Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
magisterskaprace.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
1.09 Mб
Скачать
          1. Суфіксальний спосіб у прикметниках

Значно представлений суфіксальний спосіб творення слів у прикметниках, де він здійснюється додаванням формантів до основ слів. Прикметники, що виникають втермінології внаслідок такого словотворчого процесу, утворюються тільки від іменників. За сучасної доби спостерігається тенденція утворення прикметників-термінів від похідних запозичених слів.

Зібраний нами матеріал дозволяє стверджувати, що високою продуктивністю без сумніву відзначаються суфікси:

    • -н-: за його допомогою створені якісні й відносні прикметники від субстантивів і дієслів. З наведеним словотвором пов’язано чергування звуків (алфавіт – алфавітний; абстракт – абстрактний; граматика – граматичний­; емоція – емоційний; дієслово – дієслівний; аблатив – аблативний; перерва – перервний; склад - складний).

    • -ов-: супровідним явищем цього словотворчого процесу є чергування о – Ø. (прикметник – прикметниковий; присудок – присудковий; іменник – іменниковий; прислівник - прислівниковий)

    • -ськ- (-цьк-, -зьк-): зазначені суфікси вживаються при утворенні іменників від географічних назв. У лінгвістичній термінології найчастіше їми позначають назви окремих мов. (Македонія – македонська мова; Німеччина – німецька мова; Франція – французька мова). Суфікс -ськ- крім наведеного, використовується також для вираження загального відношення (автор – авторський; місто – міський).

Між іншими продуктивними суфіксами для творення термінів на основі запозичених слів в лінгвістичній термінології також знаходиться:

    • -ичн-/-ічн- (енциклопедія – енциклопедичний; етимологія – етимологічний; стилістика – стилістичний)

    • -альн-/-іальн- (територія - територіальний; момент – моментальний; норма – нормальний)

    • -ивн- (аудит – аудитивний; регресія – регресивний)

    • -арн- (альвеоли – альвеолярний; регуляція – регулярний).

Хоч ці слова утворені в українській мові додаванням суфіксів, в них постійно залишається іншомовний корінь, тобто з погляду походження їх надалі будемо розглядати як іншомовні слова.

        1. Префіксально-суфіксальний спосіб

Префіксально-суфіксальний спосіб у лінгвістичній термінології виступає як малопродуктивний. Це власне спосіб творення похідних слів одночасним додаванням суфікса та префікса до основи слова. В аналізованому матеріалі зустрічаємо лише декілька термінів, утворених в такий спосіб: над + основа + ник : надгортанник; при + основа + ник: прислівник (одночасно вказаний термін треба зараховувати до кальок); на + основа + й: наріччя (від дієслова ректи – чергування к та ч).

        1. Безафіксний спосіб

Крім різних афіксальних утворень, українській мові властиве також безафіксне творення нових слів, котре відбувається внаслідок скорочення твірної основи слів. Таким способом виникає в лінгвістичній термінології певна група іменників, які походять від дієслів та прикметників. Найчастіше від дієслів утворюються іменники чоловічого роду (наступити – наступ; перелічити – перелік; родити – рід, наголосити – наголос, вибрати - вибір), але зустрічаємо також іменники жіночого роду (будувати – будова; замінити – заміна; оповідати – оповідь). Поодиноко трапляються відприкметникові форми (придиховий – придих).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]