Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура / Lekciyi / 009_linterfejsy.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
479.74 Кб
Скачать

Інтерфейс serial ata.

З появою стандарту АТА-6 могло показатися, що використовуваний більше 10 років паралельний інтерфейс АТА вже виходить з гри. Передача даних, здійснювана по плоскому кабелю із швидкістю більше 100 Мбайт/с, породжує безліч проблем, пов'язаних з синхронізацією сигналу і електромагнітним випромінюванням. Їх рішенням став новий послідовний інтерфейс ATA (Serial ATA), що прийшов на зміну паралельному інтерфейсу фізичних накопичувачів. Serial ATA назад сумісний на програмному рівні, тобто раніше використовуване програмне забезпечення взаємодіє з новою архітектурою без яких-небудь обмежень. Іншими словами, існуюча базова система вводу-виводу, операційні системи і утиліти, що працюють з паралельним АТА, так само працюватимуть і з послідовним інтерфейсом. Serial ATA підтримує всі існуючі пристрої АТА і ATAPI, до числа яких входять дисководи CD-ROM, CD-RW і DVD, накопичувачі на магнітній стрічці, дисководи SuperDisk, а також накопичувачі інших типів, підтримувані в даний час паралельним АТА.

Існують, звичайно, певні фізичні відмінності: не можна, наприклад, підключити дисководи стандарту АТА до хост-адаптерів послідовного інтерфейсу АТА або навпаки. У Serial ATA використовуються вужчі 7-контактні кабелі, що дозволяють спростити схему підключення системних компонентів і зменшити габарити кабельних роз'ємів. Конструкція мікросхеми Serial ATA відрізняється зменшеною кількістю контактів і зниженою напругою живлення. Всі ці зміни дозволили уникнути багатьох проблем, характерних для паралельного інтерфейсу АТА.

Очевидно, що через деякий час Serial ATA (SATA), як фактичний стандарт внутрішніх накопичувачів, повністю замінить паралельний інтерфейс АТА. Перехід від стандартів АТА до SATA здійснюватиметься поступово, причому можливостями інтерфейсу АТА можна буде скористатися протягом всього часу переходу.

У лютому 2000 року відбувся офіційний Форум розробників Intel, на якому було оголошено про створення спеціальної робочої групи, розробкою стандарту Serial ATA, що займається. Першими членами цієї групи стали компанії APT Technologies, Dell, IBM, Intel, Maxtor, Quantum і Seagate. В даний час група налічує більше 60 компаній з різних галузей промисловості. У листопаді 2000 року була завершена перша специфікація Serial АТА 1.0, яку можна одержати на Web-вузлі Serial ATA Working Group (http: / /www. ser ialata. org).

Послідовний інтерфейс АТА одноразово передає тільки один біт даних. У інтерфейсі використовується вузький 7-жильний кабель з ключовими роз'ємами шириною не більш 14 мм (0,55 дюйми) на кожному кінці. Подібна конструкція дозволяє уникнути проблем з циркуляцією повітря, виникаючих при використовуванні ширших плоских кабелів стандарту АТА. Слід помітити, що роз'єми знаходяться тільки на кінцях кабелів. Кабелі, у свою чергу, використовуються для з'єднання пристрою безпосередньо з контроллером (звично на системній платні). У послідовному інтерфейсі перемички головний/підлеглий не використовуються, оскільки кожен кабель підтримує тільки один пристрій. Кінці кабелю абсолютно однакові, тобто роз'єм системної плати і роз'єм під'єднуваного пристрою практично не відрізняються. Максимальна довжина кабелю SATA досягає одного метра (39,37 дюйми), що значно більше 18-дюймового максимуму для паралельного інтерфейсу АТА. Швидкість передачі даних послідовного інтерфейсу, що використовує вужчий, довший і менш дорожчий кабель, рівна 150 Мбайт/с (у півтора рази більше швидкості передачі паралельного AT А/100). В майбутньому ця швидкість збільшиться до 300 або навіть 600 Мбайт/с.

Тип Serial АТА

Ширина шини, битий

Частота шини, Мгц

Число циклів даних за такт

Пропускна спроможність, Мбайт/с

SATA-150

1

1500

1

150

SATA-300

1

3000

1

300

SATA-600

1

6000

1

600

Соседние файлы в папке Lekciyi