Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
97.65 Кб
Скачать

3.2 Критичний аналіз діючої системи управління якістю

Ефективне функціонування системи якості є одним з найважливіших показників конкурентоспроможності продукції, що випускається ПАТ «Сумське НВО ім.М.В.Фрунзе», на світовому ринку.

3 жовтня 1997 сертифікаційним товариством BUREAU VERITAS Quality international (BVQI), відкритому акціонерному товариству "Сумське НВО ім.М.В.Фрунзе» було вручено сертифікат, що підтверджує відповідність діючої на підприємстві системи якості міжнародному стандарту ISO 9001.

У 2000р. ПАТ успішно пройшло повторну сертифікацію своєї системи управління якістю. Тим самим визнано можливості підприємства випускати продукцію, відповідну світовим стандартам.

Виявленням вимог ринку займається служба маркетингу на ВАТ «Сумське НВО ім.М.В.Фрунзе». Її роль полягає у визначенні потреб у продукції, ринковому попиті, вимог споживача, оцінки вартості і термінів виробництва. На ділі виявилося, що лабораторія якості і відділ маркетингу співіснують в паралельних просторах, дуже рідко стикаючись на етапі розробки і впровадження нового виду продукції. Це істотне упущення і ослаблення петлі якості.

Активно ведеться робота по участі в різних конкурсах і, як результат, отримані численні премії, тобто є робота над престижем фірми. Для участі в міжнародно-технічному співробітництві та міжнародній торгівлі, сприяння споживача в компетентному виборі продукції товар сертифікується. Це робиться для захисту споживача від несумлінності виробника, контролю безпеки продукції для навколишнього середовища, життя і здоров'я, а також для підтвердження своїх показників якості.

Помилковою, мені здається, недооцінка економічного аспекту якості. У службі бухгалтерського обліку калькулюються витрати лише на обладнання, сировину, робочу силу. Але це лише мала дещиця того, що повинно бути враховано в графі «витрати на якість». У ній ще повинні бути враховані витрати на переробку, повторну обробку, шлюб, повторні випробування та ін.

Підводячи лінію в критичному аналізі діючої системи управління якістю, роблю висновок про достатки - налагоджений механізм контролю продукції, обов'язковість сертифікації, ефективний важіль матеріальної відповідальності працівників, винних в отриманому шлюбі; та недоліки - відсутність чіткої системи управління якістю з опорою на світовий досвід, непідключеної служби маркетингу на всіх етапах життєвого циклу продукту, відсутність правильної калькуляції витрат на якість.

3.3 Метод підвищення управління якістю продукції у ват «Сумське нво ім.М.В.Фрунзе»

Сьогодні ПАТ «Сумське НВО ім.М.В.Фрунзе" має тісні партнерські зв'язки і поставляє свою продукцію в більш ніж 40 країн світу. Експорт є основою виробничої програми підприємства; постійно розширюється номенклатура обладнання, що випускається, обсяг і географія поставок.

Широку популярність підприємству принесли поставки компресорних станцій та газоперекачувальних агрегатів, насосів, центрифуг, поршневих компресорів, устаткування для хімічної промисловості. Практично на всіх хімічних комбінатах країн СНД працює обладнання з маркою сумських машинобудівників.

Всебічний контроль якості продукції на підприємстві забезпечується унікальними випробувальними станціями для проведення натурних випробувань, різними стендами, контролюючими робочі параметри машин і апаратів.

Система якості створюється на підприємстві як засіб, що забезпечує проведення певної політики і досягнення поставлених цілей у сфері якості. Первинним є формування і документальне оформлення керівництвом підприємства політики в області якості.

Система якості розробляється з урахуванням конкретної діяльності підприємства. Система якості ІSО 9001 покликана забезпечити якість конкретної продукції, і тому на одному і тому ж підприємстві, що випускає різні види продукції, система якості підприємства може включати підсистеми якості з певних видів продукції. Система якості повинна охоплювати всі стадії життєвого циклу продукції, який називається «петлею якості» і розділений на більш дрібні етапи.

Забезпечення якості продукції являє собою сукупність планованих і систематично проведених заходів, що створюють необхідні умови для виконання кожного етапу петлі якості таким чином, щоб продукція задовольняла певним вимогам за якістю.

Для визначення планованих заходів забезпечення якості доцільно формувати цільові науково-технічні програми підвищення якості продукції. Програма розробляється на конкретну продукцію та повинна містити завдання по технічному рівню і якості створюваної продукції, вимоги до ресурсному забезпечення всіх етапів петлі якості, а також заходи на всіх етапах петлі якості, що забезпечують реалізацію цих вимог.

До систематично проведених заходів забезпечення якості відносяться ті роботи, які виконуються підприємством постійно або з певною періодичністю. Особливе місце серед них займають заходи, пов'язані з попередженням різних відхилень. У відповідності з ідеологією стандартів ІСО 9000 система якості повинна функціонувати таким чином, щоб забезпечити впевненість у тому, що проблеми попереджуються, а не виявляються після виникнення.

Управління якістю являє собою методи і діяльність оперативного характеру. До них належать: управління процесами, виявлення різного роду невідповідностей у продукції, виробництві або в системі якості й усунення цих невідповідностей, а також їхніх причин.

У методології систем якості заходи щодо виявлення та усунення відхилень та їх причин відомі як «замкнутий управлінський цикл», який включає контроль, облік, аналіз (оцінку), ухвалення і реалізацію рішення. Рішення можуть прийматися за результатами поточної інформації, одержуваної при контролі, обліку і аналізі, а також за результатами обробки й аналізу накопичуваної інформації.

При проектуванні систем якості управління якістю необхідно передбачати як обов'язковий принцип по відношенню до всіх елементів системи якості на всіх етапах петлі якості.

Поліпшення якості - це постійна діяльність, спрямована на підвищення технічного рівня продукції, якості її виготовлення, удосконалювання елементів виробництва і системи якості.

Об'єктом процесу поліпшення якості може стати будь-який елемент виробництва або системи якості. Даний напрямок діяльності пов'язане з вирішенням задачі одержання результатів, кращих по відношенню до спочатку встановленим нормам.

Ідеологія постійного поліпшення якості прямо пов'язана і випливає з тенденції підвищення конкурентоздатності такої продукції, яка володіє найбільш високим рівнем якості при більш низькій ціні.

Розвиток діяльності з поліпшення якості потребує спеціальної організації. Характерною організаційною формою робіт з поліпшення якості є групи якості (за кордоном - гуртки якості). Крім цієї форми можуть використовуватися також організація раціоналізаторської діяльності, створення тимчасових творчих колективів, в які в практиці багатьох зарубіжних фірм при вирішенні певних завдань входять і керівники фірм, і т.д.

Вимоги до основних етапах життєвого циклу продукції:

Якість у рамках маркетингу. Маркетинг повинен відігравати провідну роль у визначенні вимог, що пред'являються до якості продукції. Він покликаний: визначати потреби в продукції (послузі) давати визначення ринкового попиту, вимог споживача, оцінки вартості і термінів виробництва, забезпечувати підприємства докладним офіційним звітом про вимоги, що пред'являються до продукції. Такий опис містить побажання і вимоги споживачів у вигляді переліку технічних умов, які послужать основою для виконання подальших робіт з проектування. Маркетинг повинен встановлювати постійну систему зворотного зв'язку і контролю одержуваної інформації.

Якість при проектуванні і розробці технічних умов. Система якості покликана забезпечити створення проекту, що відповідає вимогам споживача і кращим світовим зразкам. Короткий опис продукції, отримане в результаті маркетингу, використовується як вихідні вимоги до проекту.

Якість при матеріально-технічному постачанні. Для забезпечення якості поставок система якості як мінімум повинна включати: чітке встановлення вимог до покупним матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих деталей та вузлів; вхідний контроль; процедури вирішення складних питань з якості покупної продукції і т.д.

Якість у процесі підготовки виробництва і виробництва продукції. Підготовка виробництва повинна здійснюватися таким чином, щоб технологічний процес і стан всіх елементів виробництва забезпечили виготовлення продукції відповідно до вимог технічної документації.

Якість на післявиробничий етапах. Мета системи якостей на післявиробничий етапах полягає в забезпеченні якості продукції при вантажно-розвантажувальних роботах, зберіганні, транспортуванні, монтажі.

Облік і аналіз витрат на якість. В умовах формування ринкових відносин, переходу підприємств на госпрозрахунок і виходу їх на міжнародний ринок якість продукції та витрати, пов'язані з ними, стають важливим чинником економічного становища підприємства і, зокрема, такого показника як прибуток.

Інтенсивна ефективність системи якості може виявлятися в зниженні собівартості продукції за рахунок мінімізації сумарних витрат за всіма групами витрат.

Для практичного вирішення цього завдання доцільно спочатку визначати усі втрати, пов'язані з дефектами продукції, потім визначати заходи щодо запобігання дефектів і посиленню (або ослаблення) контролю.

список літератури

1. ДСТУ ISO9000-2001. Системи управління якістю. Основні положення та словник. – Чинний від 2001-10-01.-Держстандарт України, 2001.-26с.

2. Шаповал М.І. Менеджмент якості: Підручник.-К.: Т-во “Знання”, КОО, 2003.- 457с.-(Вища освіта ХХІ століття)

3. http://vuzlib.org/upr_pr/6-1.htm

4.http://www.ukrndnc.org.ua/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=7&id=82&Itemid=229

5.http://www.certsystems.kiev.ua/uk/iso-9001/sistemi-upravlinnya-yakistyu-za-iso-9001.html

6. http://izdn.ntu.edu.ua/ukraine/nir/public/andrusenko/07.htm

7.http://www.mil.gov.ua/index.php?part=quality_management_system&lang=ua

8.http://frunze.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=299&Itemid=57&lang=ru

9.http://frunze.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=99&Itemid=58&lang=ru

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]