Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ирст экзамен.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
90.3 Кб
Скачать

33)Розвиток екскурсійної справи в росії у XVIII на початку XX ст.

Одним із перших організаторів екскурсійної справи в Росії вважається декабрист Якушкін, який під час свого заслання до Сибіру (в Тюменську губернію) організовував літні походи та екскурсії для дітей.

Особливо швидкого розвитку екскурсійна діяльність набула в Росії в другій половині XIX ст. В цей період активно працювали: Товариство аматорів природознавства, яке мало свої організації в Петербурзі, Москві, Казані, Єкатеринбурзі, Тифлісі та інших містах Росії; Кримський гірський клуб (Одеса, 1890р.); у 1902-1909 рр. діяло Кавказьке гірське товариство (П'ятигорськ); у 1895 р. створено один з перших вітчизняних екскурсійних закладів - Ялтинське екскурсійне бюро Кримська-Кавказького гірського клубу.

Екскурсійні організації випускали перші спеціалізовані туристичні часописи: "Экскурсионный вестник" (Москва), "Школьные экскурсии и школьный музей" (Одеса), "Русский экскурсант".

34)Туристичний бізнес в росії наприкінці XIX - на початку XX ст.

На рубежі ХІХ-ХХ ст. успішно формувалася туристична інфраструктура (будувалися готелі, заклади харчування та розваг для туристів). Формувалися туристичні центри на Кавказі, в Криму та Прибалтиці, де розвивалися гірський, оздоровчий, розважальний види туризму. Центрами пізнавального туризму стали Санкт-Петербург, Москва та центри губерній.

З 1899 р. Товариство велосипедистів-туристів почало видавати перший в країні туристичний журнал "Русский турист", який відіграв велику роль в розвитку та рекламі туризму в країні. Додатками до журналу "Русский турист" були "Дорожник" і "Ежегодник", що випускались у вигляді дорожньо довідкової книжки. Товариство велосипедистів-туристів стало ініціатором укладання перших угод з власниками готелів з метою пільгового обслуговування членів цього товариства. У 1898 р. на Люксембурзькому конгресі російське Товариство велосипедистів-туристів було прийнято до Ліги туристичних організацій. В 1902 р. у Санкт-Петербурзі виник один із перших клубів автотуристів. Але автомобільний туризм на початку XX ст. був значно менш доступним, ніж велосипедний.

35).Створення та діяльність російських туристичних організацій.

Поширення екскурсій, піших походів і велосипедних прогулянок, прагнення російської інтелігенції використовувати подорожі, пересування і пізнавальні екскурсії для освіти населення створили передумови для об'єднання аматорів туризму та екскурсій у спеціалізовані організації.

У 1877 р. створено перший в країні альпійський клуб при Кавказькому товаристві природознавства в Тифлісі. Створений в 1890 р. в Одесі Кримський гірський клуб.

У 1895 р. створено Російський туринг-клуб. а в 1901 - Російське гірське товариство.

З 1899 р. Товариство велосипедистів-туристів почало видавати перший в країні туристичний журнал "Русский турист", який відіграв велику роль в розвитку та рекламі туризму в країні.

В 1902 р. у Санкт-Петербурзі виник один із перших клубів автотуристів. Але автомобільний туризм на початку XX ст. був значно менш доступним, ніж велосипедний.

36. ПРОЧАНСТВО В РОСІЙСЬКІЙ ІМПЕРІЇ У XIX - НА ПОЧАТКУ XX СТ.\

. Прочанство в Росії з кожним століттям набувало дедалі більшого розмаху.

У 1847 розпочала свою діяльність Російська духовна місія в Єрусалимі, яка відігравала важливу роль в організації прочанства до Святої землі. У 1882 р. було створено Імператорське православне палестинське товариство. Товариство відкривало школи, шпиталі в Святій землі, проводило наукову роботу.

У 1884 р. розпочався продаж так званих "прочанських книжок", які надавали їх власникам знижки (до 35 %) на оплату проїзду залізницею до Одеси і на пароплаві до Палестини.

Масові подорожі прочан стали можливими, завдяки великому значенню православ'я в ідеологи Російської імперії, поширенню впливу імперії на Близький Схід. Держава підтримувала масове прочанство у цей регіон, щоб зміцнити свій вплив у володіннях Османської імперії. Важливим чинником був також розвиток транспорту в Російській імперії.