Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА 2011.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
658.43 Кб
Скачать

Розділ I

ОСНОВИ ТЕОРІЇ РИНКОВОЇ ПОВЕДІНКИ СПОЖИВАЧІВ І ВИРОБНИКІВ

Тема 3

ТЕОРІЯ ПОВЕДІНКИ СПОЖИВАЧА

Зміст теми

Теорії поведінки споживача.

Кардиналістична теорія поведінки споживача. Закон спадної граничної корисності блага (1-й закон Госсена), його графічне зображення. Сукупна та гранична корисність. Процес споживання та динаміка зміни сукупної і граничної корисності. Поняття корисності благ, її особливості та спосіб досягнення. Функція корисності як залежність між кількістю одиниць споживаного блага та рівнем корисності, що досягається споживачем. Види функцій корисності. Моделювання поведінки споживача, який прагне раціоналізувати свій вибір з урахуванням спадної граничної корисності блага. Правило раціональної поведінки споживача (2-й закон Госсена).

Ординалістична теорія поведінки споживача. Особливості аналізу функції корисності з ординалістичних позицій. Постулати ординалістичної теорії: множинність видів споживання; ненасиченість благами; транзитивність; субституція; спадна гранична корисність.

Криві байдужості як інструмент мікроекономічного аналізу. Спадний характер та неможливість перетину кривих байдужості за інших однакових умов. Карта кривих байдужості. Гранична норма заміщення благ: суть і методика обчислення. Наслідок динаміки норми у поясненні форми кривих байдужості. Крайні випадки взаємозаміщення та взаємодоповнення благ.

Вплив на поведінку споживача бюджетних обмежень і цін. Бюджетне обмеження і можливості споживача. Бюджетна лінія: рівняння і графічна побудова. Визначення нахилу бюджетної лінії та кут нахилу внаслідок зміни цін на блага. Вплив зміни доходу споживача на положення бюджетної лінії та на процес споживання.

Модифікація функції корисності як залежності між кількістю споживаних благ та рівнем корисності за умови бюджетних обмежень. Суть раціонального вибору споживача. Поняття і умови рівноваги споживача. Умова рівноваги (максимізації корисності). Споживчий вибір в ординалістичній теорії, його графічна інтерпретація. Зв’язок кардиналістичної і ординалістичної теорії поведінки споживача.

Основні терміни та поняття

Корисність блага, кардиналістична (кількісна) теорія та ординалістична (порядкова) теорія поведінки споживача, закон спадної граничної корисності (перший закон Госсена), гранична корисність, загальна корисність, функція корисності, оптимальний набір споживача, правило раціональної поведінки споживача (другий закон Госсена), постулати ординалістичної теорії, крива байдужості, властивості кривих байдужості, карта кривих байдужості, гранична норма заміщення, бюджетна лінія, рівняння бюджетного обмеження, нахил бюджетної лінії, рівновага споживача.

План семінарського заняття

  1. Теорії поведінки споживача. Поняття корисності.

  2. Гранична та сукупна корисність. Функція корисності, її аналітичне і графічне відображення.

  3. Закон спадної граничної корисності. Правило раціональної поведінки споживача.

  4. Постулати ординалістичної теорії.

  5. Інструменти ординалістичної теорії: крива байдужості та лінія бюджетного обмеження.

  6. Рівновага споживача.