Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки_ОЕ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
1.19 Mб
Скачать
  1. Основні теоретичні відомості

Схема включення транзистора зі спільним емітером (рис. 1.1, 1.2) призначена для підсилення вхідного сигналу по напрузі і по струму. При цьому вхідний сигнал, підсилений транзистором, інвертується (кут зсуву фаз між вихідним та вхідним сигналом становить 180°). Вхідний опір транзисторного каскаду приймає значення від сотень Ом до одиниць кОм, а вихідний – від одиниць до десятків кОм. Перевагою схеми зі спільним емітером є зручність живлення її від одного джерела, оскільки на колектор і базу подається напруга одного знака. До недоліків слід віднести залежність підсилення в схемі від частоти (з підвищенням частоти підсилення значно знижується), а також залежність роботи схеми від температури.

На схемах, наведених на рис. 1.1 та 1.2, напруга на емітерний перехід подається через резистор або резистивний дільник ,у колі бази. Величини опорів цих резисторів визначають вихідну величину постійного струму бази транзистора при відсутності вхідного сигналу, тобто дані елементи підсилювального каскаду забезпечують зміщення транзистора в робочу точку в режимі підсилення змінного сигналу без спотворень (стабілізація робочої точки). Резистор – навантажувальний резистор транзисторного каскаду, призначений для подачі на коллектор транзистора електричного струму від джерела живлення. Конденсаториівиконують функцію гальванічної розв'язки від впливу зовнішніх електричних кіл.

2.1. Визначення робочої точки

Перемальовуємо із довідника сімейство статичних вихідних та вхідних характеристик транзистора згідно номера варіанта і будуємо на статичних вихідних характеристиках вихідну динамічну (робочу) характеристику транзистора (рис. 2.1).

Рівняння динамічного режиму для вихідного кола має вигляд:

, (2.1)

де ,– відповідно напруга і струм колектора.

При з рівняння (2.1) маємо(точка В на рис. 2.1); при(точка А на рис. 2.1). Оскільки навантаженняє чисто активним, то, з’єднуючи прямою ці дві точки, отримуємо динамічну вихідну характеристику.

Рис. 2.1.

Відмічаємо на ній робочу ділянку. Для отримання досить великої вихідної потужності за робочу ділянку доцільно взяти відрізок СD. Робоча точка Т відповідає струму що є середнім по відношенню до струмів бази в точках С іD:

.

Якщо в довіднику не наведена вихідна статична характеристика, що відповідає струму бази , її потрібно добудувати самостійно (врахувати при цьому, що однаковим змінамІБ відповідають однакові зміни ).

Координати робочої точки визначають значення постійної складової струму колектора і напруги між колектором і емітером при відсутності змінного вхідного сигналу.

Будуємо вхідну динамічну характеристику на вхідних статичних характеристиках транзистора. Якщо задано сімейство вхідних характеристик транзистора, то можна побудувати вхідну динамічну характеристику шляхом переносу по точкам на це сімейство вихідної динамічної характеристики. Якщо ж в довіднику наведені вхідні статичні характеристики тільки для двох значень напруги між колектором і емітером – = 0 і≠ 0, то в якості вхідної динамічної характеристики можна обрати статичну вхідну характеристику при UК-Е ≠ 0. На цій характеристиці відмічаємо точки , що відповідають значенням. Отримуємо координати робочої точки на вхідних характеристиках.