Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура / Lekciyi / 009_linterfejsy.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
479.74 Кб
Скачать

Інтерфейс scsi (Small Computer System Interface).

Інтерфейс малих комп'ютерних систем, або SCSI, не дисковий, а системний. Це не черговий різновид контроллера, це шина, яка може забезпечити роботу восьми або шістнадцяти пристроїв. Деякі адаптери дозволяють підключити і більше пристроїв.

Один з пристроїв, що називається основним (host) адаптером, виконує роль зв'язуючої ланки між шиною SCSI і системною шиною персонального комп'ютера. Шина SCSI взаємодіє не з самими пристроями (наприклад, з жорсткими дисками), а з вбудованими в них контроллерами.

Як вже згадувалося, шина SCSI може забезпечити роботу 8 або 16 підключених до неї модулів, кожному з яких привласнюється ідентифікаційний номер — SCSI ID. Один з модулів є платою адаптера, встановленою в комп'ютері; інші сім — периферійними пристроями. До одного і того ж основного адаптера можна підключати жорсткі диски, накопичувачі на магнітній стрічці, CD-ROM, сканери і інші пристрої (не більше семи або п'ятнадцяти). Оскільки в більшості комп'ютерів можна встановлювати до чотирьох основних адаптерів, а до кожної шини SCSI можна підключати до 15 периферійних пристроїв, та загальна кількість пристроїв може досягати 60! Більш того, існують також двохканальні адаптери, що дозволяють подвоїти це число.

SCSI є швидким інтерфейсом, чудово відповідним для високопродуктивних робочих станцій, серверів або яких-небудь інших систем, яким життєво необхідний ефективний інтерфейс для пристроїв зберігання даних. Остання версія інтерфейсу Ultra4 (Ultra320) SCSI підтримує швидкість передачі даних до 320 Мбайт/с.

Купуючи жорсткий диск SCSI, ви насправді купуєте відразу три пристрої: власне жорсткий диск, контроллер і адаптер SCSI. По суті, більшість дисків SCSI є жорсткими дисками IDE з вбудованим адаптером шини SCSI. Але ви можете абсолютно не цікавитися типом контроллера, встановленого в жорсткому диску. Безпосередньо до нього комп'ютер звернутися не може, як це відбувається при підключенні звичного контроллера до системної шини. Взаємодія з пристроями SCSI здійснюється через основний адаптер, встановлений в роз'єм системної шини, тому звернутися до жорсткого диска можна тільки відповідно до протоколу SCSI.

Стандарти spi (scsi Parallel Interface)

Стандарт SCSI-3

Поширена назва

Відповідає технології

Реальна швидкість, Мбайт/с

SPI Ultra

SCSI

Fast-20

20/40

SPI-2

UItra2SCSI

Fast-40

40/80

SPI-3

Ultra3 SCSI

Fast-80DT

160

SPI-4

UItra4SCSI

Fast-160DT

320

У деяких компаніях стандарт SPI-3 (UltraS SCSI) носить назву Ultral60 або Ultral60+, а стандарт SPI-4 (Ultra4 SCSI) — Ultra320 або Ultra320+. Назва Ultral 60/320 відноситься до будь-якого пристрою, який включає перші три з п'яти основних можливостей специфікації Ultra3/4 SCSI. Назва Ultral60/320+ указує, що даний пристрій підтримує всі п'ять основних властивостей специфікації.

При спільній роботі адаптерів стандарту SCSI-1 і периферійних пристроїв стандарту SCSI-2 проблем з сумісністю не виникає. Як вже наголошувалося, практично будь-який пристрій, що відповідає вимогам стандарту SCSI-1, можна вважати відповідним SCSI-2 (і навіть SCSI-3). Звичайно, в цих пристроях не передбачено швидкого обміну даними і збільшення розрядності шини, але через контроллер SCSI-1 можна передавати всі додаткові команди, визначені в SCSI-2. Іншими словами, особливої різниці між сумісними пристроями стандартів SCSI-1 і SCSI-2 немає.

Соседние файлы в папке Lekciyi