Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
340
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Організація лікарського контролю у людей похилого віку

Лікарське обстеження осіб середнього і літнього віку, які займаються фізичною культурою, здійснюється два рази на рік. Додаткові обстеження проводяться перед участю ветеранів спорту у змаганнях.

Висновок за результатами лікарського обстеження повинен містити наступні оцінки:

І – стан здоров'я (клінічний і функціональний діагнози);

II – стан фізичної підготовленості (за даними анамнезу), стан фізичної працездатності (за результатами тестування);

III – рекомендації з вибору рухового режиму (з урахуванням інтересів обстежуваних, діагнозу і комплексної оцінки їх фізичного стану).

Організаційно-методичним центром роботи з лікарського контролю є лікарсько-фізкультурний диспансер, який працює в тісному контакті і під керівництвом відділів охорони здоров'я, з одного боку, та комітету з фізичної культури – з іншого.

Лікарсько-фізкультурний диспансер здійснює методичне керівництво та контролює роботу кабінетів лікарського контролю в поліклініках, лікарів на промислових підприємствах. Лікарсько-фізкультурний диспансер безпосередньо бере участь у консультативній роботі і проведенні поглиблених лікарських обстежень ветеранів спорту та осіб, які займаються в групах здоров'я і оздоровчим бігом.

Порядок проходження медичного контролю людей похилого віку

Первинною медичною документацією для осіб, які приступають до занять фізичною культурою в середньому або літньому віці є довідка про стан здоров'я, видана лікувальним закладом (поліклінікою, стаціонаром). Довідка дійсна як медична документація впродовж трьох місяців, після закінчення яких необхідно пройти спеціальне лікарське обстеження за короткою або поглибленою програмою, залежно від характеру передбачуваного рухового режиму.

При призначенні реабілітаційного режиму лікарське обстеження (первинне і динамічне) здійснюється при кабінеті лікувальної фізичної культури лікарсько-фізкультурного диспансеру (поліклініки) або в спеціалізованому центрі за методикою, яка визначається характером захворювання.

Особи, яким станом здоров'ю дозволений тренувальний руховий режим – повільний біг (груповий або індивідуальний), а також ветерани спорту, які продовжують заняття обраним видом спорту, знаходяться під динамічним наглядом лікаря при лікарсько-фізкультурному диспансері або кабінету лікарського контролю поліклініки.

Програма короткої або поглибленої методики обстеження наводиться в табл. 8.

Таблиця 8.

Програма лікарського обстеження

Коротка

Поглиблена

Анамнез

Антропометрія

Зріст, вага, спірометрія. Визначення росто-вагових показників

Зріст, вага, окружність грудної клітини (у спокої, на вдиху, видиху, розмах), спірометрія, динамометрія (кистьова, станова). Визначення основних показників фізичного розвитку

Фізікальне обстеження і проведення функціональних проб серцево-судинної системи

Електрокардіографія

За показаннями

Всім обстежуваним

Рентгеноскопія органів грудної клітини

За показаннями

Всім обстежуваним

Інші інструментальні методи дослідження за показаннями

Лабораторні дослідження

Загальний аналіз крові (гемоглобін, кількість лейкоцитів, ШОЕ), загальний аналіз сечі

Загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі. Біохімічні дослідження за показаннями

Тестування працездатності

За показаннями

Всім обстежуваним

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов