Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова.docx
Скачиваний:
126
Добавлен:
23.03.2016
Размер:
74.5 Кб
Скачать

1

Міністерство освіти і науки України

Сумський державний університет

Юридичний факультет

Кафедра АГПФЕБ

Єременко Анатолій Олександрович

Курсова робота

з дисципліни «Цивільне право»

на тему: «Право користування чужою земельною ділянкою: емфітевзис та суперфіцій»

ІІІ курс, група Ю-31

Науковий керівник:

к. ю. н. Гончарова Аліна В’ячеславівна

Робота подана Робота допущена Робота захищена з

на кафедру до захисту оцінкою_________ «___»____2015р. ______________ «___»_____2015р.

Науковий керівник Голова комісії

«___»_______»2015. _______________

(П.І.П.)

Члени комісії

_______________

(П.І.П.)

_______________

(П.І.П.)

_______________

(П.І.П.)

Суми 2015 зміст

ВСТУП………………………………………………………………………....

3

Розділ І. Рецепція понять емфітевзис та суперфіцій з римського приватного права.

    1. Поняття емфітевзису та його рецепція ………………..………………..

5

    1. Рецепція поняття суперфіцій…………………………………………….

9

Розділ ІІ. Розмежування понять емфітевзис та суперфіцій.

15

Розділ ІІІ. Нормативно-правове регулювання права користування чужою земельною ділянкою.

3.1 Нормативно-правове регулювання користування чужою земельною ділянкою для забудови………………………………………………………..

18

3.2 Правове регулювання права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб

21

Висновки………………………..………………………………………..……

27

Список використаних джерел…………………………….……………..…

28

ВСТУП

Актуальність теми. У зв’язку з відтворенням традицій романо-германської правової сім’ї в Україні, яка заснована, як відомо, на рецепції римського приватного права. Історичне походження і розвиток українського права традиційно пов’язані з римською правовою доктриною. Відтак у Цивільному кодексі України від 16 січня 2003 року простежуються тенденції визнання пріоритету приватного права і всебічного захисту інтересів та прав людини, а також включені норми, що закріплюють речове право – право особи на чужу річ. Серед норм цього інституту значне місце займає група норм, пов’язаних із правом користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), що зумовлено, насамперед, об’єктом правового регулювання, яким у цих відносинах виступає земля. У статті 14 Конституції України закріплюється право власності на землю: «Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону». Однак, крім права власності, до майнових прав особи відноситься і весь комплекс прав на чужу річ. Законодавче закріплення емфітевзису у праві України забезпечує майнові права особи на чужу річ, тобто чужу земельну ділянку. У науці римського приватного права та сучасного цивільного права окремі аспекти емфітевзису та суперфіцію досліджувалися у працях таких відомих правознавців як: Копилов А.В, Гонгало Р. Ф Цюра В. В. , Барон Ю. Дождєв Д. В.та інших.

Мета роботи полягає в тому, щоб з’ясувати та проаналізувати поняття і зміст емфітевзису та суперфіцію за римським приватним правом їх рецепцію, а також встановити основні відмінності даних понять та визначити яким чином регулюються ці правові інститути.

Для досягнення цієї мети необхідно вирішити такі завдання: - з’ясувати та проаналізувати поняття і зміст емфітевзису та суперфіцію за римським приватним правом та їх рецепцію; -встановити основні відмінності емфітевзису та суперфіцію; - визначити яким чином на сьогоднішній день регулюються право користування чужою земельною ділянкою для забудови та сільськогосподарських потреб; Об’єктом роботи є нормативно-правові акти які регулювали право користування чужою земельною ділянкою в Стародавньому Римі та регулюють нині в Україні

Предметом роботи є право використання чужої земельної ділянки, а саме емфітевзис та суперфіцій за Римським правом та його рецепція в Україні.

Методи роботи. При написанні курсової роботи були використані загальнонаукові методи такі як: історико-правовий, аналізу та порівняльний метод при встановленні відмінностей між емфітевзисом та суперфіцієм, діалектичний, за допомогою якого в роботі виявлено взаємозв’язки та динаміку розвитку емфітевзису та суперфіцію за римським приватним правом взагалі та впровадження як окремих його елементів, так і в повному обсязі у право України.

Структура й обсяг роботи. Робота складається з 29 аркушів,які включають в себе вступ, три розділи, чотири підрозділи, висновки та список використаних джерел.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]