Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура / Lekciyi / 009_linterfejsy.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
479.74 Кб
Скачать

Конфігурація дисків scsi

Настроювати диски SCSI нескладно, і ця процедура обумовлена стандартом SCSI. Для настройки жорсткого диска слід належним чином встановити ідентифікатор (адреса) SCSI ID (від 0 до 7 або від 0 до 15) і (при необхідності) резистори навантажень.

Встановити ідентифікатор SCSI ID дуже просто. До однієї шини SCSI можна підключити до восьми пристроїв, і у кожного з них повинна бути унікальна адреса — SCSI ID. Одна адреса відводиться для основного адаптера, а інші сім призначені для периферійних пристроїв. Більшості основних адаптерів при заводській настройці привласнюється адреса з вищим пріоритетом — ID 7. Решта пристроїв повинна мати різні адреси ID, інакше конфлікти між ними неминучі. У деяких основних адаптерах передбачається завантаження системи тільки з жорсткого диска, якому привласнена конкретна адреса ID. У старих адаптерах компанії Adaptec у завантажувального диска повинна бути адреса ID 0, а в нових він може бути будь-яким.

Ідентифікатор SCSI ID звичайно указують за допомогою перемичок, встановлених безпосередньо в жорсткому диску. Якщо жорсткий диск зібраний в окремому корпусі, то іноді на його задній стінці можна знайти перемикач вибору SCSI ID. Він може бути кнопковим, поворотним і т.д. Якщо зовнішнього перемикача немає, доведеться зняти з нього кришку і встановити адресу ID за допомогою перемичок, розташованих на платні жорсткого диска.

Для установки SCSI ID потрібні три перемички; річ у тому, що кожен конкретний ID визначається положенням цих перемичок, яке відповідає деякому двійковому числу. Наприклад, якщо розімкнути всі три перемички (тобто встановити їх в положення Off— відключено), то це відповідатиме двійковому числу ОООb, при цьому значення ID буде рівне 0. Якщо ж положення перемичок відповідає двійковому числу 001b, то ID буде рівний 1 (аналогічно для числа 010 ID рівний 2, для 011b — 3 і т.д.). Три перемички потрібні тому, що для представлення числа 7 (максимальної адреси ID) необхідно три двійкові розряди. Нагадаємо, що в двійковому представленні 0=000b, l=001b, ..., 7=1 lib, де b означає, що число є двійковим.

На жаль, в різних жорстких дисках перемички можуть бути розташовані по-різному: старший розряд може виявитися як зліва, так і справа. У табл. 8.7 і 8.8 явно вказані можливі положення перемичок. Перша таблиця відповідає випадку, коли старший розряд знаходиться зліва, а друга — коли він розташований справа.

Шина SCSI завжди повинна бути навантажена з обох кінців. Якщо основний адаптер розташований на одному з кінців шини, то в ньому повинні бути встановлені резистори навантажень. Якщо він розташований у середині ланцюжка, а до обох її кінців підключені периферійні пристрої, то модуль навантаження в адаптері повинен бути відключений, а в периферійних пристроях на кінцях повинні бути встановлені модулі навантаження. Ці модулі бувають різних типів, але рекомендований на сьогоднішній день мінімум — це активні модулі, а ще краще — пристрої типа FPT.

Таблиця 8.7. Установка перемичок SCSI ID (старший розряд зліва)

SCSI

Положення перемичок

0

0

0

0

1

0

0

1

2

0

1

0

3

0

1

1

4

1

0

0

5

1

0

1

6

1

1

0

7

1

1

1

1 перемичка замкнута (встановлена в положення "On" включено).

Про — перемичка розімкнена (встановлена в положення "Off" — відключено).

Таблиця 8.8. Установка перемичок SCSI ID (старший розряд справа)

SCSI

Положення перемичок

0

0

0

0

1

1

0

0

2

0

1

0

3

1

1

0

4

0

0

1

5

1

0

1

6

0

1

1

7

1

1

1

Щоб одержати працездатну систему SCSI, використовуйте кращі модулі навантаження з тих, що є у вашому розпорядженні, і підключайте їх до обох кінців шини. Більшість проблем при використовуванні інтерфейсу SCSI виникає через погане навантаження шини. У одних пристроях модулі навантаження вбудовані і їх можна відключати шляхом перестановки перемичок, а в інших таких модулів немає, тобто необхідно використовувати зовнішні резистори навантажень.

На корпусі зовнішнього пристрою SCSI звичайно встановлюється два роз'єми — вхідні і вихідні, що дозволяє включати його як ланку послідовного ланцюжка. Якщо пристрій опиняється в такому ланцюжку останнім, то до його вихідного порту SCSI потрібно підключити зовнішній модуль навантаження (мал. 8.14).

Існує декілька конструкцій зовнішніх резисторів навантажень, у тому числі і конструкція прохідного модуля. Такий модуль може знадобитися, якщо для навантаження і підключення кабелю доводиться використовувати один і той же роз'єм, а також при внутрішньосистемних підключеннях пристроїв SCSI, у яких немає вбудованих модулів навантаження.

Ланцюжок пристроїв SCSI; до першого і останнього пристрою повинні бути підключені резистори навантажень

Зокрема, вони потрібні при внутрішній установці більшості жорстких дисків, оскільки для економії місця на платні управління вбудовані модулі навантаження на них не встановлюються.

Прохідні модулі (мал. 8.15) необхідні в тому випадку, якщо пристрій підключений до кінця шини і є тільки один роз'єм для підключення пристрою SCSI.

На диску SCSI можуть бути встановлені додаткові перемички для вибору наступних робочих режимів:

  • запуск по команді (запуск із затримкою);

  • контроль парності;

  • подача постійної напруги на модуль навантаження;

  • режим синхронізації.

Соседние файлы в папке Lekciyi