Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси ОА курсова методичка 2015.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.03.2015
Размер:
321.02 Кб
Скачать

2. Вибір теми курсової роботи

Підготовка до написання курсової роботи починається із вибору теми, що є дуже відповідальним завданням.

Студент самостійно обирає тему курсової роботи з переліку або може сам запропонувати свою тему. В такому випадку вона має обов`язково бути погодженою з викладачем-консультантом.

Вибираючи тему, студент повинен ознайомитися з тематикою, що рекомендована кафедрою фінансів та кредиту, щоб уявити обсяг і складність виконання роботи.

Вибравши тему курсової роботи, студент за допомогою свого керівника складає план і видає студентові завдання з переліком питань, строками виконання окремих розділів та датою подання закінченої роботи на кафедру. Це завдання затверджується науковим керівником курсової роботи.

Керівник курсової роботи сприяє у процесі збору та отриманні необхідного матеріалу для написання курсової роботи, рекомендує основну літературу, проводить індивідуальні або групові консультації, перевіряє роботу з точки зору правильності виконання консультованих ним питань з теми, робить зауваження і вирішує питання про можливість допуску до захисту.

3. Підбір літератури та інших інформаційно-статистичних джерел

Курсова робота виконується на основі глибокого вивчення літературних та статистичних джерел. Підбір і вивчення літератури для виконання курсової роботи є одним з важливих етапів роботи студента. Література по темі роботи може бути підібрана студентом за допомогою предметних і алфавітних каталогів бібліотек. Для цих цілей можуть бути використані каталоги книг, покажчики журнальних статей, спеціальні бібліографічні довідники, тематичні збірники літератури, що періодично випускаються окремими видавництвами.

Для виконання курсової роботи студенту необхідно використовувати нормативні акти, що відповідають темі дослідження: закони України; укази Президента України; постанови уряду; відомчі нормативні акти та ін.

Крім цього, студенту доцільно використовувати монографії вітчизняних і зарубіжних авторів, підручники, навчальні посібники, довідники, а також статті, що публікуються в спеціальних періодичних виданнях та інтернеті.

Роботу над літературними джерелами варто розпочинати з вивчення законодавчих актів України, підручників, навчальних посібників. Це дозволить студенту визначити перелік розділів і коло питань, що відповідають темі дослідження. Потім вивчаються монографії і статті в журналах, для того щоб виявити негативні і позитивні сторони досліджуваної теми, визначити проблеми і різні шляхи їхнього вирішення, вибравши найбільш значимі, з погляду студента.

Поряд із зазначеними літературними джерелами можуть бути використані збірники наукових праць, збірники наукових статей і матеріали наукових конференцій. Записи прочитаного можуть бути зроблені у виді виписок, конспектів. Виписки з тексту роблять звичайно дослівно, у вигляді цитати. При цьому вибирають найбільш важливі, вагомі висловлення, основні ідеї, які необхідно процитувати в роботі. Після кожної цитати, запозиченого висловлення повинні бути посилання на їх автора і джерело. Тому при конспектуванні варто відразу ж робити посилання на автора і джерело інформації (назва, місце і рік видання, видавництво, номер сторінки).

Джерелами фактичної інформації можуть бути планові і звітні показники господарської діяльності, документація податкової, статистичної, бухгалтерської і поточної звітності, результати вибіркових спостережень, опитувань фахівців підприємства. Збір наукової інформації до теми необхідно поєднувати з аналізом опрацьованого матеріалу.

Для написання курсової роботи можно використати статистичні дані, що відповідають темі дослідження на макро- і мікроекономічному рівні. Особливу увагу варто приділити збору статистичних даних, що відповідають темі дослідження на макроекономічному рівні (у цілому по Україні та регіону). Зазначені дані можна знайти в різних статистичних збірниках, монографіях, підручниках, навчальних посібниках, періодичній літературі, в інтернеті, на офіційних сайтах Кабінету міністрів України, міністерств, відомств.

До основних матеріалів, що необхідні для виконання курсової роботи відносяться: установчі документи організації; річний бухгалтерський баланс (з додатками); статистичні звіти; плани роботи організації, установи; податкові звіти та інші дані, що випливають з теми роботи. Також студенти можуть виконувати дослідження на звітних даних фінансово-кредитних установ.

При обробці практичних матеріалів варто використовувати сучасні методи економіко-математичного аналізу (динамічні ряди груп, угруповання, середні величини і показники варіації, кореляційний аналіз і ін.).

За правильність і правдивість наведених у роботі статистичних даних відповідає її автор.

Нарешті підібравши та узагальнивши інформаційні джерела студент приступає до їх опрацювання.