Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура / Lekciyi / 009_linterfejsy.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
479.74 Кб
Скачать

Роз'єм вводу-виводу ата

Щоб правильно підключити 40/44-контактний роз'єм інтерфейсу АТА, його як правило (але не завжди) забезпечують ключем. В даному випадку ключем служить зріз виводу 20, причому відповідний отвір у відповідь в частині відсутній. Всім виробникам рекомендується використовувати роз'єми і кабелі з ключами, оскільки при неправильному підключенні кабелю IDE можна вивести з ладу як контроллер, так і адаптер шини (і це дійсно так, хоча при моїх численних помилках дим з мікросхем все-таки не йшов).

У портативних комп'ютерах для підключення 2,5-дюймового дисковода звичайно використовується зменшений уніфікований 50-контактний роз'єм, виводи якого розташовані на відстані 2 мм (0,079 дюйми) один від одного. Окрім основної 40-контактної частини, яка практично не відрізняється від стандартного роз'єму АТА (за винятком зменшеної відстані між виводами), існують також додаткові виводи живлення і перемичок. Звичайно для підключення до роз'єму використовується 44-контактний кабель, що передає силову напругу живлення і стандартні сигнали АТА. Статус жорсткого диска визначається положенням перемички, що є на ньому, або перемикача: первинний (Master), вторинний (Slave) або вибір кабелю (Select Cable). Уніфікований 50-контактний роз'єм, використовуваний для підключення 2,5-дюймових дисководів АТА, показаний на мал.

Підключення жорсткого диска ATA (IDE)

Зовнішній вигляд 40-контактного роз'єму інтерфейсу АТА

Схема уніфікованого 50-контактного роз'єму, використовуваного для підключення 2,5-дюймових дисководів АТА

Зверніть увагу на виводи позицій A-D і видалені виводи позицій Е і F. Перемичка, використовувана для визначення статусу жорсткого диска, звичайно розташовується між контактами позицій В і D. Виводи 41 і 42 роз'єму служать для подачі живлення напругою 5 В до логічної схеми дисковода (на монтажну платню) і електродвигуна відповідно; висновок 43 заземлений (підключений до загального дроту); висновок 44 є резервним і в даній конструкції не використовується. Зверніть увагу, що в 2,5-дюймових дисководах, на відміну від дисководів більшого розміру, використовується електродвигун з робочою напругою 5 В.

Кабель вводу-виводу ата.

Для передачі сигналів між адаптером шини і жорстким диском (контроллером) призначений 40-контактний стрічковий кабель (мал. 7.4). Щоб по можливості не допускати спотворення форми сигналу, збільшення затримок і рівня перешкод, довжина кабелю не повинна перевищувати 46 см (18 дюймів).

В даний час застосовується два типи кабелів — 40- і 80-жильні. У обох використовуються 40 контактні роз'єми, а решта провідників в 80-жильному кабелі заземлена. Таке конструктивне рішення дозволяє понизити рівень перешкод у високошвидкісних інтерфейсах UltraATA/66 або UltraDMA/66. Новий 80-жильний кабель назад сумісний з 40-жильним, так що краще використовувати саме цей тип кабелю, причому незалежно від інтерфейсу встановленого накопичувача.

Інтерфейс АТАРI (ATA Packet Interface)

Даний інтерфейс був розроблений для того, щоб накопичувачі на магнітній стрічці, CD-ROM і інші пристрої можна було підключати до звичного IDE-роз'єму. Основна перевага пристроїв, виконаних в стандарті ATAPI, — це їх дешевизна і можливість

Специфікації режимів Ultra-DMA

Режим Ultra- DMA

Час циклу, не

Коефіцієнт передачі даних, Мбайт/с

Специфікація

0

240

16,67

АТА-4, Ultra-ATA/33

1

160

25,00

АТА-4, Ultra-ATA/33

2

120

33,33

АТА-4, Ultra-ATA/33

3

90

44,44

АТА-5, Ultra-ATA/66

4

60

66,67

АТА-5, Ultra-ATA/66

5

40

100

АТА-6, Ultra-ATA/100

підключення до вже встановленого адаптера. Що стосується накопичувачів CD-ROM, то вони використовують ресурси центрального процесора набагато рідше, ніж аналогічні пристрої, підключені до спеціальних адаптерів; але вони не дають виграшу в швидкодії. А ось швидкодія і надійність накопичувачів на магнітній стрічці може істотно зрости, якщо їх підключити до інтерфейсу ATAPI, а не до контроллерів дисководів на гнучких дисках. Хоча накопичувачі CD-ROM і підключаються до інтерфейсу жорсткого диска, це зовсім не означає, що з позицій системи вони виглядають як звичні жорсткі диски. Навпаки, з погляду програмного забезпечення вони нагадують пристрої SCSI.

У базовій системі вводу-виводу деяких систем безпосередньо не передбачена підтримка ATAPI. Системи без підтримки ATAPI в базовій системі вводу-виводу не можуть завантажуватися з компакт-диска ATAPI, оскільки заздалегідь потрібно завантажити драйвер. У Windows 95/NT вбудована підтримка інтерфейсу ATAPI, а багато версій BIOS дозволяють виконувати завантаження системи з ATAPI-накопичувача CD-ROM. Це значно спрощує інсталяцію таких систем, як Windows 98 або Windows 2000.

Крім того, рекомендовано встановлювати різні типи пристроїв IDE на різні канали. Річ у тому, що деякі старі набори мікросхем системної логіки не підтримують різних швидкостей передачі, а це означає, що канал доводиться настроювати на швидкість найповільнішого пристрою. Оскільки в порівнянні з жорстким диском накопичувачі на магнітній стрічці і дисководи компакт-дисків працюють в більш низькошвидкісних режимах IDE, жорсткий диск, приєднаний до одного з ними кабелю, працюватиме повільніше, ніж дозволяють його можливості. Але навіть якщо набір мікросхем системної логіки підтримує різні швидкості передачі даних, рекомендую підключати до пристроїв окремі кабелі, оскільки IDE, на відміну від SCSI, звичайно не допускає (тимчасового) перекриття операцій доступу. Іншими словами, коли один диск виконує команди, до іншого не можна добратися.

Соседние файлы в папке Lekciyi