Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Изд.дело.УЛЬЯНОВА.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
46.57 Кб
Скачать

Висновки

У цій роботі,нам вдалося розглянути «Сповідь» Ж.-Ж. Руссо як автобіографічну філософську повість. Дослідити погляди й вимоги автора і у той же час головного героя твору,до суспільства та особистості.

Та дійти до таких висновків:Руссо зобразив усі верстви паризького суспільства, від короля до служниці. Про короля Руссо говорить без всякої підлесливості. З позицій демократа письменник критикує дворянське суспільство. Трагедія Руссо полягала в тому, що, ненавидячи аристократів, він змушений був жити в їх будинках, приймати їх далеко не завжди щиру підтримку. Париж, провінція, Швейцарія, Італія, що з'являються на сторінках «Сповіді», постають крізь призму особистого світосприймання Руссо, через світ його почуттів. Ліричний початок пронизує всю книгу. Велике місце займає в ній опис творчої діяльності Руссо, самого процесу створення «Сповіді». Ці особливості твору справили великий вплив на романтичну літературу. «Сповідь» стоїть біля витоків романтичного «ліричного», або «особистого», роману.

У XVIII столітті особливо помітними були пред романтичні риси твору Руссо. Тому «Сповідь» можна розглядати як одну з вищих точок пред романтичного руху у Франції. Трагічне становище генія у ворожому йому суспільстві описано в «Сповіді» з небаченою силою емоційного впливу. Ось чому,якщо у XVIII столітті про Руссо говорили насамперед як про автора «Нової Елоїзи», то в XIX і XX століттях найбільший вплив стала надавати «Сповідь». Це найбільша книга французької літератури XVIII століття. Вона і зараз зберігає величезне значення для формування духовного світу людини.

    

Список використаних джерел

1.Жан-Жак Руссо. «Сповідь». Зарубіжна класика Москва "ЕКСМО" 2002 (у перекладі М. Н. Розанової і Д.А. Горбового).

2.Верцман І. Є. Жан-Жак Руссо. М., 1976.

3.Михайло Бахтін. Епос і роман. Санкт-Петербург Видавництво «Азбука»2000

4. Т.Л. Занадворова. Сентименталізм. Ж.Ж. Руссо. Навчальний посібник з спецсемінару. Челябінськ. Мін. Просв. Р СФСР Челябінський держінститут 1983р.

5.Борисенок М. К. «Сповідь» Жана-Жака Руссо (до проблеми методу). Автореферат канд. дис. М., 1986. С. 10

6.[ http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%F3%F1%F1%EE,_%C6%E0%ED-%C6%E0%EA]

7. [ http://aphorism-list.com/autors.php?page=russo&tkautors=russo]

8. [http://feb-web.ru/FEB/LITENC/ENCYCLOP/lea/lea-4331.htm]

9. [http://pidruchniki.ws/12120124/kulturologiya/diyalnist_zh-zh_russo_bomarshe]

10. [http://www.koob.ru/russo/]