Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив2 / курсач docx283 / Kursach_gotovyy (2).docx
Скачиваний:
63
Добавлен:
07.08.2013
Размер:
146.38 Кб
Скачать

1 План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємст і організацій за варіантом 9

    1. Що зумовлює наявність у Плані рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських опе­рацій підприємств і організацій десяти класів рахунків?

Планом рахунків бухгалтерського обліку називається систематизований перелік рахунків, який забезпечує групування необхідної інформації про господарську діяльність підприємств, визначає побудову всієї системи бухгалтерського обліку з метою одержання необхідних даних для управління, контролю і звітності.

План рахунків та інструкцію щодо його застосування розробляє Міністерство фінансів. Зараз в Україні діє план рахунків, який є єдиним для всіх галузей народного господарства, крім кредитних та бюджетних установ.

В основу побудови плану рахунків покладено їх класифікацію за економічним змістом з урахуванням ролі обліковуваних ресурсів, характеру їхньої участі в кругообігу засобів та особливостей відповідних господарських процесів.

До його скла­ду входять десять класів.

Планом визначені синтетичні рахунки (рахунки першого порядку) і субрахунки до них (рахунки другого порядку). Синтетичні рахунки і субрахунки до них у цьому Плані рахунків згруповані у такі класи:

1. Необоротні активи.

2. Запаси.

3. Кошти, розрахунки та інші активи.

4. Власний капітал і забезпечення зобов'язань.

5. Довгострокові зобов'язання.

6. Поточні зобов'язання.

7. Доходи і результати діяльності.

8. Витрати за елементами.

9. Витрати діяльності.

В окремий клас "0" виділено позабалансові рахунки та субрахунки до них. На позабалансових рахунках має вестися облік активів, які не належать суб'єкту господарювання, а знаходяться на його відповідальному зберіганні або використовуються ним на правах оренди.

Враховуючи зміст, призначення, структуру кожного ра­хунку, в бухгалтерському обліку використовується науково обґрунтована класифікація рахунків, яка дозволяє більш де­тальніше та глибше з’ясувати необхідність та порядок їх вико­ристання.

Під класифікацією рахунків бухгалтерського обліку слід розуміти їх групування за певними ознаками, а також встанов­лення загальних властивостей різних груп рахунків з метою їх вивчення і правильного застосування.

В основу наявності у Плані десяти класів полягає класифікації рахунків за призначенням та структурою, за економічним змістом.

Класифікація рахунків за економічним змістом показує, який саме об’єкт бухгалтерського обліку, залежно від його економічного змісту, обліковується та відображається на ра­хунку в процесі господарської діяльності підприємства. 

Класифікації рахунків за призначенням та структурою виз­начається не об’єктом, який обліковується на даному рахунку, а обліковими якостями цього рахунку. Тобто, така класифікація дає можливість з’ясувати як саме обліковують активи, власний капітал, зобов’язання, господарські процеси, їх фінансові ре­зультати та що характеризує залишок відповідного рахунку.

1.2 Чи може підприємство самостійно вводити до Плину ра­хунків нові синтетичні рахунки? Відповідь обґрунтуйте.

Операції повинні обліковуватись відповідно до їх сутності, а не лише виходячи з юридичної форми.

Підприємство має право на самостійний вибір організації облікового процесу – за повною або спрощеною системами.

Застосування рахунків синтетичного обліку, організація аналітичного обліку за субрахунками можуть доповнюватись введенням нових субрахунків відповідно до Інструкції про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій організацій, спрямованої на забезпечення єдності відображення однорідних за змістом операцій на відповідних рахунках і субрахунках.

Нові синтетичні рахунки можуть уводитися до Плану рахунків Міністерством фінансів України за відповідними клопотаннями щодо бухгалтерського обліку специфічних операцій. [2]

Тобто, можна сказати, що окреме підприємство не має права вводити власні синтетичні рахунки, бо План рахунків передбачає використання в усіх сферах народного господарства, то на кожному конкретному підприємстві використовується не весь План рахунків, а лише його частина. Тому кожне підприємство розробляє робочий план рахунків, що включає рахунки, які використовує конкретне підприємство для ведення бухгалтерського обліку. Проте використання кожного рахунку визначається інструкцією, що діє. Але підприємство має право тільки вибирати які синтетичні рахунку воно буде використовувати та може вводити власні субрахунки.

1.3 Які рахунки і яких класів є обов'язковими для всіх підприємств?

План рахунків включає 10 класів рахунків, з яких не всі є обов’язковими. Рахунки класів 0-7 є обов'язковими для всіх підприємств.

Рахунки класу 9 "Витрати діяльності" ведуться всіма підприємствами, крім суб'єктів малого підприємництва, а також інших організацій, діяльність яких не спрямована на ведення комерційної діяльності, з відкриттям за власним рішенням рахунків класу 8 "Витрати за елементами".

Малі підприємства та інші організації, діяльність яких не спрямована на ведення комерційної діяльності, можуть вести бухгалтерський облік витрат з використанням тільки рахунків класу 8 "Витрати за елементами" або в порядку, який наведено в попередньому абзаці. [1]

Рахунки класу 9 "Витрати діяльності" застосовуються для узагальнення інформації про витрати звичайної діяльності та витрати на запобігання надзвичайним подіям і ліквідацію їх наслідків. Структура рахунків класу 9 збігається з вимогами до визнання складу і оцінки витрат, викладених у П(С)БО 16.

1.4 Ким встановлюється порядок ведення аналітичного обліку?

Аналітичний облік — детальне відображення в натуральних і грошових показниках господарських операцій, наявності основних фондів та обігових коштів і джерел їх формування на аналітичних (допоміжних) бухгалтерських рахунках.

Порядок ведення аналітичного обліку встановлюється Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій.

Порядок ведення аналітичного обліку та кореспонденції рахунків, що не наведена в Інструкції, встановлюється підприємством, виходячи з норм цієї Інструкції, положень (стандартів) бухгалтерського обліку, інших нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку та управлінських потреб.

Бухгалтерській облік на субрахунках ведеться в аналітичному розрізі з вимогою забезпечити кількісно-сумову та якісну (марка, сорт, розмір тощо) інформацію про наявність і рух об'єктів бухгалтерського обліку на відповідному синтетичному рахунку класу 1 "Необоротні активи", 2 "Запаси" та 0 "Позабалансові рахунки". Підприємства роздрібної торгівлі, що застосовують метод оцінки товарів за ціною продажу, можуть аналітичний облік товарів вести в сумовому вираженні.

1.5 Чи має право підприємство не використовувати субрахунки?

Субрахунки до синтетичних рахунків уводяться підприємствами самостійно виходячи з потреб управління, контролю, аналізу та звітності. [2]

Субрахунки використовуються підприємствами, виходячи з потреб управління, контролю, аналізу й звітності та можуть ними доповнюватися введенням нових субрахунків (рахунків другого, третього порядків) із збереженням кодів (номерів) субрахунків цього Плану рахунків. [1]

Соседние файлы в папке курсач docx283