою думку щодо заборони Росії на ввезення в Україну ряду товарів для збуту на російському ринку. Автор висловлює думку, що для України ця заборона може приблизити Україну до виробництва більш якісних товарів та виходу на світовий рівень. Також автор згадує приклад Грузії, яка, незважаючи на заборону ввезення «Боржомі» на територію Росії, змогла вивести цей продукт на світовий рівень.

Також серед останніх публікації автор пропонує читачеві 13 умов, необхідних для створення ідеального міста, а також приводить ряд фотознімків зі звичайного донецького житлового будинку, який дещо нагадує розвалини.

Крім того, автор постійно публікує «Обновление домашней библиотечки», де приводить список недавно придбаних книг, а також книг, які варто прочитати. Таким чином, у своєму блозі Микола Малуха популяризує читання книг та якісної літератури, виступає за культурний відпочинок та освіту. Також автор часто ділиться своїми враженнями від тієї чи іншої прочитаної книги, статті або ж описує культурні події, у яких він брав участь. У своїх постах він часто публікує цитати з прочитаних книг, а іноді темами для його публікацій стають саме цитати із улюблених книг, які зацікавили автора та змусили його задуматися. Слід звернути увагу, що з появою дитини у Миколи Малухи все частіше стали з´являтися матеріли про виховання дітей та важливість їх повноцінного розвитку.

У розділі «Архів» читач може ознайомитися з усіма матеріалами, котрі автор публікував у блозі, починаючи з 2005 року. Перші його статті були опубліковані ще у студентські роки і представляють собою відгуки про університетське життя, події, друзів та враження від тих чи інших знать, отриманих у вузі.

Також у своєму блозі автор давай анонси цікавих культурних подій, що відбудуться у місті, запрошуючи таким чином своїх читачів та друзів відвідати цю подію.

Проглядаючи щоденник Миколи Малухи читач має змогу спостерігати за формуванням його думок та поглядів, вподобань та способу життя за останні 10 років життя автора та існування блогу. Якщо перші статті автора – це опис вражень від студентського життя, то вже через декілька років автор постає як свідомий громадянин та патріот власної країни, який використовую власний блог як трибуну для висловлення своєї думки та донесення її до масового читача.

У розділі «Друзі» Микола Малуха постійно збирає цікаві та актуальні пости, які публікують його знайомі автори у мережі. Таким чином, автор пропонує читачеві не лише власні матеріали та власну точку зору, але і можливість ознайомитися із думкою інших мережевих активістів. У розділі «Друзі» зібрані матеріали на саму різноманітну тематику, починаючи від політики, закінчуючи гумором. У цьому розділі багато фото та зображень, зроблених іншими блогерами, багато інфографіки і навіть загадки та вірші, створені іншими авторами. Таким чином, розділ друзів представляє собою своєрідний мікс думок, стилів подачі інформації та мультимедійних файлів, де читач має змогу вибрати саме те, що його цікавить.

У розділі «Інформація користувача» читач може ознайомитися з персональною інформацією автора блогу: датою його народження та містом проживання, контакти та учбові заклади, у яких він навчався. Тут же автор приводить досить широкий список своїх інтересів, з яким може ознайомитися кожен відвідувач блогу. Крім того, тут приведений список друзів Миколи Малухи та всі співтовариства, які перечитує автор та учасником котрих він є.

Саме у розділі «Інформація користувача» подається детальна інформація про блог «Gott mit uns»:

  • Блог Миколи Малухи займає 39 432 місце у рейтингу блогів «Живого журналу»

  • 4 864 місце у рейтингу користувачів України

Статистика блогу:

  • 5 186 читачів

  • 27 329 записів

  • 97 055 коментарів отримано

  • 261 мітка

  • 48 вибраних записів

  • 1 656 фото

  • 21 віртуальний подарунок

У розділі «Вибране» кожен читач може ознайомитися зі списком матеріалів, котрі автор блогу відмітив як вибране – ряд тегів, за якими відібрані цікаві матеріали та статті з глобального простору. Читач може не лише ближче дізнатися про коло інтересів автора, але і прочитати цікаві матеріали з різних точок мережі Інтернет.

Таким чином, блог Миколи Малухи «Gott mit uns» нараховує тисячі читачів, які щоденно відвідують та коментують записи автора, обговорюють ті чи інші питання. Микола Малуха як автор записів намагається бути ближчим до свої читачів, використовуючи звичайну мову, на якій розмовляє більшість населення України. Це поєднання російських та українських слів, сучасний сленг, яскраві порівняння, відсутність будь-якої офіційності та прагнення до експертності. Інколи він використовує гумор та іронію, а інколи вдається до нещадної сатири, критикуючи та викриваючи недоліки сучасного світу. Але головне – автор закликає всіх читачів постійно навчатися, читати якісні книги та журнали, надавати перевагу культурному відпочинку.

Микола Малуха – яскравий представник української блогосфери, який постійно нагадує українському читачеві про любов до рідної землі, про обов´язки кожного громадянина захищати власну державу, знати її культуру та поважати традиції. У своєму щоденнику Микола Маклуха ділиться з читачами не лише цікавими новинами та подіями з життя України та світу, але і власними переживаннями та думками стосовно тих чи інших подій та явищ. Збираючи біля себе аудиторію прихильників, Микола Маклуха вступає з ними у відверту розмову, спілкуючись на їхній же мові без зайвого офіціозу.