Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

РІВЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ В УКРАЇНІ

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
295.31 Кб
Скачать

Міжнародний Центр Толерантності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ідеології чи

 

5

2

 

3

6

 

 

6

4

8

 

 

політичної

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

платформи, що

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

суперечить

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашим

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

переконанням

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Представник не

5,7

4,1

5,6

5,0

5,3

5,3

5,2

5,33

5,4

3,2

5,2

5,31

 

європейської

6

9

 

7

5

0

7

 

1

2

9

 

 

раси

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Іноземець

5,7

5,0

5,9

5,2

5,4

5,4

5,5

5,5

5,4

2,5

5,5

5,52

 

 

3

1

7

7

7

3

4

 

2

4

5

 

9

Носій ВІЛ/СНІД

5,2

4,4

5,7

5,8

5,7

5,5

5,5

5,59

4,9

6,3

6,0

5,56

 

 

2

6

7

1

8

1

1

 

 

5

4

 

1

Особа з

6,0

5,2

5,5

5,7

5,8

5,5

5,7

5,58

5,1

5,5

5,9

5,66

0

нетрадиційною

1

1

7

6

5

1

3

 

 

3

9

 

 

сексуальною

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

орієнтацією

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інтегральний

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3,973

 

індекс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

соціальної

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

дистанції

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.4. Етнічна толерантність громадян України

У дослідженні застосована методика Н.Паніної та Є.Головахи для вимірювання градусу напруженості міжгрупових відносин, який має назву соціальна дистанція. Під соціальною дистанцією між двома національними групами розуміють ступінь віддання переваги членами однієї з них представників іншої в якості партнерів у міжособистісному спілкуванні, і готовності йти на контакти з представниками конкретних етнічних груп. В даному випадку 1 бал означає максимальну толерантність, а 7 балів – крайню нетерпимість. Розподіл населення України за рівнем міжгрупової толерантності оцінюється за значенням індексу соціальної напруги. Якщо цей показник не перевищує 4 балів, то це свідчить про толерантне відношення до представників даної групи. Якщо значення індексу соціальної дистанційованості перевищує 4 бали, однак не виходить за межі 5 балів («нехай живуть в Україні , але контакти з ними не є бажаними»), тоді відношення до цієї групи може бути визначене як відособленість. До третього рівня належать представники таких груп населення, відношення до яких визначається індексом 5 балів, але не більш 6 балів. Цей рівень характеризується спрямованістю до ізольованості, яку слід розуміти як небажання бачити представників цих соціальних груп в якості громадян держави, але ж при цьому допускається їх перебування в державі у якості гостей. І четвертий рівень означає відношення до представників тієї чи іншої соціальної групи як крайню ступінь нетерпимості – ксенофобію. У цьому випадку рівень соціальної дистанційованості перевищує 6 балів, що визначає повну відмову у в’їзді до країни.

Згідно результатам дослідження, прихильниками більш близьких, безпосередніх контактів (сімейні, приятельські, сусідські, виробничі) з боку більшості громадяни України виявлена, головним чином, по відношенню до українців, росіян, білорусів, та євреїв — лише тих етнічних груп, стосовно яких нагромаджено певний історичний досвід спільного проживання. Коли ж мова йде про громадян інших східноєвропейських країн (поляки, угорці), то тут спостерігається рішуча «східноєвропейська відокремленість» і поділ на своїх та чужих. За шкалою національної дистанційованості, ставлення, зокрема, до поляків та угорців, визначається індексами 4,6 та 4,9, що означають лише ділові стосунки. Молдовани (4,8 балів) та кримські татари (4,5бали), не входять у коло «близьких», тому що мають у стереотипній свідомості українців статус мігрантів та біженців, але ж в цілому терпимо сприймаються населенням.

http://www.tolerance.kiev.ua

тел./факс (044) 278-44-97

Міжнародний Центр Толерантності

За даними моніторингу громадської думки, що проводився інститутом соціології НАН України з 1990 року, на найвіддаленішу дистанцію (“Не допускав би в Україну”) у 1990 році населення “відсувало” азербайджанців, вірменів, узбеків, кримських татар, турків; у 1991 році групу тих, від кого “віддаляються”, поповнили грузини. Сьогодні ситуація відносно кавказців мало змінилася. Середній індекс національної дистанційованості перевищує позначку 5 балів. З огляду на серйозні міжнаціональні зіткнення у різних регіонах агонізуючого Радянського Союзу, неважко було дійти висновку стосовно того, що більшість населення першою чергою відсторонюється від національностей, які асоціюються із кровопролитними міжнаціональними конфліктами. Виникало враження, що масова свідомість просто силкувалася відмежуватися від усіх учасників конфліктів, навіть не намагаючись посісти конкретну політичну або гуманітарну позицію, визначити правих і винуватих, потерпілих і переслідувачів. Це схиляло до висновку, що висловлюване під час опитувань громадської думки в той період побоювання стосовно можливого виникнення міжнаціональних конфліктів було не наслідком якихось особливих етнічних упереджень, а радше виявом загальної обережності як однієї із базових рис національного менталітету.

Вже у 1992 році можна було впевнено стверджувати не просто про обережне ставлення, а про “надмірну обережність” українського населення взагалі стосовно виявлення готовності до контактів із узагальненими представниками більшості національностей. Представники афроазіатських країн займають у свідомості наших співвітчизників ще більш віддалену нішу. За шкалою соціально відстані вони оцінюються індексом вищим за 5 балів. Це означає, що вони не розглядаються навіть у якості постійних жителів України. Індекси з такими значеннями (від 5,32 до 5,70) відображають ізольованість представників цих груп у суспільстві.

Обережність у зв’язках (зокрема й соціальних) із “чужинцями”, у певному сенсі можна вітати. Але не слід забувати, що як “схвалювана” така поведінка оцінюється звичайно прихильниками архаїчних традиціоналістських цінностей. Апріорна “підозрілість” практично до всіх народностей, з якими немає досвіду тривалого спільного співіснування, зазвичай властива для закритих суспільств.

Інтегральний індекс соціальної дистанції по відношенню до різних етнічних груп, за результатом нашого дослідження у вересні 2006 року склав в Україні 4,46 бали за семибальною шкалою. Ми мали можливість порівняти свої результати з матеріалами дослідження Н.Паніної в рамках проекту «Українське суспільство: моніторинг соціальних змін» за 2005 рік. Так, індекс соціальної дистанції за тими ж національностями за 2005 рік складав 5,01, тобто практично не змінився але ж якщо порівняти цей індекс з аналогічним у 2004 році він зріс. Нагадаємо, що у 2004 році цей показник був у столиці у грудні 2004 року 3,86 бали. Н.Паніна, аналізуючи результати вимірювання латентних психологічних інтенцій в сфері міжнаціональних відношень, приходить до висновку про зміцнення несприятливої тенденції до зростання національної ізольованості та ксенофобії в масовій свідомості громадян України з кінця 1990-х років. Згідно з результатами нашого дослідження ксенофобії ми не спостерігаємо, але достатньо високим є відсоток респондентів, які вважають що не припустимо взагалі впускати в країну кавказців (30%), циган (39%) та афганців (29%), що пояснюється відношенням до збільшення кількості мігрантів за допомогою цих етнічних груп.

В цілому по масиву ставлення до мігрантів та біженців є негативним. Майже половина респондентів висловили своє негативне відношення до мігрантів, лише 20% респондентів до міграції відносяться позитивно, зокрема, нормальним явищем її вважають (7%). Виявляють терпимість і позитивне ставлення до цього явища (12,9%). Якщо проаналізувати ставлення до мігрантів в залежності від статі та віку, то можна помітити, що більш толерантними є жінки, ніж чоловіки, люди середнього віку (30-50 років), ніж молодь та пенсіонери, але ця різниця невелика - всього 1,5-2% відсотки. Ця схожість у ставленні до мігрантів має назву «одностайного ізоляціонізму». В попередніх дослідженнях також було зафіксовано, що на рівень національної толерантності практично не впливають такі соціально-демографічні чинники, як стать, вік,

http://www.tolerance.kiev.ua

тел./факс (044) 278-44-97

Міжнародний Центр Толерантності

національність, сімейний стан і національний склад сім’ї, рівень доходу, тип зайнятості (у державному чи приватному секторі економіки). Незначний вплив справляють такі характеристики, як рівень освіти, різновид занять, мова спілкування, тип населеного пункту (місто/село). Так, помітною є різниця у ставленні до мігрантів у представників різних регіонів проживання. Так, найбільш терпимими є жителі центральних та східних областей України, а найбільш нетерпимими виявилися жителі Києва та Півдня (табл.5, 6).

Таким чином, можна зробити висновок, що в Україні сьогодні зберігається феномен «посилення прикордонного контролю», пік якого прийшовся на 2002 рік, хоча і існує невелика тенденція до його послаблення. Інтенція до відокремлення від усіх “чужих”, провідною рисою якого є відсутність певного позиціювання в сучасному геополітичному просторі, може стати серйозним каменем спотикання на шляху до повноцінної інтеграції у світове цивілізоване співтовариство.

Результати моніторингу, проведеного в Інституті соціології НАНУ, вияскравлюють вельми несприятливу тенденцію поглиблення національного ізоляціонізму. У продовж 1992 – 2003 років відбувалося поступове збільшення як загального показника національної дистанційованості, так і показників “дистанціювання” населення України практично від усіх національностей, перелічених у списку. Це, власне, означає, що істотно зменшується частка людей, котрі подумки допускають представників різних національностей як громадян України, і, відповідно, збільшується відсоток тих, хто взагалі не допускав би їх у країну. До 2002 року (див. табл. 4.1) практично всі національності (за винятком українців, росіян і білорусів) масовою свідомістю були “відсунуті” за позначку 5 балів (“виселені з країни”).

Табл.5.

Ставлення громадян України до представників різних етнічних груп, вересень 2006, %

Представники етнічних груп, що ранжирувані за показниками рівня толерантності

ТОЛЕРАНТНІСТЬ

Українці

Росіяни

Білоруси

Євреї

ОБОСОБЛЕНІСТЬ

Поляки Кримські татари Молдовани Угорці

ІЗОЛЬОВАНІСТЬ

Кавказці

Негри

Китайці

В’єтнамці Цигани (роми)

Я згоден допустити представників даної соціальної групи в якості

родиниЧленів

друзівБлизьких

сусідів

роботіпоКолег

УкраїниЖителів

УкраїниВідвідувачі

Україну

 

 

 

 

 

 

Взагалі слідне допускатив

87,6

4,6

1,3

1,

4,8

0,4

0

61,8

17,9

5,6

3,2

4,5

4,7

2,3

35,4

20,9

14,9

6,9

7,8

12,4

1,8

15,6

15,8

10,9

11

17,5

18,5

10,8

14

12

16

8,8

12

32,3

4,3

8,2

9,1

13,9

6,9

28,1

20,7

13,1

8,5

7,3

12,4

5,9

13,8

9,4

12,7

8,4

4,5

9,2

6,5

12,6

50,5

8,4

7,2

6,0

5,5

4,4

12,6

34,1

30,2

5,3

5,3

4,2

4,7

8,9

54,7

16,9

4,7

3,6

4,2

4,8

7,9

57,0

17,8

4,5

2,9

3,8

4,2

8,1

59,9

16,7

5,7

2,7

4,9

1,7

21.4

24,4

39,2

Індекс

соціальної

дистанційованос ті від … (шкала 1-7)

1,32

1,94

2,75

3,97

4,06

4,52

4,78

4,95

5,32

5,38

5,50

5,55

5,61

http://www.tolerance.kiev.ua

тел./факс (044) 278-44-97

Міжнародний Центр Толерантності

 

 

 

 

 

 

 

Араби

4,9

3,4

3,4

3,0

7,5

50,5

27,3

5,66

Афганці

4,6

2,9

4,2

2,1

8,1

48,7

29,5

5,70

КСЕНОФОБІЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

Інтегральний індекс

 

 

 

 

 

 

 

 

соц.дистанції по

 

 

 

 

 

 

 

 

відношенню до

 

 

 

 

 

 

 

4,46

представників різних

 

 

 

 

 

 

 

 

етнічних груп.

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.tolerance.kiev.ua

тел./факс (044) 278-44-97

Міжнародний Центр Толерантності

Таблиця 5.1

Результати моніторингу показників національної дистанційованості населення України (інформаційно-аналітичні матеріали Інституту соціології НАН України)

Національна дистанційованість Індекс національної дистанційованості (шкала: 1–7 балів) населення України від...

 

1992

1994

1996

1998

1999

2000

2001

2002

2004

2005

2006***

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Азербайджанців

-

-

-

-

-

-

-

5,8

5,8

5,69

-

Американців*

4,3

4,4

4,6

4,7

4,8

4,8

4,9

5,4

5,5

5,38

-

Арабів

5,4

-

-

-

-

-

-

6,1

6,1

6,00

5,7

Афганців

-

-

-

-

-

-

-

6,2

6,2

6,06

5,7

Білорусів*

2,9

2,7

2,6

2,5

2,4

2,8

2,7

4,2

4,1

3,96

2,8

Грузин*

5,3

4,9

5,0

5,1

5,0

5,4

5,3

5,4

5,5

5,35

5,3

Євреїв*

4,2

3,8

3,8

3,9

3,8

3,9

3,9

5,1

5,1

4,96

4,0

Китайців

-

-

-

-

-

-

-

5,9

5,9

5,77

5,5

Кримських татар*

5,1

4,6

4,8

4,8

4,9

4,9

5,0

5,6

5,5

5,34

4,5

Молдаван

 

4,6

4,7

4,8

4,8

5,1

5,1

5,3

5,2

5,08

4,8

Негрів

4,5

-

-

-

-

-

-

6,0

5,9

5,88

5,4

Німців*

4,4

4,5

4,6

4,8

4,7

4,8

4,9

5,2

5,2

5,04

-

Поляків*

3,8

4,4

4,5

4,6

4,5

4,8

4,9

5,0

5,0

4,76

4,6

Росіян

2,5

2,3

2,1

2,0

1,9

2,3

2,2

3,3

3,1

3,13

1,9

Румун*

4,6

4,7

4,9

4,9

4,9

5,2

5,2

5,4

5,4

5,1

-

Сербів

-

4,8

5,0

5,1

5,1

5,4

5,4

-

-

-

-

Словаків

-

4,6

4,8

4,8

4,8

5,0

5,0

5,1

5,1

4,85

-

Турків

-

4,9

5,2

5,3

5,4

5,6

5,6

5,9

5,9

5,64

-

Угорців*

4,2

4,6

4,8

4,9

4,8

5,1

5,1

5,4

5,4

5,03

4,95

Українців

1,6

1,8

1,4

1,5

1,5

1,6

1,6

2,4

2,2

2,19

1,32

Українців, які мешкають

3,5

-

-

3,9

3,8

4,0

4,1

3,5

3,4

3,14

-

в інших країнах

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Циган*

5,6

5,1

5,3

5,4

5,5

5,6

5,7

6,0

6,1

5,95

5,6

Чехів

-

-

-

-

-

-

-

5,3

5,3

5,06

-

Чеченців

-

-

-

-

-

6,1

6,1

6,3

6,4

6,32

-

Інтегральний індекс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

національної

4,6

4,5

4,6

4,7

4,7

5,0

5,0

5,5

5.5

5,36

 

дистанційованості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інтегральний індекс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

національної

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

дистанційованості за 10

4,4

4,4

4,5

4,6

4,5

4,7

4,8

5,3

5.3

5,09

 

національностями,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

позначеними “*”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*** дане дослідження

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.tolerance.kiev.ua

тел./факс (044) 278-44-97

Міжнародний Центр Толерантності

Таблиця 6.

Ставлення до мігрантів та біженців залежно від регіону в якому проживає респондент, статі та віку (у %, до тих, хто відповів)

 

 

 

 

 

 

 

Чоловіки

 

До 30 років

30-50 років

роківСтарше 50

В цілому

1

Позитивно.

Схід

Захід

Північ

Південь

Центр

Київ

Жінки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вважаю, що

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

це

6

7

3

6

17

9

7

8

5

8

7

7

 

нормальне

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

явище

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Скоріш

18

11

10

8

16

10

12

14

14

14

11

13

 

позитивно

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Важко

14

11

14

15

18

13

13

14

14

15

12

14

 

сказати

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Це мене не

16

17

17

7

23

4

15

14

16

13

16

15

 

хвилює

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Скоріш

29

25

22

26

14

29

24

26

27

25

24

25

 

негативно

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Негативно

17

30

34

37

13

36

29

24

23

26

30

26

http://www.tolerance.kiev.ua

тел./факс (044) 278-44-97

Міжнародний Центр Толерантності

РОЗДІЛ ІІІ. ПРОБЛЕМА ДИСКРИМІНАЦІЇ В УКРАЇНІ

Стосовно поваги до прав людини виявлення толерантності не означає терпимого ставлення до соціальної несправедливості, відмови від своїх або прийняття чужих переконань. В Міжнародній конвенції про права людини, Конституції України закріплено право на захист від дискримінації (на однакове ставлення в незалежності від віку, статі, раси, національності тощо).

Слід наголосити на тому, що кількість респондентів, що потягом трьох останніх років особисто стикалися з випадками дискримінації (утиском прав та інтересів особи через неоднакове ставлення в належності від її національності, статі, раси, майнового стану, поглядів тощо) склала 38%. Половину цієї групи складають люди середнього віку (від 30 до 50 років), частки молоді і тих, кому біль ніж 50 років приблизно рівні (22% і 27%). За статтю різниці практично не має. Значні розбіжності у відсотковому показнику жертв дискримінації спостерігаються в різних регіонах (графік 3). Так, найбільш напруженими у цьому відношенні є схід (26%) та південь (24,4%) України.

Графік 3. Частотата випадків дискримінації за регіонами (% до кількості тих, хто відповів)

30

 

 

26,1

 

 

 

 

 

 

 

24,4

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

17,2

15

 

12,5

 

11,1

 

 

 

8,6

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

0

центр

київ

південь

північ

схід

захід

 

Результати дослідження показали наявність в масиві даних всіх перелічених видів дискримінації (графік 4). Практично половина випадків дискримінації пов’язані з утиснення прав людини через її майновий стан (49%), що підтверджується попередніми даними, які вказують на стурбованість громадян зростанням соціальної відстані між багатими та бідними. Зростання цієї відстані тим болючіше для громадян пострадянських країн, де соціальна і майнова рівність були усталеною нормою. Сьогодні розбіжності у матеріальних доходах стають основою для формування різних ціннісних шкал і у подальшому більш глибинного психологічного та культурного протистояння багатих та бідних. Хоча за шкалою рівня толерантності сьогодні різниця у доходах не є причиною неприйняття людини. Найбільш гостро дискримінацію через майновий стан відчувають жителі столиці, центру та заходу країни (табл.7).

На другому місці за поширеністю випадків стоїть дискримінація за політичними переконаннями (24%). Частіше від цього виду утиску страждають мешканці центрального та

http://www.tolerance.kiev.ua

тел./факс (044) 278-44-97

Міжнародний Центр Толерантності

західного регіонів та кияни (42%, 36%, 31% відповідно). Наступною за поширеністю випадків слідує дискримінація за віком (16%). На собі її відчули в переважній більшості жінки похилого віку, і мешканці Києва (36%).

Неоднакове ставлення до людини через її національність чи мову складають шосту частину всіх випадків дискримінації (практично в рівній пропорції стосовно статі і віку) (Графік 5, 6).

Відсоток випадків дискримінації носіїв ВІЛ/CНІД і представників сексуальних меншин не є високим (2%) в порівнянні з масивом анкет, але є абсолютним серед представників цих категорій, що взяли участь в опитуванні.

В порівнянні з іншими регіонами більший відсоток актів дискримінації за всіма переліченими категоріями припадає на Київ. Виключення становить лише дискримінація за мовним питанням, тут її поширеність є меншою ніж по Україні в цілому.

Таблиця 7.

Розподіл відповідей на питання щодо видів дискримінації, з якою доводилося стикатися респондентам, відповідно до регіону у якому вони проживають. (у %, до тих хто відповів)

 

Схід

Захід

Північ

Південь

Центр

Київ

В цілому

 

по масиву

Майновий стан (бідні-

40

57

42

50

65

64

49

богаті)

 

 

 

 

 

 

 

Належність або

 

 

 

 

 

 

 

прихильність до певної

21

36

19

11

42

31

24

політичної партії

 

 

 

 

 

 

 

Вік

15

8

19

13

7

36

16

Національність

14

13

10

12

10

33

15

Мова

13

15

21

14

16

11

15

Ідеологічні переконання

7

10

13

8

10

27

11

Стать

4

13

15

4

10

33

11

Раса

1

3

4

3

3

22

5

Місце проживання

1

5

8

7

3

4

5

Належність до певного

1

3

4

3

3

16

4

віросповідання (релігії)

 

 

 

 

 

 

 

Інше

4

2

0

4

0

4

3

Наявність захворювання

0

2

8

1

0

2

2

ВІЛ/СНІД

 

 

 

 

 

 

 

Сексуальна орієнтація

2

0

2

2

10

2

2

http://www.tolerance.kiev.ua

тел./факс (044) 278-44-97

Міжнародний Центр Толерантності

Графік 4.

Розподіл відповідей на питання щодо видів дискримінації, з якою доводилося стикатися респондентам, в цілому по масиву (у %, до тих, хто відповів)

національність

раса належність або прихильність до певної політичної партії належність до певного віросповідання майновий стан (бідні-багаті)

місце проживання ідеологічні переконання мова

наявність захворювання ВІЛ/СНІД стать вік

сексуальна орієнтація

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

49

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

5

10

15

20

25

30

35

40

45

50

http://www.tolerance.kiev.ua

тел./факс (044) 278-44-97

Міжнародний Центр Толерантності

Графік 5.

Розподіл відповідей на питання щодо видів дискримінації з якою доводилося стикатися респондентам, залежно від їх статі. (у %, до тих хто відповів)

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

40

60

80

100

120

національність

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

раса

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

належність або прихильність до певної політичної партії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

належність до певного віросповідання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

майновий стан (бідні-багаті)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

47

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

51

 

 

 

 

 

 

 

місце проживання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ідеологічні переконання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

мова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

 

 

 

 

 

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

наявність захворювання ВІЛ/СНІД

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

стать

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

вік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

сексуальна орієнтація

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

41

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

чоловіки

 

жінки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.tolerance.kiev.ua

тел./факс (044) 278-44-97